Kapteeni Kristiina Mäkelä jäi pois Ruotsi-ottelusta vaikkei ole loukkaantunut – näin erikoislupaa perustellaan

Julkaistu:

Yleisurheilu
Poikkeuksellinen kilpailukalenteri johti poikkeuksellisiin ratkaisuihin.
Kun Ruotsi-otteluun lähtevien urheilijoiden lista julkistettiin maanantaina, moni penkkiurheilija hämmästyi. Listalta puuttui useampi suomalaisen yleisurheilutaivaan kirkkaimmista tähdistä.

Erityisesti ihmetystä herättivät Antti Ruuskasen ja Kristiina Mäkelän poisjäännit. Ruuskanen valotti pian jäävänsä pois siksi, että hänen kantapäänsä tarvitsee vielä toipumisaikaa. Pielavetinen kilpaili esimerkiksi Kalevan kisoissa kantapää puudutettuna.

Maajoukkueen kapteenistoon kuuluneen Mäkelän tilanne oli hieman monimutkaisempi. Hän avasi ratkaisunsa syitä tiistaina Instagram-tilillään.

– Raskain mielin minun täytyy jättää Ruotsi-ottelu väliin tänä vuonna. Rakastan maaottelua, rooliani kapteenina ja tunnelmaa kentällä, mutta haluan hypätä vielä pitkälle. Tämän vuoksi tarvitsen hieman enemmän palautumista ja muutaman harjoitussession, jotta se piikki löytyy. Tällä kertaa maaottelu ei sovi aikatauluuni, Mäkelä kirjoitti.
Urheiluliiton (SUL) urheilijasopimuksen mukaan pelkkä aikatauluun sopimattomuus ei ole pätevä syy jättää maaottelua väliin. Ruotsi-ottelu on niin sanottu sopimuskilpailu, jonne urheilijalla on velvollisuus lähteä, jos hän ei ole loukkaantunut.

SUL:n valmennuspäällikkö Kari Niemi-Nikkola kertoi Ilta-Sanomille puhelimitse, miten Mäkelän ”erikoislupaan” päädyttiin.

– Espoon GP:n jälkeen pidimme palaverin urheilijan valmentajan kanssa ja tulimme siihen lopputulokseen, että urheilijan hermostollinen tila on tällä hetkellä sellainen, että nyt kannattaa pitää pieni tauko.

Voiko tässä tulkita, että kyse on loukkaantumisesta?

– Ei oikeastaan. Se on valmennusjohdon päätös myöntää lupa jättää sopimuskilpailu väliin.

– Lisäksi kolmiloikan (ennustettu) pistetilanne on sellainen, että tämä ei sitä hirveästi heilauta. Sekin otettiin huomioon.

Kauden parhaita tuloksia verratessa kolmiloikan piste-ennuste maaottelussa on nyt 15–7 Suomelle. Mäkelän kanssa ennuste olisi ollut 16–6. Naisten maaottelussa Suomi on tilastojen pohjalta kokonaispisteissä Ruotsia jäljessä noin 20 pistettä.

Päätöksessä painoi poikkeuksellinen kilpailukalenteri. Yleensä maaottelu on päättänyt kilpailukauden. Tänä vuonna arvokilpailu, Dohan MM-kisat, on Ruotsi-ottelun jälkeen.

– Doha on kauden pääkilpailu. Meillä on puolisen tusinaa Dohaan lähtevää urheilijaa, jotka eivät osallistu Ruotsi-otteluun.

Osaatko arvioida, kuinka moni heistä olisi mukana, jos kyse olisi normaalista kaudesta eikä Ruotsi-ottelun jälkeen olisi arvokisoja?

– Varmaan melkein kaikki. Ella Junnilan tilanne on sellainen, että hän olisi luultavasti sivussa joka tapauksessa, mutta esimerkiksi Mäkelä ja Antti Ruuskanen olisivat todennäköisesti mukana.

Yleisurheilun maaottelu kisataan viikonloppuna Tukholman olympiastadionilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt