Keihäänheiton Suomen mestari Lassi Etelätalo kävi läpi vuosien vaikeudet – yksi asia piti legendaarisen Leo Pusan hänen tukenaan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihäänheiton Suomen mestari Lassi Etelätalo kävi läpi vuosien vaikeudet – yksi asia piti legendaarisen Leo Pusan hänen tukenaan

Valmentajavelho luotsaa tuoretta Suomen mestaria kohti olympiaunelmaa.

Lassi Etelätalo nakkasi sunnuntaina miesten keihään Suomen mestariksi tuloksella 84,11. Samalla ylittyi Dohan MM-kisojen tulosraja.­

7.8.2019 14:52

Valmentajalegenda Leo Pusa suojatti Lassi Etelätalo voitti sunnuntaina keihäänheiton Suomen mestaruuden.

Kyseessä oli loukkaantumisista kärsineen Etelätalon, 31, uran ensimmäinen SM-kulta. Se tuli Dohan MM-kisojen tulosrajankin ylittäneellä 84,11 metriä kantaneella heitolla.

Urallaan suomalaisista suurheittäjistä muun muassa Tapio Korjusta, Heli Rantasta ja Tiina Lillakia valmentanut Pusa myöntää, että jos Etelätalon ura olisi edennyt menestykseen ilman vammakierteitä, hän tuskin enää keihäsmiestä valmentaisi.

– Mutta moraalini ei anna myöten hylätä loukkaantunutta ja vaikeuksissa olevaa urheilijaa. Vuoden 2014 EM-nelossijasta matka on ollut pitkä. Jatkuvaa pienempää ja isompaa ongelmaa ja kuntoutusta. Kun on astuttu yksi askel eteenpäin, pian on menty kaksi taaksepäin.

Leo Pusa on valmentanut monia Suomen keihästähtiä.­

Valmentajan mukaan syliväliltään, kooltaan ja vetomatkaltaan lajiin optimaalisen Etelätalon perusfysiikka ei ollut huippu-urheiluvaiheen alkaessa aivan riittävällä tasolla, mistä maksettiin hintaa.

– Sitten kun irtiottoa ja lähtönopeuksia kasvatettiin, tulivat vammat.

Yksi asia on Pusan mukaan kannatellut ajat sitten edustusryhmistä ja apurahoilta pudonnutta heittäjää:

– Lassi on pikkupoikana päättänyt tehdä kaikkensa, että saisi joskus edustaa Suomea olympiakisoissa. Ilman sitä haavetta hän varmaan olisi jo palannut farmasian yliopisto-opintoihinsa ja valmistunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?