Ruotsalaistähti valitsi maaottelun rahakisan sijasta: ”Olen halunnut vuoden alusta saakka kilpailla Finnkampenissa”

Julkaistu:

Maaottelu
Armand Duplantis olisi voinut kilpailla lauantaina isoista rahoista Pariisin Timanttiliigassa. Hän valitsi Ruotsi-ottelun.
RAHAN sanotaan pyörittävän maailmaa, mutta ainakin Ruotsin seivässensaation Armand Duplatinsin maailman saa liikkumaan akselinsa ympäri aivan muut asiat.

Duplantis olisi voinut mennä lauantaina Pariisin Timanttiliigan kilpailuun ja poistua sieltä voittajana 10000 dollaria rikkaampana. Sen sijaan hän hyppää Tukholmassa suomalaisia vastaan, eikä hän tee sitä pakosta.

– Sainko valita kumpaan menin? Totta kai. Voin tehdä niin kuin haluan. Joukkueenjohdosta tehtiin selväksi, että he ymmärtävät ratkaisuni, olisi se sitten mikä tahansa, Duplantis kertoo Ilta-Sanomille.

– Olen kuitenkin halunnut vuoden alusta saakka kilpailla Finnkampenissa. Merkitsin kisan heti kalenteriini.

RUOTSI-OTTELULLA on erityinen merkitys Louisianan Lafayettessa syntyneelle Duplantisille. Hän on asunut ja opiskellut Yhdysvalloissa, ja häntä on välillä arvosteltu siitä, ettei hän puhu riittävän hyvää ruotsia.

Ehkä siksikin on ymmärrettävää, että Duplantis korostaa viettäneensä viime kuukaudet Ruotsissa.

– Olen treenannut ja viettänyt aikaa perheeni ja paikallisten ystävieni kanssa. Lisäksi tämä on tärkeä kisa ruotsalaisille. Haluan panna show’n pystyyn.


Duplantisin kohdalla Ruotsi-ottelusta puhuminen kääntyy lopulta myös rahaan. Osittain siitä syystä, miten vähän se tuntuu hänelle merkitsevän.

Vuosi sitten syksyllä silloin 18-vuotias nuorukainen kieltäytyi vielä suuremmista tienesteistä, kun hän päätti liittyä yhden lukuvuoden ajaksi legendaarisesta yleisurheilukoulustaan tunnettuun Louisianan osavaltionyliopistoon.

Yliopistourheilussa vallitsee amatööriyden periaate, joten Duplantis joutui kieltäytymäään muun muassa Timanttiliigan kilpailuista. Joidenkin arvioiden mukaan ratkaisu vei häneltä jopa yli 80000 dollarin edestä palkintorahoja.

KUN niiden päälle lasketaan vielä Pariisin kymppitonni, Duplantisin mahdollisesti menettämät palkintorahat huitelevat lähes miljoonassa kruunussa.

–Raha... Raha on lopulta vain rahaa. Minulla on todella pitkä ura edessä. Ehdin varmasti tienaamaan myöhemmin, Duplantis toteaa.

19-vuotiaan nuorukaisen asenne herättää kaksi kysymystä. Mitä raha hänelle merkitsee? Entä urheilu?

Vastausten perusteella on varmaa, että Duplantis nauttii enemmän kuuden metrin ylittämisestä kuin kymppitonnin palkkiosta.

– En juuri edes ajattele rahaa. Tavoitteeni on hypätä mahdollimman korkealta ja olla niin hyvä urheilija kuin vain voin olla. Jos teen niin, rahakin tulee luultavasti sen seurauksena, jos on tullakseen.

– Asia on yksinkertainen. Rakastan kilpailemista ja kovia taistoja. Rakastan ylittää isoja korkeuksia. Minusta on mahtavaa olla hyvässä kanssakäymisessä ihmisten kanssa. Ne ovat minulle paljon rahaa suurempia asioita, Duplantis sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt