Kolmen suomalaisammattilaisen jalo ele merkitsi SE-aituri Annimari Kortteelle valtavasti: ”Minulla ei olisi ollut mitenkään varaa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kolmen suomalaisammattilaisen jalo ele merkitsi SE-aituri Annimari Kortteelle valtavasti: ”Minulla ei olisi ollut mitenkään varaa”

Huippuaituri Annimari Korte on saanut yllättävää fysikaalista hoitoa kauden aikana – ja vieläpä ilmaiseksi.

Urheilija ja tärkeät taustavoimat. Vasemmalta Jarkko Kause, Annimari Korte, Hannu Välikoski ja Jokke Kokkonen.­

22.9.2019 13:29

12,72. Euroopan toiseksi nopein aika naisten 100 metrin aidoissa tällä kaudella. Kova tulos.

Suorastaan uskomattomalta se tuntuu, kun on tutustunut Annimari Kortteen taustoihin. Tällä viikolla ilmestynyt Urheilulehti kertoo seikkaperäisesti Kortteen, 31, hurjan tarinan, joka on otsikoitu osuvasti nimellä ”Sairas kertomus”.

Vastoinkäymisiä on aitajuoksijan kertoman mukaan riittänyt joka lähtöön: milloin häntä on kiusattu ulkonäön vuoksi, milloin hän ei ole pystynyt nielemään edes vettä ruokatorven allergisen tulehduksen takia, milloin häntä on lyöty, milloin selkäkivut ovat käyneet sietämättömiksi, milloin rahaa on jäänyt elämiseen 20 euroa viikossa, milloin mitäkin.

Kipu on ollut alati läsnä Kortteen urheilijataipaleella, mutta nyt yllättävien ulkopuolisten avuntarjoajien myötä hänen selkävaivansa ovat pysyneet kontrollissa koko kesän.

Kolme muskettisoturia ovat auttaneet häntä vahvistamaan asemaansa Euroopan huipulla.

– Se, että olen pystynyt tällä kaudella alittamaan useasti 13 sekuntia, on seurausta laadukkaasta valmennuksesta ja ennen kaikkea siitä, että viimein tänä kesänä olen pystynyt harjoittelemaan ja kilpailemaan terveenä, Korte sanoo Ilta-Sanomille.

– Tähän taas on uskoakseni vaikuttanut ratkaisevasti, että olen saanut monipuolista lihashuoltoa. Tämä on auttanut ottamaan tarvittavia kymmenyksiä ajoista pois.

Maaliskuusta 2018 Espanjan Valenciassa asuneella ja valmentajaguru Rafael Blanquerin tiimiin kuuluneella Kortteella kukkaro ei edelleenkään paina. Viikon päästä Dohassa alkaviin MM-kisoihin aituri matkustaa kuitenkin hymyillen.

– Suomen urheiluliiton tuet oli kevääseen mennessä käytetty, minkä jälkeen minulla ei olisi mitenkään ollut varaa näihin tärkeisiin hoitoihin. Onnekseni löysin kesällä uusia auttaja, ja he ovat vieläpä työskennelleet ilmaiseksi – omasta tahdostaan, Korte hämmästelee.

– Olen tavattoman kiitollinen. Kaikella tällä kokonaisuudella on ollut iso merkitys myös itseluottamukselleni.

Kolme muskettisoturia löytyi sattumalta. Korte oli saanut Espanjassa kuivaneulahoitoa selkävaivoihinsa, ja alkukesästä hän etsi niiden tekijää Suomesta. Tie vei soittokierroksen jälkeen Espooseen Fressi-kuntosaliketjun salille, josta löytyi mies nimeltä Jokke Kokkonen.

– Kuivaneulahoito on akupunktion kaltaista. Sillä tähdätään lihaksissa esiintyvien kireyksien laukaisuun. Annimarin kohdalla neuloja on käytetty erityisesti selkäkipujen hoitamiseen, Kokkonen selvittää.

– Kuivaneulahoitoa on tuettu myös urheiluhieronnalla. Tavoitteena on ollut pitää Annimari treeni- ja kisakunnossa, missä on onnistuttu.

Annimari Korte on juossut tänä kesänä uusiksi SE-lukemiksi 12,72.­

Kokkosen puhelimen soitua kuvaan astui kuntosaliketjun ja hyvinvointikeskus Fysiolinen omistaja Hannu Välikoski, joka halusi tarjota hoidot Kortteelle ilmaiseksi.

Pian saman sateenvarjon alta löytyi kolmaskin muskettisoturi, kiropraktikko Jarkko Kause.

Kokkonen huomasi Kortteen tuki- ja liikuntaelinpuolella häiriöitä ja suositteli myös kiropraktiikkaa.

– Annimarin biomekaaninen paketti oli aluksi sekaisin. Hänen lantionsa oli epäsymmetrisesti kierteellä, ja jalkaterässä oli piilevä toimintahäiriö. Nämä johtivat herkästi tekniikkavirheiden syntymiseen ja ketjureaktion lailla myös yläkehon toimintahäiriöihin. Löysin selkärangasta ja niskasta useita lukkiintumia, Kause sanoo.

– Kun ne avattiin, urheilijan vammariski pieneni ja teho sekä voimantuotto maksimoituivat. Tällä oli varmasti vaikutus myös Annimarin itseluottamukseen. Kuten aina näissä hoidoissa, psykologinen heijastus on huomattava.

Motiivi? Hannu Välikosken mukaan kolmikko on halunnut sponsoroida valovoimaista urheilutähteä, jotta tämä voisi saavuttaa optimaalisen tasonsa.

– Toivomme totta kai myös, että urheilijat ymmärtäisivät laajemmin kokonaishoidon merkityksen, hän perustelee.

Annimari Korte hoitopöydällä Jarkko Kausen käsittelyssä.­

On mahdotonta sanoa, kuinka paljon kuivaneula- ja kiropraktiikkahoidot ovat Kortteen aikoihin vaikuttaneet.

Kortteen mukaan vaikutus on joka tapauksessa ollut selvä, mikä näkyi esimerkiksi USA:n ja Euroopan välisessä maaottelussa.

Eurooppaa Minskissä edustanut Korte kompuroi ensimmäisillä aidoilla, mutta kellotti silti 12,97.

– Kun urheilija tietää, että kaikki kivet on käännetty eikä tee kipeää, huipputuloksiin vaadittava rentous alkaa löytyä kuin itsestään, Korte painottaa.

Apujoukot olivat matkassa Minskissä, jossa Korte kilpaili kesken tiukan harjoitusjakson. Herkistelyvaihe alkoi vasta sittemmin.

– Dohassa tavoittelen vähintään välieräpaikkaa. Lähtökohdat ovat paremmat kuin koskaan, ja saatankin mennä kovempaa kuin koskaan, aituri summaa.

Kaveri hoiti Mo Farahia

Huippu-urheilijat korostavat usein urheilun tukitoimintojen merkitystä. Tukitoiminnoilla viitataan yleensä perinteisiin lääkäripalveluihin sekä fysioterapiaan ja hierontaan, harvemmin kiropraktiikkaan.

Annimari Kortteen mukaan myös kiropraktiikasta on suuresti hyötyä. Suomessa kuitenkin vain harvat urheilijat vierailevat säännöllisesti kiropraktikoiden luona.

– Nähdäkseni keskeisiä syitä on kaksi. Ensinnäkin urheilijoilla on pulaa resursseista. Toiseksi puuttuu tietotaitoa siitä, mitä kiropraktiikka todellisuudessa on, tunnettu kiropraktikko Jarkko Kause sanoo.

– Esimerkiksi USA:ssa noin 90 prosenttia huippu-urheilijoista käyttää kiropraktiikkaa. Yksi tärkeimmistä syistä siihen on myös hoidon psykologinen vaikutus. Kun urheilija tietää kroppansa olevan suorassa ja juminsa avatut, se tuo automaattisesti lisää buustia.

Kausen mukaan jo uransa lopettanut kestävyysjuoksutähti Mo Farah kärsi pahoista selkäkivuista Lontoon olympialaisissa vielä kaksi päivää ennen kymppitonnin starttia.

– Eivät hoidot tietysti aina auta. Lontoossa vanha opiskelukaverini käsitteli Farahia ja onnistui kuin onnistuikin hellittämään tämän kipuja ratkaisevasti, Kause kertoo kympin olympiavoittajaksi pinkoneesta Farahista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?