Juhani Evilä haukkuu Suomen pituushypyn valmentajan pystyyn - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Juhani Evilä haukkuu Suomen pituushypyn valmentajan pystyyn: ”Jos olen oikein v***mainen...”

Pituushyppypiireissä jatkuu edelleen kiivaana keskustelu vuoristo-oloissa kilpailemisesta.

Juhani Evilän mukaan Shuren Ghazaryan on tuonut Suomeen väärän kulttuurin. –Jos olisin omana aikanani edes ehdottanut tällaista, minulle olisi naurettu, Evilä sanoo.­

23.8.2019 14:03

Pituushypyn entinen lajivalmentaja, Tommi Evilän MM-pronssille ja SE-tulokseen 822 valmentanut Juhani Evilä lataa täyslaidallisen nykyisen lajivalmentajan Suren Ghazaryanin suuntaan.

Evilän mielestä suomalaishyppääjien Sierra Nevadan vuoristosta hakemat kovat lukemat ovat keinotekoista tuloskikkailua.

SUL:n lajivalmentajana 2005–12 toiminut Evilä sanoo Ghazaryanin tuoneen Suomeen väärän kulttuurin.

– Jos olen oikein vittumainen, niin sanon että hänen paras saavutuksensa on ollut tälle tuloskikkailulinjalle lähteminen. Ensin alettiin järjestää leirikilpailuja korkealla Etelä-Afrikassa. Siellä oli omat valmentajat toimitsijoina ja ne tulokset hyväksyttiin. Jos olisin omana aikanani edes ehdottanut tällaista, minulle olisi naurettu, Evilä sanoo.

Juhani Evilä tunnetaan myös poikansa, SE-mies Tommi Evilän valmentajana.­

– Hypätä toki saa, mutta ei sellaisia tuloksia pitäisi virallisiksi noteerata. Kun se aiheutti närää ja siihen puututtiin, alettiin mennä Sierra Nevadaan kisailemaan. Tämä on täyttä kikkailua. Nytkin juuri Arttu Pajulahti hyppäsi Sierrassa pieneen ylimyötäiseen 794, sitten neljä päivää myöhemmin Mannheimissa 735.

– En pidä siitä, että tällaisella kikkailulla yritetään saada väkisin joku urheilija arvokisoihin, että voisi perustella taas seuraavana vuonna oman pestinsä jatkumisen, Evilä ruoskii.

Kuuma aihe

Korkeassa ilmanalassa hankitut tulokset on ollut kuuma keskustelunaihe pituushypyssä jonkin aikaa. Sen nosti esiin Roni Ollikainen Ilta-Sanomissa tällä viikolla.

Roni Ollikainen kieltäytyi periaatteellisista syistä hyppäämästä korkean ilmanalan kilpailussa.­

Suomalaisvalmentajia ei ole miellyttänyt Ghazaryanin toiminta. Heidän mukaansa lajin eteen ei ole tehty oikein mitään koulutustyötä, eikä maajoukkuetason alapuolella oleville nuorille ole tarjottu riittävästi leiritystä.

– Hänen aikakaudellaan kaverien tekninen osaaminen ei ainakaan ole parantunut. Vaikka Ghazaryan on aika usein jonkin sen hetken ykköshyppääjän itselleen juoninut, ei homma ole mennyt eteenpäin. Hyppääjätkään eivät ole olleet tyytyväisiä, eikä yhteisillä leireillä tai harjoituksissa ole käyty. Moni on harjoitellut omissa oloissaan, Evilä sanoo.

Vuoriston edut jopa 40 senttiä

Suomalaishyppääjistä vuoristo-oloissa kahdeksan metriä ovat 2010-luvulla ylittäneet Pajulahti (810), Henri Väyrynen (807) ja Kristian Pulli (807).

Heistä Pulli on ainoa, joka on ylittänyt 800 myös merenpinnantasolla hypättyään Lapinlahdella 2017 tuloksen 802.

Väyrysen paras tasamaalla on 794, Pajulahden 792.

Juhani Evilän mukaan edut vuoristossa ovat huomattavat, jopa 20–40 senttiä.

– Avauduin tästä tuloskikkailuasiasta joskus silloiselle valmennusjohtajalle Jorma Kemppaiselle, että miten tällainen voidaan hyväksyä. Meillä oli asiasta aika tiukkakin vääntö ja Kemppainen puolusteli asiaa kovasti, Evilä taustoittaa.

– Esimerkiksi Pajulahti lähti Sierra Nevadassa tehdyllä 810 tuloksella Lontoon MM-kilpailuihin 2017 ja hyppäsi siellä 749. Eivät ne korkealla tehdyt tulokset ole lainkaan vertailukelpoisia merenpinnan tasolla hypättyihin tuloksiin. Mielestäni tässä johdetaan vähän urheilijoitakin harhaan, Evilä sanoo

– Mitä se oikein palvelee, että hyppää 810 vuoristossa ja sitten 749 arvokisoissa? Minä en tuollaista toimintaa hyväksy, mutta jos se menee SUL:llä läpi, sitten se menee. Kun itse tein liitossa poikien kanssa hommia, ei tullut mielenkään tuollainen. Jos olisi tullut, se olisi torpattu saman tien. Ja kyllä meillä silloin oli EM-kisoissa ja halli-EM-kisoissa aina kolme mieshyppääjää mukana.

SE vaarassa?

Tommi Evilän SE-tulos vuodelta 822 on vuodelta 2008. Kuka sen voisi rikkoa ja koska?

– En halua heitellä mitään, kun en tiedä, miten jatkossa jossakin Sierra Nevadan vuoristossa hypätyt tulokset hyväksytään. En tiedä, mitä seuraavaksi tulee, hypätäänkö talon katolta tai lähdetäänkö kuuhun kokeilemaan? Toivottavasti se joskus rikotaan reilulla meiningillä merenpinnan tasolla, silloin se olisi reilu meininki, Juhani Evilä sanoo.

– Ne on hemmetin pitkiä senttejä, kun puhutaan matkasta 790 tasolta kahdeksaan metriin. Ja vielä pidempiä ne ovat, kun mennään kahdeksan metrin yli.

Suren Ghazaryan on työskennellyt Suomen pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentajana vuodesta 2015.­

Ghazaryan puolustautuu

Evilä ei ole ainoa Ghazaryanin kriitikko. Roni Ollikainen ja Arto Bryggare syyttivät aiemmin tällä viikolla Ilta-Sanomissa Ghazaryania tulosmanipuloinnista.

Ghazaryan vastasi kritiikkiin IS:ssa näin:

– Miksi suomalaiset eivät saisi hypätä korkeassa ilmanalassa, kun muutkin tekevät niin? Olisi eri asia, jos vain suomalaiset kävisivät siellä tekemässä tuloksia, Ghazaryan sanoi IS:lle.

– Vuoristo-olosuhteet auttavat urheilijoita kehittämään nopeuttaan ja hyppytekniikkaansa. Se on todella tärkeää. Yleisurheilun säännöt sallivat hyppäämisen missä tahansa maapallolla, Ghazaryan sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?