Lajivalmentaja Suren Ghazaryan vastaa tulosmanipulointisyytöksiin – näin hän perustelee korkealla kisaamista - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Pituushypyn lajivalmentaja vastaa tulosmanipulointisyytöksiin – näin hän perustelee kohukisaa: ”Muutkin tekevät niin”

Ilta-Sanomat tavoitti Suomen urheiluliiton pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentajan Suren Ghazaryanin vastaamaan korkealla vuoristossa hyppäämistä koskevaan kritiikkiin.

Suomen Urheiluliiton pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentaja Suren Ghazaryan haluaa järjestää hyppääjilleen parhaat mahdolliset olosuhteet ja kilpailut.­

21.8.2019 6:55

Pituushyppääjä Roni Ollikainen ja entinen aitajuoksijasuuruus Arto Bryggare kritisoivat tiistain Ilta-Sanomissa korkealla vuoristossa hypättyjä haamutuloksia. Suomen urheiluliiton pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentaja Suren Ghazaryan haluaa tarjota suomalaisille mahdollisuuden käydä hyppäämässä korkealla, sillä muutkin tekevät niin.

– Miksi suomalaiset eivät saisi hypätä korkeassa ilmanalassa, kun muutkin tekevät niin? Olisi eri asia, jos vain suomalaiset kävisivät siellä tekemässä tuloksia, Ghazaryan sanoi IS:lle.

Asia nousi puheeksi, kun Ghazaryan organisoi suomalaisille hyppääjille mahdollisuuden osallistua kovatasoiseen kilpailuun Espanjan Monachilissa Sierra Nevadan vuoristossa. Muutama hyppääjä lähti matkaan, mutta Ollikainen jätti reissun väliin periaatteellisista syistä.

Bryggare ja Ollikainen pitävät vuoristoilmaa hyvänä harjoitteluolosuhteena, mutta siellä tehtyjä tilastotuloksia epäreiluina. Bryggare kuvaili korkealla hyppäämistä jopa tulosmanipuloinniksi.

– Vuoristo-olosuhteet auttavat urheilijoita kehittämään nopeuttaan ja hyppytekniikkaansa. Se on todella tärkeää. Yleisurheilun säännöt sallivat hyppäämisen missä tahansa maapallolla, Ghazaryan sanoi.

– Pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentajana haluan järjestää parhaat mahdolliset olosuhteet ja kilpailut urheilijoilleni. Monachilin kilpailu oli todella kovatasoinen, ja kovia vastaan kilpaileminen kehittää.

Roni Ollikainen ei halunnut lähteä kisoihin Sierra Nevadan vuoristoon. Kuva heinäkuisista Joensuun GP-kisoista.­

Lajivalmentaja painottaa, että kaikki urheilijat eivät pysty parempiin tuloksiin ohuessa ilmassa.

– Korkea ilmanala toimii vain, jos osaa hypätä siellä. Vain harvat pystyvät parantamaan tuloksiaan korkealla, muut hyppäävät siellä samoihin mittoihin kuin merenpinnan korkeudella.

Hänen mukaansa Monachilin kaltaisissa kilpailuissa onnistumisesta saa itseluottamusta, joka auttaa parempiin tuloksiin myös merenpinnan tasolla.

– Se on tärkein syy, miksi tuollaisia kisoja kannattaa käydä. Kovilta vastustajilta voi oppia paljon.

Armenialaisvalmentaja peräänkuuluttaa urheilu- ja olympiahistorian kunnioittamista. Hän nostaa esimerkiksi Meksikon vuoden 1968 olympialaiset, joissa Bob Beamon ja kumppanit tehtailivat upeita tuloksia yli kahden kilometrin korkeudessa merenpinnasta.

– Sielläkin, pituushypystä puhuttaessa, vain Beamon pystyi ennennäkemättömään tulokseen.

Jos sinulla olisi valtaa päättää säännöistä, säilyttäisitkö yli kilometrin korkeudella tehdyt tulokset tilastokelpoisina, toisin kuin tuulitulokset?

– Erittäin hyvä kysymys. Kunnioitan ihmisiä jokaisesta maailmankolkasta. Monet maat sijaitsevat vuoristossa, jolloin heidän kansallisten kilpailujensa tuloksia ei hyväksyttäisi. Siksi en muuttaisi sääntöjä, vaan sallisin tulokset kaikkialta maapallolla, Ghazaryan vastaa.

Ghazaryan sanoo, ettei painosta ketään hakemaan kovia tuloksia vuoristosta. Hän tarjoaa mahdollisuuden, ja urheilijat saavat päättää itsenäisesti, tarttuvatko siihen vai eivät. Hän kertoo pitävänsä kaikkia urheilijoita samanarvoisina ja kunnioittavansa heitä ja heidän päätöksiään.

Valmentaja korostaa myös, että hänen suhteensa Ollikaiseen on hyvä, eikä hän ajattele hyppääjästä negatiivisesti ulostulon jälkeenkään.

– Roni on yksi urheilijoistani. Minun puolestani tämä ei muuta mitään.

Inhimillisestä erheestä johtuen IS:n haastattelupyynnöt eivät tavoittaneet Ghazaryania maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?