95-vuotias Pekka Penttilä murskasi Suomen ennätyksen lähes 10 sekunnilla – katso huikea juoksu - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

95-vuotias Pekka Penttilä murskasi Suomen ennätyksen lähes 10 sekunnilla – katso huikea juoksu

Penttilä aikoo urakoida SM-kisoissa kolme muutakin lajia.

9.8.2019 20:12

Ei ollut epäilystäkään siitä, kuka varasti show’n Paavo Nurmen stadionilla perjantai-iltana. Aikuisten yleisurheilun SM-kisojen suojelija Ilkka Kanerva oli hädin tuskin päässyt lausumasta tervetuliaissanoja, kun matkaan 100 metrille lähetettiin 85-vuotiaat miehet.

Heidän seuranaan oli sarjansa ainoa osallistuja, maaliskuussa 95 vuotta täyttänyt porilainen Pekka Penttilä.

Penttilä saattoi jäädä muutaman sekunnin 10 vuotta nuoremmista kilpakumppaneistaan, mutta taululle kirjautuivat silti kovat lukemat. 24,08 on uusi ikäluokan Suomen ennätys. Eikä se mennyt edes tiukille, sillä edellinen, Ilmari Koppisen vuonna 2013 tekemä SE oli lähes 10 sekuntia hitaampi. Loppuaika oli tuolloin 33,81.

– Ei ollut mitään ongelmia, ja vauhti pysyi tasaisena. Ei tullut hyytymistä. Aikakin tyydyttää, koska ajattelin, että juoksisin alle 25 sekuntia, Penttilä kommentoi juoksun jälkeen.

Kyseessä ei ole kuka tahansa seniori-ikäisenä juoksemaan innostunut lahjakkuus, sillä Penttilä on myös maailmanennätysmies. Hän juoksi maaliskuussa veteraanien World Masters- hallikisoissa Puolassa ikäluokkansa maailmanennätyksen 60 metrillä aikaan 14,09. Eroa edelliseen, italialaisen Giuseppe Ottavianin ennätykseen (14,28) tuli lähes kaksi kymmenystä.

– Sen jälkeen ei oikein ollut pariin viikkoon omaa aikaa, kun mediaa kävi niin paljon. Oli Helsingin Sanomia ja Satakunnan kansaa, huumorintajuinen superseniori kertoi.

Pekka Penttilä, 95 vuotta, teki uuden Suomen ennätyksen.

Eikä hänen maailmanennätyksensä ole ainoa laatuaan.

– Olen aiemmin rikkonut 65-, 75- ja 85-vuotiaiden ME:t kymmenottelussa.

Penttilä urakoi viikonloppuna Turussa myös 400 metriä, pituuden ja keihäänheiton. Ratakierroksen juokseminen on auttanut satasella.

– Tykkään 100 metristä ehkä enemmän kuin 60:sta. Pystyn pitämään siinä vauhdin koko ajan samana, koska olen juossut 400 metriä, hän mietti.

Porissa diakonialaitoksessa asuva rautavaari kertoo treenaavansa kolme kertaa viikossa. Hän käy kuitenkin päivittäin verryttelemässä pihalla.

Penttilän mukaan hänen hurjaan vauhtiinsa ei ole sen suurempaa salaisuutta.

– Minulle on ylhäältä annettu tällainen keho. Olen myös ahkera harjoittelija.

Kuinka kauan aiotte jatkaa ennätysten rikkomista urheilukentillä?

– Niin kauan kuin tämä maistuu mukavalta, Penttilä vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?