12 vuotta vanhasta videosta tuli somehitti – urheilijalegenda joutui vakuuttamaan, että uskomaton taidonnäyte on totta

Julkaistu:

Yleisurheilu
12 vuotta vanha videoklippi olympiavoittaja Stefan Holmista lähti kiertämään sosiaalisessa mediassa – ja herätti hämmennystä.
Entisen korkeushyppääjän Stefan Holmin meriitit tunnetaan. Ruotsalainen loisti lajissaan 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä voittaen muun muassa olympiakultaa Ateenassa 2004 ja MM-hopeaa Pariisissa 2003.

Vuonna 2008 urheilu-uransa päättänyt Holm toimii nykyään valmentajana, ja on edelleen näkyvä tekijä yleisurheilun parissa. Viime päivinä Holm on tosin noussut vielä vähän enemmän esille.

Syynä siihen on 12 vuotta vanha videoklippi, joka alkoi kiertää sosiaalisessa mediassa kun se jaettiin Jumpers World -nimisellä Instagram-tilillä. Kyseisellä yleisurheiluvideoihin keskittyvällä tilillä on reilut 200 000 seuraajaa.

Sama taho on jakanut videon myös Twitterissä, jossa sitä on katsottu parissa päivässä yli miljoona kertaa.

Klippi on peräisin Holmin omalta Instagram-tililtä. Korkeushyppyikoni jakoi sen vuonna 2017, mutta itse video on kuvattu Holmin urheilu-uran aikana toukokuussa 2007. Siinä on otteita Holmin harjoitteista Formiassa pidetyllä treenileirillä.
  • Videon näet alta:
Videon huomiota herättävin ja nyt sosiaalisessa mediassa kiertävä kohta on se, kun Holm loikkii ketterästi korkeiden aitojen yli kuin aitajuoksija konsanaan.

Se, että huippukorkeushyppääjällä on loistavat ponnistusominaisuudet ei tietenkään ole mikään yllätys, mutta Holmin uskomattomalta näyttävä taidonnäyte on silti herättänyt laajasti hämmästelyjä.

Kun BBC:n toimittaja Dan Walker jakoi klipin Twitter-tilillään, vastauksissa toistui sama teema: miten ihmeessä tuo on mahdollista?

– En pysty lopettaa tämän katsomista. Tuo loikka on naurettava!!! hämmästeli Walker itse.
Videon niin ikään jakaneen italialaistoimittaja Tancredi Palmerin kommentti oli paljonpuhuva:

– Tuo ei ole ihminen, Palmeri twiittasi.

Myös Kansainvälinen yleisurheiluliitto jakoi videon Twitterissä.

– Korkeushyppy-aitajuoksua? liiton tilillä kyseltiin.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan sosiaalisen median käyttäjien parissa on jopa herännyt epäilys, että kyseessä olisi feikkivideo.

Vaan eipä ole. Holm, nyt 43 vuotta, kertoi lehdelle, että hän siinä loikkii 170-senttisten aitojen yli osana kilpailuun valmistavaa treeniään vuonna 2007.

– Vaikuttaa siltä, että moni on ymmärtänyt väärin ja luullut, että video on tuore. Se ei missään nimessä ole feikki, Holm sanoi.

– Tein tuota noin kerran viikossa. Aloitin hyppimällä tavallisten aitojen yli, ja sitten vuonna 2000 ostin nuo erikoisaidat.


Holmin saavutusten ohella moni muistaa sen, että ruotsalainen on huippukorkeushyppääjäksi varsin lyhyt, vain 181-senttinen. Siihenkin nähden 170-senttisten aitojen ylittäminen on huima suoritus.

Urallaan parhaimmillaan 237 ulkoradoilla ja 240 hallissa korkeudessa ylittänyt Holm on pitänyt kunnostaan ja ponnistusominaisuuksistaan huolta myös ”eläkkeellä”.

Kun Expressen tiedustelee kuinka korkealta Holm tätä nykyä aitoo, vastaus on vakuuttava:

– 140. Hyvänä päivänä ehkä 150.


Melwin-poika seuraa isänsä jalanjälkiä

Vaikka Stefan Holm on selkeästi vielä hyvässä kunnossa, seuraava sukupolvi on jo väläytellyt. Melwin Lycke-Holm, Stefanin 14-vuotias poika, on yksi Ruotsin suurimmista yleisurheilutoivoista ja ikäluokkansa lahjakkaimpia korkeushyppääjiä koko maailmassa.

Elokuun lopulla teini-ikäinen Melwin hyppäsi Ruotsin mestaruuskisoissa aikuisten sarjan pronssille huipputuloksella ja omalla ennätyksellään 209.

Melwinin lahjakkuus on ollut tiedossa jo pitkään. Kaksi vuotta sitten hän hyppäsi 12-vuotiaana ikäluokkansa uuden korkeushypyn maailmanennätyksen 1,89 metriä.

Stefan Holm toimii poikansa valmentajana. Sosiaalisessa mediassa hämmästyttänyt loikkatreeni kuuluu hänen mukaansa myös Melwinin ja muiden Holmin valmennusrinkiin kuuluvien nuorten treeniohjelmaan. Aidat ovat tosin ”vain” 150-senttisiä.

SVT Sport jakoi Twitterissä nuoremman Holmin taidonnäytteen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt