MM-Doha: Yleisurheilun MM-kisoja uhkaa kiusallinen fiasko - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilun MM-kisoja Qatarissa uhkaa kiusallinen fiasko – ”Jos Suomessa olisi sama tilanne, olisin huolissani”

Qatarin urheilupäättäjillä riittää mietittävää ennen yleisurheilun MM-juhlan alkua.

Näyttää pahaenteisesti siltä, että Khalifa International -stadion kumisee tyhjyyttään MM-kisojen aikana.­

12.9.2019 6:58

Yleisurheilukauden päätapahtuman eli Dohan MM-kisojen alkuun on enää kaksi viikkoa. Suureksi urheilumahdiksi tähtäävän Qatarin valtaeliitti haluaa kiillottaa tapahtumalla imagoaan, mutta yritystä varjostaa kiusallinen ilmiö.

MM-lippujen ennakkomyynnin perusteella vaikuttaa, että 48 000-paikkaisen Khalifa International -stadionin katsomot ammottavat ison osan ajasta tyhjillään.

Yleisurheilumanageri Daniel Wessfeldt kertoi alkuviikosta ruotsalaislehti Aftonbladetille, että kymmenen päivää kestäviin kisoihin oli myyty elokuun lopussa kaikkiaan vain 22 000 lippua.

– Määrä nousee MM-kisojen lähestyessä. Kukaan ei kuitenkaan oleta, että kisoihin tulisi enempää kuin 8 000 katsojaa per päivä, Wessfeldt enteili.

Samaan aikaan kun ruotsalaismedia on päivitellyt ”ennätyksellistä yleisöfiaskoa”, qatarilaisviestimissä on hehkutettu lippujen käyvän kuin kuumille kiville.

Miten MM-kisojen lipunmyynti on oikeasti sujunut Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski?

– En tiedä tuoreimpia lukemia, mutta kesäkuisessa hallituksen kokouksessa saimme Dohan porukalta raporttia. En muista lukuja tarkkaan, mutta ne olivat mielestäni huolestuttavan pieniä, Pihlakoski kertoi.

– Jos Suomessa olisi sama tilanne, olisin huolissani.

Ero kahden vuoden takaisiin Lontoon MM-kisoihin kertoo paljon. Lontoon MM-juhlaan myytiin viikko ennen kisojen alkua yli 660 000 lippua, ja lähes kaikki kisapäivät myytiin loppuun.

– Qatarin kisajärjestäjät eivät kuitenkaan tunnu olevan kovin huolissaan. Heidän kulttuurinsa on kuulemma on sellainen, että lippuja ostetaan ihan viime metreillä. He luottavat, että kisoihin tulee väkeä, Pihlakoski summasi.

Yleisurheilukilpailut eivät ole aiemmin juuri innostaneet qatarilaisyleisöä. Kuva Aasian mestaruuskisoista huhtikuulta.­

MM-lippujen heikko kysyntä ei yllätä Lähi-idän tilanteeseen erikoistunutta Ulkopoliittisen instituutin vanhempaa tutkijaa Wolfgang Mühlbergeriä.

Osasyy vähäiseen kiinnostukseen piilee paahtavissa sääolosuhteissa. Vaikka Khalifa International -stadionia on luvattu viilentää MM-kisoissa 26 asteeseen (ulkona on noin 40 astetta), monet qatarilaiset jäävät mieluummin kotiin.

– Kokemukseni perusteella sellaisessa ilmastossa urheilu ei ole ihmisille mikään sydämen asia. Ulkona on läkähdyttävän kuumaa ja erittäin kosteaa. Ihmiset jäävät mieluummin ilmastoituihin sisätiloihin tv-ruudun äärelle, viimeksi huhtikuussa Qatarissa käynyt asiantuntija sanoi IS:lle.

Vuosien saatossa maassa järjestetyt urheilutapahtumat ovat olleet tästä eläviä todisteita. Kiinnostavimpia jalkapallopelejä lukuun ottamatta qatarilaiset eivät ole löytäneet tietään katsomoihin – hallituksen houkuttelukeinoista huolimatta.

Yleisökato on johtanut erikoisiin tilanteisiin.

Uutistoimisto AP kertoi loppuvuodesta 2014, kuinka köyhille siirtotyöläisille maksettiin muutamia euroja siitä, että nämä saapuisivat urheilustadioneille ja esiintyisivät qatarilaisfaneina.

Espanjalaismedia kertoi vuonna 2015, kuinka qatarilaiset kisajärjestäjät lennättivät espanjalaisfaneja luomaan tunnelmaa Dohassa järjestettyyn käsipallon MM-turnaukseen.

Mühlberger arvelee, että yleisurheilun MM-kisajärjestäjät yrittävät saada stadionia täyteen erilaisilla markkinointitempauksilla ja jakamalla ilmaislippuja.

Mediatietojen mukaan Khalifa International -stadionin ylimmät kerrokset aiotaan sulkea, jotta vähäistä yleisöä saataisiin keskitettyä jäljellä oleviin katsomonosiin.

Dohan MM-kisajärjestäjät toivovat, että tavalliset qatarilaiset löytävät parin viikon päästä tiensä Khalifa International -stadionin lehtereille.­

Hyvän kansainvälisen vaikutelman luominen on nyt Qatarille erityisen tärkeää. Kaksi vuotta kestänyt poliittinen kiista Saudi-Arabian ja muiden naapurimaiden kanssa on luonut hallitsijoille painetta.

– Tilanne on latautunut ja tunteikas. Osin kyse on ylpeydestä ja egosta, mutta myös taloudellisista ja turvallisuuspoliittisista asioista. Joka tapauksessa Qatar haluaa näyttäytyä maailmalle osaavana suurten tapahtumien järjestäjänä, Mühlberger muistutti.

Suomesta vajaan 100 hengen kannattajaryhmä

Tavallista myöhäisempi kisa-ajankohta, sääolosuhteet ja pinnalla olleet ihmisoikeuskysymykset ovat rajoittaneet kansainvälistä kiinnostusta Dohan MM-spektaakkelia kohtaan.

Suomalaisen yleisurheilun kannatusyhdistyksen Yleisurheilufanit ry:n hallituksessa vaikuttava Sari Murto arvioi, että MM-kisoihin lähtee Suomesta vajaat 100 kannattajaa.

– Meitä on virallisilla fanimatkoilla arviolta 50–60, minkä lisäksi Dohaan lähtee omatoimisesti varmaan useita kymmeniä ihmisiä, Murto taustoitti Ilta-Sanomille.

Murto sanoo yllättyneensä matkaan lähtevien suomalaisten yleisurheilufanien määrästä.

– Kun aloimme suunnitella näitä matkoja, emme uskoneet, että kiinnostuneita olisi näin paljon. Se varmaan lisää mielenkiintoa, kun siellä on niin monta suomalaista kilpailemassa, MM-joukkueeseen valitun seiväshyppääjän Wilma Murron äiti kertoi.

– Haluamme olla yhdistyksenä yleisurheilijoidemme tukena, missä ikinä kisat järjestetäänkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?