Ringa Ropo räväytti kisa-asuillaan – nykyään pienet asut mietityttävät: ”Kun housut eivät pysy pakaroiden päällä...”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Uransa aikana Ringa Ropo räväytti asuillaan. Sen jälkeen hänen näkökulmansa urheilijoiden pukeutumisesta on muuttunut.
Ringa Ropo, 53, räväytti urheilu-urallaan paitsi loistavilla urheilusuorituksillaan, myös vaatetuksellaan. Oman aikansa seuratuimpia urheilijoita ollut Ropo oli suuri mielenkiinnon kohde monelle.

Kalevan kisoissa 12 mitalia voittaneen entisen yleisurheilijan näkökulma pukeutumista kohtaan on muuttunut uransa aikaisesta.

– Kun oma lapsi urheilee, niin asioita katsoo vähän eri näkökulmasta. Vaikka omana aikanani pukeutuminen ei häirinnyt, niin nykyään oma asennoituminen voi olla vähän erilainen, Ropo kertoi Ilta-Sanomille.

Ropon ajoista vaatetus on muuttunut entistä minimaalisempaan suuntaan.

– Tällaiset keski-ikäiset kukkahattutädit, joihin itsekin jossain piireissä kuulun, miettivät millaisia vaikutuksia sillä on, kun asusteet pienenevät.

– Kun housut eivät pysy oikein millään pakaroiden päällä, niin se on välillä kiusallistakin. Kaikkeen tottuu ja turtuu, mutta siitä ei ole mielestäni käyty arvokeskustelua, että mitä sellaiset asiat tarkoittavat. Ja onko se sellainen asia, mitä urheilijat haluavat.


Edelleen pituushypyn SE-tulosta 685 halussaan pitävä Ropo miettii, että millaista viestiä niukoilla asuilla halutaan viestiä.

– Kisoissa on paljon niitäkin naisia, joilla on lahkeelliset housut. Mutta näkee myös niitä, joilla on todella niukat bikinityyliset housut. On mielenkiintoista, että mikä on pointtina niiden käytössä.

–  Itse käytännön ihmisenä mietin, että ovatko ne käytännön kannalta hyvät. Pukeutuminen on tietysti henkilökohtainen juttu, mutta millaisia ilmiöitä se aiheuttaa, Ropo pohtii.


Nykyään painonhallinta-alan valmentajana toimiva entinen urheilija joutui kokemaan urallaan menestyksen kääntöpuolen. Ropo joutui pahimmillaan muuttamaan puhelinnumeronsa salaiseksi.

– Vaikka olin keskiössä, niin en välittänyt kauheasti niistä puheista ja huuteluista. Kyllähän sitä huutelua tuli ja tiettyjä toimenpiteitä oli pakko tehdä. Sitä häirintää ja muuta turhaa soittelua oli, niin koin sen hyvänä ratkaisuna, Ropo kertoi IS:lle.
Korkeuden SE-naisen Ella Junnilan äitinä Ropo on aktiivisesti mukana yleisurheilun parissa. Hän ei ole viime vuosien aikana törmännyt yleisurheilussa häirintään tai ahdisteluun.

Ropo käytti ensimmäisenä suomalaisena yleisurheilijana kohuttua yksiosaista kisa-asua. Hän muistaa uraltaan tapauksen, joka kuvaa hyvin hänen kisa-asujensa aiheuttamaa kohua.

–  Olisikohan ollut Maailmankisat tai vastaavat olympiastadionilla, kun Suomen Urheiluliiton hallituksen jäsen paheksui kovasti sitä, että pukeuduin kovin pieniin vaatteisiin.


Siviilitöiden ohella Suomen Urheiluliiton eettisen valiokunnan puheenjohtajana toimiva Ropo huomauttaa, että kisoissa käy katsojia hyvin erilaisilla motiiveilla.

– Yleisössä on erilaisin tarkoituksin olevia ihmisiä katsomassa kilpailuja. Jokainen urheilija tekee itse päätöksensä, minkä näköisenä he urheilevat siellä. Siitä huolimatta vaikka he olisivat ihan kelvollisesti pukeutuneita, niin joku voi saada niistä tilanteista erilaisia fiiliksiä.

Ropon mukaan tilanne voisi muuttua jatkossa.

– Tällaisille ilmiölle ei voi sinänsä kauheasti mitään, mutta jos ruvetaan oikeasti miettimään, voidaanko tehdä jotain, niin voidaan. Se lähtee kaikista lajissa mukana olevista organisaatioista. Suomen Urheiluliitto ja eettiset valiokunnat voivat ottaa kantaa näihin asioihin, ja asiat voidaan viedä hallituskeskusteluihin. Se on pitkäjänteistä työtä, eikä sitä yhdessä vuodessa tehdä, Ropo muistuttaa.