Yllättävä kielto MM-Dohassa tyrmistytti suomalaisfanin: ”Hämmästyttävää, että mennään tällaiselle linjalle” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yllättävä kielto MM-Dohassa tyrmistytti suomalaisfanin: ”Hämmästyttävää, että mennään tällaiselle linjalle”

Dohan MM-kisoihin matkustavat suomalaiskannattajat joutuvat sopeutumaan tiukkoihin turvallisuusohjeisiin.

Kuvassa oleva kieltolista on pitkä. Dohan MM-katsomoissa ei saa esimerkiksi pitää kannattajien suosimia hassuja kypäriä. Isoja lippujakaan ei sallita.

26.9.2019 16:16

Vajaa sata suomalaisfania saapuu seuraamaan Suomen MM-joukkueen edesottamuksia Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Kannattajia on puhuttanut matkan kynnyksellä moni aihe paikallisesta pukeutumiskoodista hurjiin hellelukemiin.

Suomalaisen kannatusyhdistyksen Yleisurheilufanit ry:n hallituksessa vaikuttava Sari Murto kertoo, että matkavalmisteluissa on otettu huomioon viime päivinä julkisuutta saaneet paikalliset pukeutumisnormit.

– Se on aika hyvä sääntö, että olkapäät ja polvet pidetään peitettyinä. Emme ole kuitenkaan antaneet mitään hirveän tarkkoja ohjeita, sillä tietojemme perusteella kulttuuri ei ole niin kauhean tiukkaa länsimaista turistia kohtaan, fanien kanssa torstaina Dohaan suuntaava Murto sanoo Ilta-Sanomille.

Kaikki yleisurheilun MM-kisat vuodesta 1983 kiertänyt Timo Nyrhinen kuuluu Murron tavoin kannattajayhdistyksen kantaviin voimiin. MM-spektaakkelia muun muassa Pekingissä, Daegussa, Osakassa ja Moskovassa seuranneen Nyrhisen mukaan sääolosuhteet ovat nyt täysin poikkeukselliset.

– Lämmintä on, mutta mukaan on otettava peittävää vaatetta. Se on totta kai mietityttänyt, mutta olen oppinut, että maassa on elettävä maan tavalla.

MM-konkari Nyrhistä ovat ihmetyttäneet enemmänkin kisajärjestäjien kannattajille laatimat turvallisuusohjeet. Kiellettyjen tavaroiden lista on erityisen pitkä.

Katsomoon ei saa ottaa esimerkiksi isoja laukkuja ja reppuja, kypäriä tai muovisia hattuja eikä mitään tupakka- tai nikotiinituotteita.

”Yllätyin, kun kuulin”

Yleisurheiluentusiastien harmiksi lehtereillä ei saa myöskään heilutella kannatusjulisteita tai lippuja, jotka ovat isompia kuin 50 senttiä. Arvokisojen tv-kuvista tuttuja, katsomossa liehuvia suuria Suomen lippuja ei siis Dohan MM-karkeloissa nähdä.

Nyrhinen pitää Dohan turvatoimia poikkeuksellisen tiukkoina.

– Yllätyin, kun kuulin tästä. Tähän saakka katsomoon on voinut ottaa huoleti mukaan repun ja ison Suomen lipun, jota heiluttaa.

Rajoitukset kummastuttavat Nyrhistä senkin vuoksi, että aiemmin hän on todistanut MM-lehtereillä hyvää ja rauhanomaista tunnelmaa.

– Hämmästyttää, että nykyaikana – kun tavaroiden läpivalaisu on tarkempaa kuin ennen – mennään tällaiselle kieltolinjalle. Yleisurheiluporukka tulee kuitenkin katsomaan kilpailuja eikä rähisemään katsomoon.

– Onneksi on maraton ja kävely, joissa on suomalaisurheilijoita mukana. Siellä voi ehkä heiluttaa lippua radan varrella, jotta maratoonarimme näkevät, että suomalaisia on katsomassa, erityisellä innolla 50 kilometrin kävelyä odottava Nyrhinen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?