Ruotsi-Suomi maaottelu: tuomio - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ruotsi-ottelun tuomio: Tämän miehen loikka kantoi myös harmaan alueen ulkopuolella – kestävyysjuoksun tilanne vetää hiljaiseksi

IS:n raati ruoti yleisurheilun Ruotsi-ottelun.

Kristian Pulli leiskautti yleisurheilumaaottelussa Tukholmassa.­

26.8.2019 5:57

Lauri Hollo

PUHEENAIHE: MM-mitalitoivon Oliver Helanderin vammakierre jatkuu. Olkapää vaivaa ja jopa Dohan MM-kisat ovat vaarassa. 22-vuotiaan nuorukaisen vammahistoria on perin synkkää. Huikea potentiaali ei ole kadonnut mihinkään, mutta näin monta vammaa jo ennen 23 ikävuotta ei yleensä lupaa hyvää kropalle

VARASLÄHTÖ: Kun paras suomalainen ottaa miesten 5000 metrillä 40 sekuntia pataan huonoimmalta ruotsalaiselta, voidaan puhua katastrofista. 10 000 metrillä kaikki ruotsalaiset ohittivat jokaisen suomalaisen kierroksella. Yksikään suomalainen ei juossut alle 31 minuutin. Todella hiljaiseksi vetää.

TÄHTI: Seiväshyppääjä Armand Duplantis otti Tukholman stadionin täydellisesti haltuunsa lauantaina. Hän jätti Pariisin Timanttiliigan rahapadat väliin ja teki upean show´n olympiastadionilla. Monta kansainvälisen luokan supertähteä ei kisoissa nähty, mutta Duplantis paikkasi paljon.

TYYLI: Kansainvälisyys. Ruotsilla oli joukkueessaan kymmenkunta maahanmuuttajaa, Suomessa ei ole osattu hyödyntää asiaa samalla tavalla. Kannattaisi hyödyntää, sillä joukossa on varmasti paljon potentiaalia meillä Suomessakin. Etenkin kestävyysmatkoille kaivattaisiin tuoretta verta.

ILMIÖ: Vasta 18-vuotias Nathalie Blomqvist tekee vakuuttavaa jälkeä. 1500 metrin ennätys parani huikaisevat seitsemän sekuntia aikaan 4.15,13. Kyseessä on 2001-syntyneiden Euroopan kakkosaika ja maailmassakin ikäluokan kymmenenneksi paras. Huikea lahjakkuus, jonka tuleva päämatka lienee kuitenkin 5000 metriä.

Olli Kivioja

PUHEENAIHE: Kristian Pulli on pitänyt suunsa supussa Monachillin korkeassa ilmanalassa hypättyyn pituuskisaan liittyneen kohun tiimoilta. Vastaus nähtiin sunnuntaina, kun Pulli sivusi sallituissa oloissa Espanjan tulostaan 805, ja ponkaisi perään vielä tuulituloksen 810. Loikat kantavat siis myös ”harmaan alueen” ulkopuolella.

VARASLÄHTÖ: Hetken se unelma eli. Vielä sunnuntain alkupuolella molemmat maaottelut olivat ilahduttavan tasaisissa lukemissa, mutta sitten Ruotsi karkasi, niin miehissä kuin naisissa. Loppulukemat eivät jättäneet selittelyille sijaa, Tukholmassa juhlivat sinikeltaiset. Miehissä eroa tuli 47 ja naisissakin 25 pistettä.

TÄHTI: Ruotsin Kim Amb tarjoili Suomen keihäskolmikolle Tukholmassa täystyrmäyksen. Ennenkin maaottelussa kivenä keihäsmiesten kengissä pyörinyt Amb kiskaisi kisan kolme pisintä kaarta. Ensimmäisellä syntynyt 85,89 oli Ambin henkilökohtainen ennätys. Suomalaisille sopivampi kilpakumppani oli 80 metrin viiva.

TYYLI: Miesten kymppitonnilla 16-kertainen Ruotsin mestari Mustafa Mohamed oli varautunut kaikkeen. Konkarin silmiä Tukholman ilta-auringolta suojasivat nimittäin katsojan mieltymyksistä riippuen joko hävyttömät tai hävyttömän tyylikkäät Uuno Turhapuro -malliset valkosankaiset aurinkolasit. 

ILMIÖ: Loppukesän kaunis sää ja lukuisat paikalle vaivaantuneet suurtähdet tekivät Tukholman maaotteluviikonlopusta juuri sen yleisurheilumaailman sympaattisen kummajaisen, joka Finnkampen parhaimmillaan on. Huippuvuosien suosioon ei ole paluuta, mutta Ruotsi-ottelun lumo elää yhä.

Lari Vesander

PUHEENAIHE: Ruotsalaiset olivat odotetun kovia. Paperimaaottelu povasi Ruotsille miehissä noin 50 ja naisissa noin 20 pisteen voittoa. Tilastot pitivät kutinsa. Se, että Suomi sai pidettyä vieraskentällä piste-eron ennakoiduissa lukemissa oli pieni torjuntavoitto. Silti Ruotsi on Suomea edellä joukkueena ja tähtiyksilöinä.

VARASLÄHTÖ: Ruotsilla oli vaikeuksia saada kilpailijaa naisten viiden tonnin kävelyyn. Lopulta hätiin hälytettiin 62-vuotias Siw Karlström. Eikä Karlström pelkästään osallistunut – hän oli kisan paras ruotsalainen! Hieno suoritus toki Karlströmiltä ja kaikki kunnia hänelle, mutta Ruotsin kestävyysurheilulla on iso peiliin katsomisen paikka.

TÄHTI: Armand Duplantis. Seiväshypyn superteini jätti väliin Pariisin Timanttiliigan ja 10 000 dollarin voittopalkkion ja lauantaina oli helppo ymmärtää miksi. Amerikanruotsalaisesta Duplantisista on kysytty, onko hän riittävän ruotsalainen. Duplantis voitti show'llaan sydämet ja Ruotsi otti hyppääjän lopullisesti omakseen.

TYYLI: Keltainen t-paita. Tukholmaan osui viikonlopuksi lähes helteinen sää, ja sen ansiosta ylivoimaisesti suosituin vaatekappale stadionilla oli Ruotsin kirkkaankeltainen t-paita. Sitä en tosin tiedä, miten maajoukkueiden eläinmaskottipukujen sisällä olleet ihmiset välttyivät lämpöhalvaukselta.

ILMIÖ: Ruotsi-ottelu. Sanotaan, että voittaminen on tärkeintä. Samalla unohtuu, että voittaminen on mahdollista vain, jos on tapahtuma jossa kilpailla. Ja kun tapahtuma on hieno, se nostaa tasoa. Nuorten maaottelussa suomalaisnuoret saivat ennen kokematonta kannustusta. Tulos? 22 henkilökohtaista ennätystä.

Korjattu kello 13.25: Armand Duplantis on amerikanruotsalainen, ei -suomalainen. Siw Karlström osallistui 5 000 metrin kävelyyn, ei juoksuun.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?