Suomen pituushypyn kärkinimi tuomitsee jyrkästi vuoristossa kilpailemisen – Arto Bryggare säestää: ”Tulosmanipulointia” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen pituushypyn kärkinimi tuomitsee jyrkästi vuoristossa kilpailemisen – Arto Bryggare säestää: ”Tulosmanipulointia”

Suomalaiset pituushyppääjät jahtasivat Dohan MM-rajaa Espanjan vuoristossa viikonloppuna. Espoossa huipputuloksen hypännyt Roni Ollikainen arvostelee tulosedun hakemista korkeasta ilmanalasta.

Arto Bryggare ja Roni Ollikainen pitävät korkealla hypättyjä tuloksia epäreiluina. Kumpikin on sitä mieltä, että sääntöjä tulisi muuttaa niin, etteivät tietyssä korkeudessa hypätyt hypyt olisi tilastokelpoisia.

19.8.2019 16:35

Yleisurheilun ja etenkin pituushypyn arvokisarajojen hakeminen korkealla merenpinnan yläpuolella on noussut puheenaiheeksi.

Urheiluliiton pituushyppyvalmentaja Suren Ghazaryan järjesti Suomen kärkihyppääjille mahdollisuuden tavoitella Dohan MM-rajaa viikonloppuna Monachilissa, Sierra Nevadan vuoristossa Espanjassa. Kristian Pulli, Arttu Pajulahti, Eero Haapala, Taika Koilahti ja Anne-Mari Lehtiö olivat paikalla ja tekivät hyviä tuloksia.

Roni Ollikainen päätti periaatteellisista syistä jättää kisaamatta vuoristossa. Sen sijaan hän hyppäsi kotimaassa Espoon GP:ssä.

– Olen tehnyt päätöksen, että en hyppää siellä korkealla. Mielestäni se ei kuulu tähän touhuun, että menee sinne hyppäämään paljon pidemmälle kuin täällä, Ollikainen sanoi Ilta-Sanomille.

– Totta kai olisi hienoa rikkoa raja siellä ja päästä MM-kisoihin, mutta jos sitten MM-kisoissa hyppää 760–770, niin ei siinä ole mitään järkeä. Silloin pitäisi omien kellojen soida päässä, että minkä takia teen tätä.

Roni Ollikainen leiskautti sunnuntaina Espoossa kahdesti päälle kahdeksan metrin.

Korkealla merenpinnan yläpuolella ilma on reilusti ohuempaa kuin merenpinnan tasolla, mikä on merkittävä apu pituushypyssä. Moni hyppääjä on onnistunut ponkaisemaan tällaisessa paikassa reilusti perustasoaan pidemmän haamuhypyn, jollaista he eivät ole pystyneet toistamaan lähempänä merenpinnan korkeutta.

Yli kilometrin korkeudessa hypättyjen tulosten perään merkataan tilastoissa altitudea eli korkeutta tarkoittava A-kirjain, mutta tulokset ovat tilastokelpoisia. Ne kelpaavat siis esimerkiksi arvokisarajojen ylitykseen, toisin kuin yli kahden metrin myötätuuleen hypätyt tulokset.

Korkealla tehdyt tilastotulokset ovat täysin sallittuja, mutta niissä liikutaan reiluuden kannalta harmaalla alueella. Tämä jakaa lajiväen mielipiteet.

Pika-aitojen suomenennätysmiehellä ja Ollikaisen entisellä valmentajalla Arto Bryggarella on jyrkkä näkemys tulosten hakemista ohuessa ilmassa.

– Se on ihan pelleilyä. Pekka Holopainen (IS:n toimittaja) kirjoitti kolumnissaan harmaasta alueesta, mutta minun mielestäni kyse on mustasta alueesta, tällainen on selkeää tulosmanipulointia. Jokainen hyppääjä hyötyy ohuesta ilmasta, Bryggare sanoi IS:lle.

Arto Bryggare.

Suomalaiset eivät tällä kertaa onnistuneet rikkomaan MM-rajaa Monachilissa, mutta kauden parhaita tuloksia siellä syntyi. Pulli paransi kauden tilastonoteeraustaan sallituissa tuulissa lukemiin 8,05. Parannusta tuli 14 senttiä. Pajulahti hyppäsi tuulituloksen 794. Tulos on hurja, sillä hänen kauden parhaansa on kantanut 753 senttimetrin päähän lankusta.

Vuonna 2017 Pajulahti onnistui lunastamaan paikan Lontoon MM-kisoihin hyppäämällä Monachilissa 810. Tuona kesänä hänen paras tuloksensa normaaleissa oloissa oli 788.

Ollikaiselta ei löydy ymmärrystä yksittäisen perustasoa paremman tuloksen hakemiselle erikoisoloista.

– Voin sanoa suoraan, että sellaista ei pitäisi tehdä. Jos mennään tekemään lämpimiin, tuulisiin olosuhteisiin korkealle tulos ja sitten tullaan takaisin ja tulostaso tippuu 30–40 senttiä, en näe siinä mitään järkeä.

– Jätkillä on kova homma todistaa, että ovat siinä kunnossa kuin Monachilin tulokset näyttävät. Jos he eivät pysty tekemään sitä, se on yksi todiste siitä, että noin ei pitäisi tehdä.

Ollikainen hyppäsi sunnuntaina Espoossa tuloksen 804. Se oli hänen ensimmäinen kahdeksan metrin ylityksensä sitten vuoden 2012. Hän ei itse ole uhrannut ajatuksia sille, millaisia tulokset voisivat olla korkealla.

Arto Bryggare on sitä mieltä, että Monachilin korkeuksissa helsinkiläinen olisi tuossa kunnossa voinut rikkoa jopa Tokion olympiarajan 822.

– Oli todella kova päätös Ronilta olla lähtemättä. Kysymys on myös taloudellinen. Tuloksilla päästään erilaisiin valmennusryhmiin ja apurahoille, sanoi 110 metrin aitajuoksun MM- ja olympiamitalisti.

Ilta-Sanomat ei maanantaipäivän aikana tavoittanut Kristian Pullia eikä Suren Ghazaryania kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?