MM-Doha: Piilokamera paljasti valitut urheilijat jäivät kiinni neulat käsivarsissaan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Saksalaiskanavan piilokamera paljasti: MM-Dohaan valitut urheilijat jäivät kiinni neulat käsivarsissaan – lääkärin väite: ”He käyttävät epoa”

Saksalaisväitteiden mukaan kaksi kenialaisjuoksijaa jäi kiinni dopingista itse teossa.

ZDF:n mukaan dopingepäilyt koskevat yhtä mies- ja yhtä naisjuoksijaa. Molemmat ovat ZDF:n mukaan kenialaisia.

23.9.2019 11:55

Saksalainen televisiokanava ZDF julkaisi juuri Dohan MM-kisojen kynnyksellä uutisen, jonka mukaan kaksi MM-kisoihin valittua kenialaista juoksijaa on dopingepäilyjen kohteena.

ZDF:n mukaan epäilyt koskevat yhtä mies- ja yhtä naisjuoksijaa.

ZDF ei paljastanut epäiltyjen nimiä.

Saksalaiskanavan mukaan urheilijat paljastuivat kiellettyjen aineiden käyttäjiksi piiloon viritetyn videokameran avulla. ZDF kertoo tallenteissa näkyneen, että juoksijoille piikitettiin epo-hormonia suoraan suoneen.

ZDF julkaisi verkkosivuillaan videopätkän, jossa piikitystilanne näkyy. Videon henkilöitä ei voi tunnistaa.

Anonyyminä pysyttelevä kenialaisurheilijoiden lääkäri kommentoi asiaa saksalaiskanavalle.

– He käyttävät epoa ennen kilpailuja.

Samassa artikkelissa ZDF väittää, että Keniassa vallitsee laaja dopingongelma, joka johtuu maan lajiliiton ja antidopingtoimijan välisestä korruptiosta.

ZDF:n mukaan urheilijat tai heidän managerinsa maksavat Kenian antidopingtoimistolle (ADAK), jotta nämä piilottaisivat urheilijoiden dopingnäytteitä.

Samansuuntaisia väitteitä on esitetty ennenkin. Vuonna 2016 brittiläinen The Sunday Times ja saksalainen tv-kanava ARD/WRD julkaisivat dokumentin, jonka mukaan mm. brittiläisille urheilijoille annettiin epo-hormonia Keniassa.

Useita kenialaisjuoksijoita on kärynnyt viime vuosina dopingista. Suurin tähti kärynneistä on Asbel Kiprop, joka jäi kiinni epohormonin käytöstä viime vuonna. Kiprop on kolminkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja.

IAAF valppaana

Yleisurheilun etiikkaa valvovan Athletics Integrity Unitin (AIU) johtaja Brett Clothier sanoi ZDF:lle, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) selvittää Kenian tilannetta.

– Syytökset ovat erittäin vakavia. Emme ole niin naiiveja että sanoisimme, että korruptiota ja tällaisia ongelmia ei esiintyisi Keniassa. Me yritämme tutkia näitä syytöksiä.

Clothier kertoo, että Kenia kuuluu niin kutsuttuihin ”riskimaihin”, joissa dopingvalvonnalle on asetettu erityisen tiukat ehdot ja määräykset.

– Jos he eivät noudata määräyksiä, heidät voidaan sulkea kokonaan pois (kilpailutoiminnasta).

Kenian yleisurheiluliiton johtoryhmään kuuluva Barnabas Korir väitti RDF:lle, että maan dopingvalvonta on kontrollissa.

– Pidämme huolta siitä, että maajoukkueemme noudattaa sääntöjä. Urheilijat tietävät seuraukset. Jos he käyttävät kiellettyjä aineita, heidät heitetään ikuisiksi ajoiksi ulos maajoukkueesta.

Dohan MM-kisat alkavat perjantaina 27. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?