MM-paikasta taisteleva Lassi Etelätalo kertoo vaikeista ajoistaan – putosi apurahoilta: ”Tyttöystävä ja vanhemmat ovat tukeneet taloudellisesti”

Vaikka urheilu nyt hymyilee keihäänheittäjä Lassi Etelätalolle, karu arkikin on käynyt tutuksi.

Lassi Etelätalo kilpailee sunnuntaina Espoon Motonet-GP:ssä.

17.8.2019 12:54

Vaikka keihäänheitto on tänä kesänä pitkästä aikaa näyttänyt keihäänheittäjä Lassi Etelätalolle, 31, parhaat puolensa, loukkaantumisten riivaaman yksilöurheilijan karu arki on käynyt miehelle erittäin tutuksi.

– Urheilija-apurahoilta putosin 2017. Opintorahaa en ole saanut vuosiin, koska olen panostanut vain urheiluun. Muutama tukija on parhailta päiviltä pysynyt mukana, Etelätalo luetteli sunnuntaisen Motonet GP:n tiedotustilaisuudessa Espoon Leppävaarassa.

Hän myönsi, että kuluvan kauden saavutukset eli Suomen mestaruus ja erittäin todennäköinen MM-paikka Dohaan olivat elintärkeitä, jotta ura ja satsaus kohti Tokion olympiaunelmaa voisivat ylipäätään jatkua.

– Tämä kausi on jo kaikissa tilanteissa voiton puolella, Etelätalo myönsi tilaisuudessa, josta toinen viimeisen MM-paikan tavoittelija Toni Kuusela jäi viime hetkellä, toki pätevästä syystä, pois.

– Jos tämäkin kausi olisi mennyt yhtä penkin alle kuin edelliset, niin syksyllä olisi ollut pakko alkaa ansaita rahaa. Viime vuosina tyttöystävä ja vanhemmat ovat tukeneet taloudellisesti.

Lassi Etelätalo heitti Kalevan kisoissa Suomen mestariksi tuloksella 84,11.

Kun Dohaan jo valittujen Oliver Helanderin ja Antti Ruuskasen seuraksi haetaan kolmatta heittäjää, kriteereinä käytetään pidempää heittoa, Kalevan kisoja ja keskinäisiä otatuksia. Etelätalo johtaa kahden ensin mainitun kriteerin voimin 2–1. Keskinäisissä Kuuselalla on kahden voiton johto.

– Olen Dohan paikan suhteen luottavainen, mutta jos Toni heittää sunnuntaina 85 metriä ja voittaa minut, niin voimasuhteet ovat taas kääntyneet.

Tero Pitkämäen ilmoitus MM-tavoitteesta luopumisesta ei yllättänyt Etelätaloa.

– Aloin aavistaa sitä, kun hänen avauskilpailunsa siirtyi ja siirtyi. Teron päätös selkiytti tilannetta, mutta hän päätti asian varmasti omista lähtökohdistaan.

Saavutettuaan arvokisadebyytissään Zürichin EM-kisoissa 2014 neljännen sijan Etelätalo ajautui pitkään vammakierteeseen, jonka aikana menetti urheilurahoituksensa ja ainakin ulkopuolisten uskon asiaansa. Hänen onnekseen lähipiiri ei ole ollut ahnetta sorttia.

– Valmentaja (Leo Pusa) ei ole isoja pyytänyt, ja kaverini on hoitanut fysioterapian ja hieronnan.

MM-kisat ovat Etelätalolle tärkeä välitavoite. Hän on pikkupojasta saakka haaveillut olympiaedustuksesta, joka mahdollistuu 2020. Suora kisaraja on kaksi senttiä kovempi kuin Etelätalon ennätys eli 85,00.

– Jos saisi perustason niille main, saattaisi saada kutsuja Timanttiliigaan. Sieltä taas voisi saada palkintorahaakin.

Yleisurheilun GP-kisa Espoossa TV2 su klo 18.30

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?