Qatariin matkustaneet Suomen MM-joukkueen jäsenet kokivat yllätyksen astuessaan lentokentältä ulos: ”Ei sellaista voi oikein kuvailla” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Qatariin matkustaneet Suomen MM-joukkueen jäsenet kokivat yllätyksen astuessaan lentokentältä ulos: ”Ei sellaista voi oikein kuvailla”

Qatarin olosuhteet puhuttavat yleisurheiluväkeä Dohan MM-kisoissa.

Qatarin pääkaupunki Doha isännöi perjantaina alkavia yleisurheilun MM-kisoja.­

25.9.2019 17:31

Yleisurheilukauden päätapahtuma alkaa perjantaina, kun lajin MM-kisat kilpaillaan Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Ennen MM-juhlaa urheiluväkeä ovat puhuttaneet muun muassa kisavalmistelut, paikalliset pukeutumisnormit ja erityisen kova kuumuus.

Viikonloppuna Dohaan saapuneet ensimmäiset Suomen MM-joukkueen jäsenet saivat tuntumaa paikallisiin sääolosuhteisiin saman tien. Suomen urheiluliiton valmennusjohtajan Kari Niemi-Nikkolan mukaan urheilijoiden ja valmentajien reaktiot muistuttivat toisiaan.

– Jokainen, joka astuu ensimmäisen kerran Dohan lentokentältä ulos, naurahtaa epäuskoisesti. Kuumuus on todella raju. Ei sellaista voi oikein edes kuvailla puhelimessa, Niemi-Nikkola sanoo.

– Se liittyy kuumuuden ja kosteuden yhdistelmään. Jokainen, joka kävelee ulos lentoasemalta, huomaa sen välittömästi. Silmälasit huurtuvat ulos astuessa. Tuuli on kuumaa eikä viilentävää. Ihan kuin joku puhaltaisi hiustenkuivaajalla vastaan.

Dohan lämpötila liikkuu päivisin 40 asteen hujakoilla, ja ilmankosteus on 70 prosentin luokkaa. Kaduilla käveleviä ihmisiä ei juuri päiväsaikaan näy, vaan paikasta toiseen liikutaan ilmastoiduissa autoissa.

Suomen urheiluliiton valmennuspäällikkö Kari Niemi-Nikkola on kokenut arvokisakävijä. Qatarin kuumuus on hänen mukaansa poikkeuksellista.­

Niemi-Nikkola kuvailee olosuhteita ”hyvin erikoisiksi urheilla” eikä viittaa vain ulkona vallitsevaan kuumuuteen. Siinä missä ulkona on 40 asteen helle, viilennetyissä sisätiloissa on Niemi-Nikkolan arvion mukaan parikymmentä astetta.

– Ero on valtava. Vaikka ulkona on kuuma, sisällä urheilijoille suositellaan olemaan pitkähihainen paita päällä. Näin yritetään välttää vilustumista, sillä ilmastointi on aika voimakas.

Urheilijoilla ei pukeutumiskoodia

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona kisapaikalle matkustavien toimittajien saamista pukeutumisohjeista. Niiden mukaan miesten on pukeuduttava housuihin tai pitkiin, polvet peittäviin shortseihin. Naiset eivät saa käyttää shortseja, eivät edes pitkiä. Hihattomia paitoja ei saa käyttää.

Niemi-Nikkolan mukaan urheilijat eivät ole saaneet vastaavanlaisia ohjeita. Stadionilla kilpaillaan luonnollisesti tavanomaisissa kisa-asuissa. Kisa-alueen ulkopuolella urheilijat saavat päättää vaatteistaan.

– Urheilija voi valita itse, paneeko päälleen verkkarit tai shortsit. Voin vakuuttaa, että kovin moni ei halua kulkea ulkona pitkissä housuissa.

Pukeutumiskysymys ei ole ollut Suomen MM-joukkueessa sen erityisemmin esillä.

– Olemme selvittäneet, että Qatar on hyvin moderni arabimaa. Täällä ei ole erityistä tarvetta muuhun kuin normaaliin siistiin pukeutumiseen. Se kuuluu yleensäkin hyviin käytöstapoihin. Sen enempää asiasta ei tarvitse täällä huolehtia.

– Katukuvassa näkyy kaikenlaista vaatetusta ihan laidasta laitaan.

Niemi-Nikkola sanoo, että enemmän on mietitty, miten kilpailu- ja lämmittelyasut toimivat poikkeuksellisissa sääolosuhteissa.

– Meillä on hyvin kevyet, ohuet ja tekniset joukkueasut. Ne toimivat sekä erittäin kuumissa että viileämmissä oloissa. Lämpösopeutuminen on aloitettu vähintään viikko aikaisemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?