Lauri Hollo ennustaa: Karsten Warholm rikkoo 27 vuotta vanhan ME:n pian – ”Pidän itsestäänselvänä, että Dohassa se tulee” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Asiantuntijalta hurja ennustus: 27-vuotias ME rikkoutuu pian – ”Pidän itsestäänselvänä, että Dohassa se tulee”

Karsten Warholm juoksi torstaina Zürichin Timanttiliigassa 400 metrin aidoissa kaikkien aikojen toiseksi kovimman ajan 46,92.

Karsten Warholm juoksi torstaina Zürichissa historian toiseksi nopeimman aidatun ratakierroksen.­

30.8.2019 18:29

Timanttiliigan torstai-illassa nähtiin kaikkien aikojen tasokkain miesten 400 metrin aitakisa. Norjan Karsten Warholm juoksi voittoon historian toiseksi nopeimmalla ajalla 46,92. Odotetussa kaksintaistelussa kakkoseksi jäänyt Rai Benjamin juoksi myös alle 47 sekunnin haamurajan.

Benjaminin aika 46,98 sivusi sekin Abderrahman Samban viime kesänä juoksemaa entistä historian toiseksi kovinta kellotusta. Kolmikon lisäksi alle 47 sekunnin on juossut vain vuonna 1992 järisyttävän maailmanennätyksen 46,78 pinkonut Kevin Young.

Torstaina kaksi juoksijaa puristi alle haamurajan ensimmäistä kertaa samassa kilpailussa. Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo uskoo, että loppukauden aikana Warholm menee vielä lujempaa.

– Sehän ei ollut lähellekään täydellinen juoksu. Kaksi viimeistä aitaväliä tuli 15 askeleella, kun yleensä hän pystyy vetämään 13:lla kaikki muut paitsi viimeisen välin. Hän on niin huono aitomaan huonommalla jalallaan, että viimeiset kaksi aitaa oli pakko steppailla paremmalle, Hollo analysoi Warholmin juoksua.

– Siihen jäi kyllä kymmenyksiä vielä varastoon.

Maailmanennätys on väistämätön jatkumo

23-vuotiaan nousu aiturimaailman huipulle on ollut nopea. Kesäkuussa Warholmista tuli Euroopan ennätysmies, kun aitakierros kulki aikaan 47,33, ja nyt mentiin jo uudelle sekuntiluvulle.

Hollo selittää norjalaisen rakettimaista nousukiitoa tämän hurjalla harjoittelumotivaatiolla ja jopa hullunrohkealla kisastrategialla.

– Siihen vaikuttaa Warholmin tietynlainen hulluus. Hän lähtee aina ihan järjettömän kovaa, mutta siitä huolimatta hän kestää lopun, niin kuin eilen. Hänhän on myös harjoitusnarkomaani.

Asiantuntija nostaa esiin myös Warholmin taustan kymmenottelijana.

– Vasta 2015 syksyllä hän päätti valmentajan kanssa, että päälaji ei olekaan ottelu vaan aidat. Otteluharjoittelupohja yhdistettynä siihen, että mies on aina tykännyt treenata paljon, ovat syyt siihen että hän jaksaa äärimmäisen hyvin.

Esimerkki Warholmin kuntopohjasta saatiin kaksi vuotta sitten alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa. Tuolloin norjalainen kilpaili sekä 400 metrin sileällä ratakierroksella että aidatulla ratakierroksella. Neljässä päivässä Warholm juoksi kuusi lähtöä. Aidoissa tuli Euroopan mestaruus ja sileällä matkalla hopeaa.

– Hän on tottunut siihen että kisataan paljon lyhyessä ajassa, mikä tietää hänelle hyvää Dohaa ajatellen. Siellä tosin kilpailuaikataulu on aika väljä.

Hollo pitää äärimmäisen todennäköisenä, että Youngin 27 vuotta sitten syntynyt maailmanennätys menee uusiksi viimeistään Dohassa.

– Kaikkien aikojen tilastossa taitaa olla pohjoismaisia 250 parhaan joukossa ehkä neljä tai viisi. Nyt tämä kaveri on kakkosena ja kohta ykkösenä. Se on väistämätön jatkumo tuolle juoksulle.

– Pidän itsestäänselvänä, että Dohassa se tulee, jos siellä yhtään on kelit kohdillaan. Olisi pikemminkin isompi yllätys, jos maailmanennätystä ei tulisi.

Rai Benjamin haastaa Karsten Warholmin tosissaan Dohan aidatulla ratakierroksella.­

Maailmanennätysjahdin jännäämisen lisäksi Dohassa saadaan seurata myös tiukkaa taistelua maailmanmestaruudesta, sillä toiseksi Zürichissä juossut Benjamin, 22, on myös hirmuiskussa.

– Hän juoksi nähdäkseni vähän puhtaamman juoksun. Yllättävän tiukille hän Warholmin pisti, en olisi uskonut. Hänhän ei ole hirveästi kilpaillut kesällä. Toki pohjilla oli kesäkuun lopulla juostu 47,16. Ei hänellä kuitenkaan samanlaista tykitystä kisasta toiseen ole ollut mitä Warholmilla, Hollo analysoi norjalaisen suurinta haastajaa.

– Jos hän saa tuohon hyvän treenijakson ennen Dohaa niin kyllä siinäkin vielä varaa on. Hänelläkin voi olla mahdollisuudet maailmanennätykseen.

Villinä korttina nuorten miesten mestaruustaisteluun voi Dohassa kiilata vielä kolmas alle 47 sekunnin pinkonut aktiivijuoksija Samba, 23, joka on kärsinyt tällä kaudella loukkaantumisista dominoituaan Timanttiliigaa viime kaudella mielin määrin.

Qatarin Abderrahman Samba on yksi kolmesta alle 47 sekunnin pinkoneista aidatun ratakierroksen aktiivijuoksijoista.­

– Tietysti toivon että myös Samba kuntoutuisi Dohaan. Silloin siellä nähtäisiin ihan huikea ”kolmintaistelu”, Hollo toteaa.

Joka tapauksessa Dohassa nähdään aidatulla ratakierroksella hurja taisto niin mestaruudesta kuin maailmanennätyksestäkin.

– Miesten aidattu ratakierros on varmasti Dohan mielenkiintoisimpia lajeja, ellei jopa mielenkiintoisin.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?