Tero Pitkämäki, 36, puntaroi tarkasti jatkoaan: ”Jos päätös kallistuu lopettamisen suuntaan...”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Tero Pitkämäki piti koko ajan realistisena vaihtoehtoa, ettei kilpaile tällä kaudella lainkaan.
Vaikka viime kesänä vasempaan polveensa uudestaan rakennetun eturistisiteen saaneen Tero Pitkämäen, 36, fyysinen kunto kehittyi talven aikana lupaavasti, huippukeihäänheiton vaatimustaso piti veteraanin ajatukset maltillisina.

– Kauden jättäminen kokonaan väliin oli koko ajan erittäin realistinen vaihtoehto. Loppukeväästä ja viimeistään alkukesästä aloin aavistella, että MM-paikan saati -huippuvireen saavuttaminen vaatisi pienen ihmeen, Pitkämäki totesi Ilta-Sanomille maanantaina.

Hän ei esimerkiksi antanut talvella managerilleen Tero Heiskalle lupaa lyödä lukkoon ainuttakaan kuluvan kauden kilpailua. Normaalina vuonna Pitkämäen kilpailuohjelma on ollut koko lailla tiedossa jo keväällä.

Pitkämäki ilmoitti viime perjantaina, että MM-paikan ja -rajan (83,00) tavoittelu saa jäädä, kilpailuaikeita ei täksi kaudeksi ole ja päätös uran jatkosta syntyy syksyn aikana, todennäköisesti lokakuussa.


Viimeinen niitti oli viime viikon torstain heittoharjoitus Järvenpäässä. Edistystä ei ollut tullut. Pitkämäki arvioi maanantaina, että jos hän olisi ilmestynyt viivalle esimerkiksi Espoon Motonet GP:ssä ensi sunnuntaina, taso olisi ollut 77–80 metriä.

– Sellaisella tasolla heitin viimeksi kaudella 2003 eli 20-vuotiaana.

Ongelma on ollut kesäkuussa 2018 Turun Paavo Nurmi Gamesissa hajonnut vasemman jalan eli tukijalan polvi. Leikkaus onnistui, mutta polven voimatasot, hermotus ja rajun iskutuksen sieto eivät ole vielä palautuneet ennalleen.

– Ongelma oli koko tuo paketti. Paikaltani olen heittänyt samoja lukemia kuin aina eli keski- ja yläkroppa ovat hyvässä kunnossa. Mutta kun on pantu vauhtia taakse, alkavat ongelmat. Parempaan mentiin koko ajan, mutta heinäkuun alussa tilanne alkoi junnata paikallaan, ei tullut enää kehitysharppauksia.

Pitkämäki totesi, että on toipumisprosessinsa aikana ”viimeistään tajunnut” olevansa rajusta jalkatyöstä erittäin riippuvainen heittäjä.


Seitsemän arvokisamitalia heittänyt Pitkämäki on oppinut lajistaan monta asiaa. Paluu hyvälle tasolle kokeneenakin on mahdollista, vaikka kausi jäisi välistä. MM-kisoihin valittu Antti Ruuskanen on esimerkki tästä. Toisaalta joulupukki ei tuo lisämetrejä, jos perustaso ei sitä salli.

– Perustaso olisi pitänyt pystyä nostamaan noin 83 metriin, jotta olisi ollut pohja rakentaa huippuheitto oikeaan saumaan. Se ei ollut valitettavasti näistä lähtökohdista mahdollista, vaikka planeetat olisivat asettuneet millaiseen asentoon.


Pitkämäen päivät kuluvat nyt piha- ja metsätöissä ja lastenhoidossa. Perhe kasvoi tänä kesänä kolmannella lapsella, ensimmäisellä tyttärellä. Harjoittelukin jatkuu, mutta kevennettynä versiona, kunnes syntyy varmuus siitä, näkeekö Pitkämäki mielekkääksi jatkaa uraansa vielä kauden 2020.

– Juuri nyt yritän vähän irrottaa ajatuksiani urheilukuvioista.

Pitkämäki halusi viettää kriittiset kesäkuukaudet median kannalta hiljaiselossa eikä käynyt lainkaan katsomassa yleisurheilukisoja. Useat muut lajin sisäpiiriläiset kommentoivat hänen tilannettaan julkisuudessa.

– Todellisen tilanteen toki tiesi hyvin pieni porukka. Mutta oli tietysti imartelevaa, että asiani kiinnostavat, ei siinä mitään, hän nauroi.

Sopimukset katkolla

Suomen huippu-urheilun lähihistoriakin tuntee tapauksia, joissa pitkään loukkaantumisista kärsineen urheilijan ura on jo faktisesti päättynyt, mutta lopullista ilmoitusta tai ”päätöstä” venytetään siihen saakka, että voimassa olevista sponsorisopimuksista ja apurahapäätöksistä on ensin herutettu viimeisetkin mehut.

Pitkämäki vakuuttaa, että hän päättää uransa mahdollisesta jatkumisesta vielä yli vuoden 2020 olympia- ja EM-kisojen tässä katsannossa täysin puhtaalta pöydältä, ilman minkäänlaista vedätyksen makua.

– Kaikki voimassa olevat kumppanuussopimukseni päättyvät tänä syksynä. Nuorempana tehtiin olympiadin (neljä vuotta) mittaisia sopimuksia, mutta nyt sopimukset on jo monta vuotta tehty vain kaudeksi kerrallaan.

Pitkämäki on 15 vuoden aikana tehnyt huippu-urheilulla mittavan omaisuuden eivätkä taloudelliset realiteetit ole esteenä, jos hän haluaa vielä ensi kauden heittää.

Sähkötekniikan insinööri on jo uransa aikana saanut joitakin työtarjouksia.

– Jos myöhemmin syksyllä päätös kallistuu lopettamisen suuntaan, tietysti työelämä kiinnostaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt