Hallitseva maailmanmestari kohtasi Dohassa erikoisen ongelman – MM-urheilijoiden edustaja: ”En ymmärrä, miten täällä voi harjoitella” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Hallitseva maailmanmestari kohtasi Dohassa erikoisen ongelman – MM-urheilijoiden edustaja: ”En ymmärrä, miten täällä voi harjoitella”

Yleisurheilun MM-kisojen sääolosuhteet herättävät paljon keskustelua.

Hallitsevalla 200 metrin maailmanmestarilla Ramil Guliyevilla on ollut tukalaa Dohan helteissä.­

26.9.2019 14:01

Yleisurheilun MM-kisojen poikkeukselliset sääolosuhteet ovat nousseet puheenaiheeksi Qatarin pääkaupungissa Dohassa järjestettävän suurtapahtuman kynnyksellä.

Venäläisten MM-urheilijoiden edustaja Jelena Orlova kuvaili uutistoimisto Tassille kuumuutta niin armottomaksi, että urheilijoiden on pakko jättää harjoituksia väliin.

Venäjä on suljettu dopingsyytösten vuoksi MM-kisoista, mutta maan urheilijoita nähdään kilpailemassa Dohassa niin sanotulla neutraalilla statuksella.

– Viime universiadeissa Napolissa oli samantyyppiset olosuhteet. Sielläkin lämpötila oli 38–40 asteen tienoilla, kosteus oli lähellä sataa prosenttia ja oli tyyntä. Sääolosuhteet olivat hieman armollisemmat kuin täällä (Dohassa), mutta urheilijat pyörtyilivät silti areenalla, Orlova sanoi.

Dohan MM-stadion on viilennetty 26 asteeseen, joten olosuhteet ovat kisapaikalla ihanteelliset. Orlovan mukaan ongelma on Qatarissa ennemminkin harjoituskentillä.

– En ymmärrä, miten sellaisissa olosuhteissa voi harjoitella. Tapasin tiistaina (hallitsevan 200 metrin maailmanmestarin) Ramil Guliyevin. Hän kertoi, ettei voinut tehdä treeniään harjoituskentällä. Ja näin sanoo Turkkia edustava urheilija, Orlova kertoi.

Dohassa piisaa lämmintä.­

Dohan helle on yllättynyt monet paikalle saapuneet. Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoi Ilta-Sanomille, että raju lämpötila iski vasten kasvoja saman tien.

– Jokainen, joka astuu ensimmäisen kerran Dohan lentokentältä ulos, naurahtaa epäuskoisesti. Kuumuus on todella raju. Ei sellaista voi oikein edes kuvailla puhelimessa, Niemi-Nikkola kertoi keskiviikkona.

Kuumuuden lisäksi urheilijat ovat varautuneet ulko- ja sisälämpötilojen väliseen suureen eroon. Kun lämpötila ulkona huitelee lähes 40 asteessa, viilennetyissä sisätiloissa on parikymmentä astetta.

– Ero on valtava. Vaikka ulkona on kuuma, sisällä urheilijoille suositellaan olemaan pitkähihainen paita päällä. Näin yritetään välttää vilustumista, sillä ilmastointi on aika voimakas, Niemi-Nikkola sanoi.

– Ruokalassa oli järjettömän kylmä. Ilmeisesti sen takia, ettei ruoka pilaantuisi, Orlova kuvaili.

Dohan MM-kisat alkavat perjantaina. MM-karkelot kestävät lokakuun 6. päivään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?