Suomen huippuaituri pettyi rajusti – päättäjät jättivät kyseenalaisesti rannalle MM-kisoista: ”Systeemi haiskahtaa”

Julkaistu:

yleisurheilu
Elmo Lakka luuli lähtevänsä syyskuun lopulla Dohan MM-kisoihin. Kutsua ei kuitenkaan tullut, vaikka rankingin perusteella hänen olisi pitänyt päästä kisoihin.
Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) lähetti perjantaina viimeiset kutsunsa Dohan MM-kisoihin tilastorankingin perusteella hyväksytyille urheilijoille. Kaiken järjen mukaan pika-aituri Elmo Lakan olisi pitänyt olla kutsuttujen listalla.

Lakka jäi ajallaan 13,49 kolmen sadasosan päähän MM-kisojen tulosrajasta, mutta hän on aikansa perusteella tilastoissa 40 parhaan urheilijan joukossa.

IAAF kutsuu kisoihin ensin tulosrajan alittaneet urheilijat, ja täyttää sitten ylijääneet paikat joko rankingin perusteella tai villeillä korteilla.

Pika-aidoissa kiintiö on 40 urheilijaa. Suomen Urheiluliiton (SUL) tietojen mukaan Lakan olisi pitänyt päästä kisoihin.

Lakka ei kuitenkaan saanut kutsua. SUL on yrittänyt kysyä IAAF:ltä perusteluja Lakan sivuuttamiselle. Vastaukset ovat olleet epäselviä.

– IAAF ilmoitti vain, että heillä on hallussaan ainoa virallinen lista. Tätä listaa me emme ole nähneet. Kaikki muut listat ovat kuulemma epävirallisia, SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoo.

Universalitypaikat Lakan sivuuttamisen syy?

Ilmoittautumisaika kisoihin sulkeutuu maanantaina 16. syyskuuta. IAAF on ilmoittanut lähettäneensä kaikki kutsut, joten Niemi-Nikkola ei oleta tilanteen enää muuttuvan.

Lakan kanssa samankaltainen tilanne on myös 400 metrin aitoja juoksevalla Oskari Möröllä.

– IAAF saa toki kutsua kisoihinsa ketä haluaa. Epävarmaa tässä on se, noudattaako IAAF ilmoittamiaan kriteerejä. Oletin, kuten kaikki muutkin, että sekä Lakka että Mörö saavat tilastoaikojensa perusteella kutsun kisoihin.

– On todennäköistä, että varsinkin Elmon ohi on mennyt urheilijoita niin sanottujen universalitypaikkojen ansiosta. Niitä jaetaan pienimmille yleisurheilumaille, joilla ei välttämättä muuten ole yhtään urheilijaa kisoissa, Niemi-Nikkola selventää.


Jos tilanne on tällainen, kisoissa voi juosta Lakkaa selvästi hitaampia urheilijoita.

– Toivottavasti tämä IAAF:n lista sitten selittää loogisesti, mitkä ne syyt olivat.

IAAF voi tietojen mukaan jakaa villejä kortteja Timanttiliigan voittajille. Lisäksi kutsun saavat maanosien mestarit.

Lakan ohi on Niemi-Nikkolan tietojen mukaan menossa yksi heikomman ajan juossut maanosamestari, mutta suomalaisjuoksijan tuloksen pitäisi silti riittää kisapaikkaan. Selitykseksi jäävät siis todennäköisimmin universalitypaikat.

Lakka: ”Systeemi haiskahtaa”

– Epätietoisuus vallitsee vieläkin. Virallinen lista on siellä jossain suljettujen ovien takana. Kyllähän se korpeaa, jos joku 14,5 juokseva urheilija vie kisapaikan minulta, Lakka harmittelee.

IAAF:n valintasysteemi on sekava. Tulosrajan alittaminen on yksinkertaisin keino selvittää tiensä kisoihin, mutta täyttöpaikkojen logiikka ei avaudu edes urheilijoille.

– Se olisi selvä peli, jos kisapaikan voisi saada joko tulosrajan alittamalla tai rankingin perusteella. Näin luulin asian olevan. Tällaisten epäselvien tilanteiden takia systeemi haiskahtaa. Minulla ei ollut mitään syytä odottaa muuta kuin kisakutsua, Lakka sanoo.

Lakka matkusti lauantaina Kuortaneelle harjoittelemaan. Toivo kisapaikasta elää maanantaihin asti. Kovin todennäköisenä hän ei kutsua enää pidä.

– Sitten käännän katseeni olympiavuoteen. Näytän, ettei kova työ ole mennyt hukkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt