Lahjaksi saatu kännykkä johti läähätyspuheluihin – Johanna Halkoaho muistelee nuoruuttaan valokeilassa: ”Numero meni salaiseksi sen sileän tien”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Johanna Halkoaho kertoi Ilta-Sanomille nuorena urheilijana kohtaamastaan ikävästä huomiosta.
Pituushypyn Suomen ennätyksen haltija Ringa Ropo pohti viime viikolla Ilta-Sanomien haastattelussa naisurheilijoiden puoleensa vetämää ikävän sävyistä huomiota.

Ensimmäisenä suomalaisena yksiosaisessa kilpa-asussa esiintynyt Ropo kertoi aiemmin kesällä avoimesti yleisurheilumaailmassa kohtaamastaan seksismistä. Ropo kertoi joutuneensa vaihtamaan puhelinnumeronsakin salaiseksi ”kaikenlaisten puheluiden” johdosta.
Lisäksi Ropo kertoi hiljattain kyseenalaisen innokkaista miesfaneista myös Suomen Kuvalehdelle.

– Tiedän, että ainakin Lapinlahdella miehet maksoivat siitä, että pääsivät naisten pituushypyn toimitsijoiksi. Olihan se… erikoista, Ropo kertoi Suomen Kuvalehden haastattelussa.

”Se tuntui suoraan sanoen aika törkeältä”

Ilta-Sanomien haastattelussa 2000-luvun vaihteen yleisurheilutähtiin lukeutunut Johanna Halkoaho kertoo samankaltaisista kokemuksista.

Halkoaho ei aktiiviuransa aikana jaellut puhelinnumeroaan ympäriinsä, ja 10 vuotta uran päättymisen jälkeenkin yhteystietojen saamiseksi tarvittiin Urheiluliiton apua.

– En ole antanut yhtään haastattelua uran jälkeen. Ja numeron kanssa olen ollut tosi tarkkana nuoresta saakka, hyväntuulinen Halkoaho kertoo.

Kaikkeen on syynsä. Halkoaho kävi 1990-luvun puolivälin molemmin puolin Porissa urheilulukiota.

– Asuntolassa oli vain yksi lankapuhelin aulassa, ja vanhemmat eivät koskaan saaneet minua kiinni. Kännyköitä ei ollut vielä kaikilla, mutta he ostivat minulle sellaisen.

Numero oli julkinen, ja samoihin aikoihin nuori superlahjakkuus alkoi saada urheiluansioillaan julkisuutta.

– Ikävä kyllä sitten tuli näitä läähätyspuheluita. Numero meni salaiseksi sen sileän tien ja on ollut siitä saakka.


Halkoaho sanoo, ettei kokenut urheilussa huippuaikoinaan rakenteellista epätasa-arvoa, mutta on pitänyt hyvänä sitä, että tasa-arvoon liittyviä teemoja on varsinkin viime vuosina pidetty ahkerasti esillä. Myös urheilumedia on hänen mukaansa mennyt eteenpäin tässä katsannossa.

– Muistan, kun lehdissä järjestettiin jotain ”kisakaunotar”-äänestyksiä. Se tuntui suoraan sanoen aika törkeältä. En usko, että sellainen materiaali enää ylittäisi julkaisurimaa.

Yhtä asiaa Halkoaho toivoisi erityisesti:

– Esimerkiksi upeaa kautta juoksevan Annimari Kortteen kohdalla mainitaan koko ajan ikä (31 vuotta). Se tuntuu päälleliimatulta. Toinen toive on se, että kokeneilta urheilijoilta ei kilpailukauden aikana kyseltäisi mahdollisesta lopettamisesta. Kauden jälkeen asiaa voi kohteliaasti tiedustella, Halkoaho sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt