Kimmo Kinnunen muisteli isänsä viimeisiä kirkkaita hetkiä – tieto Iivo Niskasesta toi valtavaa iloa: ”Isä ponnahti tolkkuihinsa”

Julkaistu:

Urheilu
Jorma Kinnunen kuoli hiljattain. Kimmo Kinnusen Sari-vaimo puki appiukkonsa Suomi-verkkareihin tämän viimeiselle matkalle.
Keihäslegenda Kimmo Kinnunen, 51, saapui sunnuntaina Espoon Motonet GP:hen vaimonsa Sari Kinnusen kanssa. Parin poika Jami Kinnunen palasi Leppävaarassa kilpailemaan toivuttuaan reiden lähentäjävammasta.

Kinnusilla on takanaan erittäin raskas puolen vuoden jakso. Helmikuussa kuoli Kimmon pikkuveli Jarkko Kinnunen ja heinäkuun 25. päivänä isä, keihäänheiton suurmies, ME-mies ja olympiahopeamitalisti Jorma Kinnunen.

Kimmo Kinnunen ei ennen sunnuntaita ollut puhunut julkisesti isänsä kuolemasta.

– Näitä huonoja tapahtumia on nyt ollut riittävästi, ikävä kyllä. Jossain vaiheessa ehkä jää aikaa rauhassa käydä läpi sitä, mitä kaikkea on tapahtunut. Mutta se on varmaa, että jos ensi vuosi on samanlainen, niin suku sammuu. Jarkon ja isän välissä nimittäin kuoli myös isän sisko.

Kimmo Kinnunen myönsi, että hänen isänsä kuolema pitkän sairastelun ja hiipumisen päätteeksi oli läheisille tiettyyn mittaan saakka myös helpotus. Perheen esikoispoika muisteli isänsä viimeisiä kirkkaita hetkiä, jotka ajoittuivat helmikuiseen viikonvaihteeseen 2018.

Jorma Kinnunen oli tuolloin sairastanut voimakkaan influenssan, joka romahdutti hänen yleiskuntonsa ja piti miehen käytännössä tajuttomana vuorokausikaupalla.

– Oltiin sairaalassa katsomassa isää aamulla, ja meteli oli kova. Televisiot pauhasivat.

Syy oli hyvä: potilaat ja henkilökunta katsoivat, kun Iivo Niskanen hiihti 50 kilometrin kultamitalin Pyeongchangin olympiakisoissa.

– Isä ponnahti tolkkuihinsa ja kysyi, mitä se elämöinti tarkoittaa. Sanoin, että nyt on kuule niin, että Iivo voitti juuri viisikymppiä ja Kristakin (Pärmäkoski) ottaa kisoista komean mitalisaaliin. Ja sinä kun et ikinä ole jääkiekosta ja muusta hömpästä perustanut, niin se on ainoa, mitä sinun näistä kisoista pitää tietää.

Kimmo ja Sari Kinnunen hymyilivät muistolle.

– Sillä hetkellä isä oli tyytyväinen. Mutta siitä alkoi sitten se pitkä alamäki, Kimmo Kinnunen totesi.

Haudattiin olympiaverkkareissa

Kun Jorma Kinnunen oli nukkunut pois, perhe päätti tämän lähtevän ikilepoon asussa, josta oli kaikkein ylpein.

– Isältä löytyi kuudet melkein iskemättömät olympiaverkkarit, joista yhdet hän sai ylleen.

Verkkareita pukivat kuolleen keihäslegendan ylle miniä Sari Kinnunen, leski Liisa Kinnunen sekä tuttu hautausurakoitsija. Sari Kinnunen on hoitoalan ammattilainen.

– Olen työssäni kuolemaan ja kuolleisiin ihmisiin tottunut. Mutta tietysti tilanne oli erilainen, kun kyse oli noin läheisestä ihmisestä. Mutta hieno siitä tuli.

Nykyään Kiinassa keihäänheittäjiä valmentava Kimmo Kinnunen on ystävystynyt kollegansa Mac Wilkinsin kanssa. Wilkins oli sunnuntaina paikalla Espoon kisoissa, sillä hän valmentaa Kiinan kiekonheittäjiä.

Wilkins voitti aktiivina mm. olympiakultaa Montrealissa 1976. Kun Wilkins tänä kesänä toi urheilijansa harjoittelemaan Äänekoskelle, Kimmo Kinnunen vei vieraan isänsä haudalle.

– Hetki oli erittäin emotionaalinen, sillä aloin aikanaan heittää keihästä kahden suuren suomalaisen eli Jorman ja Pauli Nevalan innoittamana, Wilkins kertoi.

Hänen ennätyksensä keihäänheitossa on täsmälleen sama kuin Jami Kinnusen: 78,44.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt