Kommentti: Näivettymiskehityksen seuraukset yleisurheilulle ovat nyt näkyvissä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Näivettymiskehityksen seuraukset yleisurheilulle ovat nyt näkyvissä

Dohan MM-joukkueen rakenne kertoo sekä suomalaisen yleisurheilun että yhteiskunnan muutoksesta, kirjoittaa Pekka Holopainen.

­

16.9.2019 8:20

Ennen kuin heitetään yleisurheiluvälineitä, heitetään numeroita: 38,2 prosenttia, 59,1 prosenttia, 70 prosenttia ja 88,9 prosenttia.

Ensimmäinen numero kertoo, miten suuri osa Suomen olympia- ja MM-kisoihin osallistuneista yleisurheilujoukkueista on tällä vuosituhannella koostunut heittäjistä – niillä kerroilla, kun kisoihin ei ole saatu paikkoja isäntämaalle löysien valintakriteerien avulla. Helsingin MM-kisat 2005 eivät ole laskuissa mukana.

Toinen luku paljastaa, miten suuren osan Suomen kaikista MM-mitaleista heittäjät ovat saavuttaneet 1983 alkaneen kisatradition aikana.

Peräti 70 prosenttia taas on heittäjien viipale yleisurheilun MM- ja olympiamitaleista vuosina 1983–2017.

2000-luvun aikana rintaman on rikkonut vain pituushyppääjä Tommi Evilä; muut Suomen kahdeksan MM- ja olympiamitalia löytyvät heittolajiurheilijoiden kaapeista. Ja kun joukkoa supistetaan, jäljelle jäävät vain keihäänheittäjät ja lyhyen ajan vuosituhannen taitteessa kuulantyöntäjät, tarkemmin Arsi Harju. Tästä kertyy peräti 88,9 prosentin osuus.

Sekä Suomen ensimmäisen että tuoreimman MM-kullan on saavuttanut keihäänheittäjä: 1983 Tiina Lillak ja 2007 Tero Pitkämäki. Suomen edellinen olympiamitali on Antti Ruuskasen hopeaksi dopinglaboratorion kautta kirkastunut pronssi Lontoosta 2012, edellinen MM-mitali taas Pitkämäen pronssi Pekingissä 2015.

Tero Pitkämäki on maailmanmestari.­

Näitä heittolajiryhmän menneen suuruuden aikoja tuli muisteltua, kun Urheiluliitto viime loppuviikosta naulasi ensimmäisiin arabimaailman MM-kisoihin lähtevän joukkueensa. Qatarin pääkaupungissa Dohassa kilpailee 21 suomalaista.

Pysyvä muutos?

Kovien tulosrajojen ja raastavan ranking-odotuksen karaisema joukkue on ilahduttavasti selvästi suurempi kuin ryhmät, jotka Suomi passitti MM-Pekingiin 2015, MM-Lontooseen 2017 tai olympia-Rioon 2016.

Mutta samaan aikaan joukkueen kokoonpano kielii, että väliaikaiseksi taantumaksi ajateltu tila näyttää jäävän pysyväksi, tai ainakin pitkäaikaiseksi. Heittäjiä joukkueeseen voitiin valita vain neljä eli 19 prosenttia kokoonpanosta. Lontoossa 2017 kyseinen osuus oli vieläpä yli kaksi prosenttiyksikköä pienempi.

Vertailun vuoksi: vuonna 2000 Sydneyn suomalaisista olympiayleisurheilijoista oli heittäjiä 47,8, 2001 MM-Edmontonissa 58,3, vuonna 2007 Osakan MM-kisoissa 46,2 ja vielä 2009 MM-Berliinissä 47,4 prosenttia.

Tällä vuosikymmenellä osuus on tippunut koko ajan lukuun ottamatta 2015 Pekingin MM-kisoja: 41,2 prosenttia.

Kuluneen yleisurheilukauden aiheestakin suuret puheenaiheet, MM-kisoihin aivan eurooppalaisen kärjen tuntumassa valitut naiset tulevat aivan muista lajiryhmistä. Heihin kohdistunut valtava huomio kertoo myös siitä, miten perinnelajin suvi on kaikkineen sujunut.

Moniarvoistunut

Absoluuttisen huippu-urheilun katsannosta kiekonheitto, kuulantyöntö ja naisten keihäänheitto ovat pudonneet horisontin laidalta mustaan aukkoon. Miesten keihäänheitto ei voi katastrofaalisen huonosti, ja jo lähitulevaisuus lupaa parempaa. Myös moukarinheitto antaa, suuremmin varauksin, aihetta jonkinlaiseen optimismiin.

Sinänsä ollaan tilanteessa, jota moni on jopa kaivannut. Odotuksia kohdistuu muuallekin kuin keihäänheittopaikalle, ja laji näyttää moniarvoistuneen sekä sukupuoli- että moniarvoisuuskatsannosta. Yhtä kylmää faktaa on sekin, että toiminnan uskottavuuden, rahoituksen ja mielenkiinnon tueksi silloin tällöin tarvittavat globaalin tason mitalit eivät ole suomalaisille ihan höllässä aita- tai estejuoksussa, moniotteluissa tai hypyissä. Eivät toki utopiaakaan.

Heittolajit jäävät valmennuksessa täysin lapsipuolen asemaan useissa suurissa kaupunkiseuroissa. Lapset eivät aina pääse edes kokeilemaan heittovälineitä, eikä kukaan osaa tai ehdi heitä opettaa.

Perinteisesti heittäjät ovat tulleet maaseudulta, joka kuihtuu ja tyhjenee. Näivettymiskehityksen ensimmäiset seuraukset yleisurheilulle ovat nyt näkyvissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?