Jäätävä syysmyrsky Suomen mitalitoiveille Dohan MM-kisoissa – yksikin pistesija vaatisi yleisurheilijoilta venymistä

Julkaistu:

Yleisurheilun MM
Tilastojen valossa suomalaisilla ei pitäisi olla Dohassa minkäänlaisia mitalipaineita.
Valmentaja Jarkko Finni teki viime viikolla havainnon, joka ei mairittele suomalaista yleisurheilua: tilastojen perusteella Suomelle ei ole tulossa Dohan MM-kisoista ainuttakaan pistesijaa.– Parhaat suomalaiset tilastossa Helander 10., Korte 10., Partanen 10. ja Huntington 13, Finni luetteli niin sanotuista riisutuista osallistujalistoista.

Riisutuista listoista on karsittu ne urheilijat, jotka eivät MM-kisoihin syystä tai toisesta pääse. Esimerkiksi 50 kilometrin kävelyyn osallistuvan Aku Partasen edeltä on ”riisuttu” pois kolme japanilaista ja kolme kiinalaista kävelijää.

Naisten pika-aidoissa Annimari Kortteen edeltä näillä listoilla on puolestaan harvennettu seitsemän häntä nopeampaa yhdysvaltalaista, yksi häntä nopeampi jamaikalainen ja uransa kesken kauden lopettanut hallitseva maailmanmestari Sally Pearson.

Täysissä maailmantilastoissa Suomen tilanne näyttäisi vielä heikommalta. Kymmenen parhaan joukossa olisivat vain keihäänheittäjä Oliver Helander (10.) ja ottelija Maria Huntington (10.) tämän vuoden tilastonoteerauksella.

MM-kisamenestystä povatessa riisutut listat ovat kuitenkin parempia. Ne kertovat, miten urheilijoille kävisi MM-kisoissa jos kaikki osallistujat suorittaisivat tämän kauden parhaalla tasollaan. Suomalaisten kohdalla vastaus olisi: ei hirveän hyvin, vaikka Helanderin ja Huntingtonin sijoitukset Finnin twiitin jälkeen vielä pykälällä paranivatkin.

Mitalipaineista on turha puhua. Niitä ei näillä tilastoilla voi olla.

Kärki karkasi Suomelta

Finnin listaus ei herättänyt sosiaalisessa mediassa suuria aaltoja. Se kertoi vain sen, mikä lajipiireissä on tiedetty jo pitkään: yleisurheilun maailman kärki on karannut suomalaisilta.

Tilanne ei ole uusi. Suomen saldo MM-kisoissa on kymmenen viime vuoden ajalta surullista luettavaa. Kirkkain keihäänkärki Tero Pitkämäki on heittänyt kaksi mitalia (hopeaa 2013 ja pronssia 2015), muuten mitalitilasto näyttää nollaa.

Tällä vuosikymmenellä pistesijatkin ovat olleet tiukassa. 2010-luvulla niitä on tullut Pitkämäen takana yhteensä neljä.

Jos Dohassa käy kuten tilastot ennustavat ja Suomi jää kokonaan ilman pistetä, sekään ei olisi ensimmäinen kerta. Sama tapahtui jo Daegussa 2011.

Pistekahvien aika?

Vanhempi ikäpolvi on tottunut keittämään kahvit suomalaisten menestyessä. Mitalikahvit ovat maassa käsite. Yleisurheilun osalta se alkaa olla katoavaa kansanperinnettä.

Vuoden 1995 jälkeen suomalaiset ovat saavuttaneet enemmän kuin yhden MM-mitalin vain yksissä kisoissa (Edmontonissa 2001).

Yleisurheilumaailma on muuttunut. Ehkä suomalaisten penkkiurheilijoiden pitäisi vihdoin muuttaa odotuksiaan sen mukana. Ehkä on tullut aika muuttaa mitalikahvit pistekahveiksi.

Dohassa jokainen suomalaisen saavuttama pistesijakin, sijoitus kahdeksan parhaan joukkoon, olisi nimittäin venymistä vaativa huippusuoritus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt