Tyly tilasto ei valehtele – Suomen keihäsmitali MM-kisoissa vaatii ihmeen, Dohassa yksi ylivertainen suosikki - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tyly tilasto ei valehtele – Suomen keihäsmitali MM-kisoissa vaatii ihmeen, Dohassa yksi ylivertainen suosikki

Keihäslegenda Kimmo Kinnunen perkaa syyt kansallislajin kriisitilaan, mutta näkee tunnelin päässä valoakin.

Oliver Helander on heittänyt suomalaisista pisimmälle keihästä tänä kesänä.

5.9.2019 13:55

Kun yleisurheilun MM-kisoihin Qatarin Dohassa on aikaa runsas kolme viikkoa, suomalaisten keihäsmiesten tilanne ei saa suuta vehnäselle. Antti Ruuskanen on ollut kilpailutauolla kuukauden, Oliver Helander ei kesäkuun kylkivamman jälkeen ole löytänyt huippuvirettä ja hänkin on kisatauolla. Lassi Etelätalolle jo paluu arvokisatason heittäjäksi kääntää kauden voiton puolelle, riippumatta Dohan lopputuloksesta.

Nykyään Kiinassa valmentava Urheiluliiton entinen lajivalmentaja ja vuoden 1991 maailmanmestari Kimmo Kinnunen vertaa Suomen tilannetta siihen, missä nykyinen valtamaa Saksa oli vain seitsemän vuotta sitten. Silloin Helsingin EM-kisoissa ja Lontoon olympiakisoissa loppukilpailuun pääsi vain Tino Häber, joka oli kaukana mitaleilta.

Sen jälkeen Andreas Hofmann, Johannes Vetter ja Thomas Röhler ovat tehneet kovaa jälkeä, ja Saksa on voittanut kolme edellistä miesten arvokisakultamitalia.

– Suomen kohdalla en kuitenkaan puhuisi alakulosta. Jos katsoo maailmantilaston sadan kärkeä, Suomi jakaa heittäjien määrässä kärkitilan Puolan kanssa. Huippu-urheilullisesti meiltä vain puuttuu tällä hetkellä sellainen parhaiden aikojensa Antin (Ruuskanen) tai Teron (Pitkämäki) kaltainen huipputykittäjä, joka pystyisi vastaamaan saksalaisten haasteeseen ja jopa voittamaan kisoja, Kinnunen toteaa Ilta-Sanomille.

Viron Magnus Kirt on Dohan MM-kisojen ykkössuosikki. Hänellä on hallussaan yhdeksän kauden 25 pisimmäistä heitosta maailmassa.

Suomalaiset keihäänheittoperinteet ja -näkymät jo haudanneita Kinnunen kehottaakin näkemään metsän puilta.

Kansainvälisiin valmennusympyröihin jo vuosia tutustunut, mm. Latvian Zigismunds Sirmaisin Euroopan mestariksi 2016 valmentanut Kinnunen näkee suomalaisvalmentajien puutteeksi edelleen laaja-alaisen yhteistyön puutteen. Dohassa Kinnunen on myös latvialaisen Lina Muzen valmentajana.

– Lajivalmentajien työn arvostus on heikentynyt viime vuosina, ja hieman on taas eristäydytty omiin kuppikuntiin eikä olla edes valmiita yhteistyöhön. Useissa tapauksissa someyhteydet ja muut kontaktit ovat melkein nolla, eikä ongelmalle voida mitään.

Tätä Kinnunen hämmästelee siitäkin vinkkelistä, ettei Suomessa ole niin suurta joukkoa keihäsvalmentajia, että yhteistyön luulisi olevan ongelma. Hän kehottaakin lajin ystäviä miettimään, miten ohuiden eväiden varassa keihäänheittoa Suomessa tehdään, jos asiaa lähestyy ammattimaisen huippu-urheilun näkökulmasta.

– Meillä on Suomessa vain kaksi keihäänheiton ammattivalmentajaa, jotka ansaitsevat elannon ammattivalmentamisesta perheelleen nimenomaan Suomessa. Siis kaksi yhteensä, perkele! Kinnunen täräyttää.

Nämä henkilöt ovat Urheiluliiton lajivalmentajat Olavi Parjanen ja Petteri Piironen. Muista nimekkäistä valmentajista esimerkiksi Leo Pusa (Etelätalo) on eläkeläinen, Hannu Kangas (Pitkämäki) ja Jyrki Blom (Ruuskanen) toimeentuloammatiltaan opettajia.

– Näiden kahden työmäärä on yksinkertaisesti liian suuri, koska samaan aikaan oto-valmentajien määrä on pudonnut katastrofaalisesti.

Suurten kaupunkien suurissa seuroissa keihäänheiton asema on Kinnusen mukaan erittäin heikko, eikä edes lajikokeiluun aina siunaannu lapsille mahdollisuutta.

– Keihäänheittovalmennus vaatii erittäin paljon opastusta lajin teknisen vaativuuden takia. On helpompaa vaikka teettää lapsille ryhmässä koordinaatiojuoksuja.

Magnus Kirt Dohan ykkössuosikki

Kimmo Kinnunen ennustaa, että Saksan voittokulku miesten keihäänheitossa päättyy Dohan MM-kisoissa, eikä Thomas Röhleristä ainakaan vielä tule toista eurooppalaisheittäjää, joka olisi saavuttanut sekä olympia-, MM- että EM-kultaa, Andreas Thorkildsenin jälkeen.

Maailmantilastoa (90,61) johtava Viron Magnus Kirt lähtee Dohaan selvänä ennakkosuosikkina stabiilin kilpailutason ja hyvien kilpailijaominaisuuksiensa ansiosta.

– Kyse on nyt vain siitä, miten Magnus hallitsee mentaalisen pururatansa. Uskon, että hän kuuluisilla Speden kisahermoilla hallitsee tilanteen loppuun asti.

Magnus Kirt iloitsemassa Timattiliigan Zurichin osakilpailun keihäskisan voitosta 29. elokuuta. Hän Dohan MM-kisojen ykkössuosikki.

Muiden mitalistien Kinnunen arvioi löytyvän joukosta Andreas Hofmann, Johannes Vetter, Röhler ja Puolan Marcin Krukowski.

Jokerikorteiksi hän nostaa Keshorn Walcottin ja Julius Yegon.

– Suomalaisten ohut menestyssauma perustuu siihen, että finaalin taso jää junnaamaan 84–86 metriin, ja joku käyttää iskun paikan.

Sinivalkoisista Kinnunen luottaa eniten rutinoituneeseen jo 10. kerran arvokisoissa heittävään Ruuskaseen.

– Lassi Etelätalolle ja Oliver Helanderille on tarpeeksi tavoitetta siinä, että lyövät Antin. Tuloksella se voi onnistua, henkisesti ei ikinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?