Valmentajalegenda Leo Pusa moittii keihäänheiton MM-valintoja – antaa painavan ohjeen Tero Pitkämäelle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Valmentajalegenda Leo Pusa moittii keihäänheiton MM-valintoja – antaa painavan ohjeen Tero Pitkämäelle

Leo Pusa toivoo, että Tero Pitkämäen tilanne ratkeaa pian.

Julkaistu: 6.8.2019 20:24

Valmentajalegenda Leo Pusa toivoo Tero Pitkämäeltä ripeää ja suoraselkäistä toimintaa.

Keihäänheiton valmentajalegendan Leo Pusan, 72, urheilija Lassi Etelätalo voitti sunnuntaina Lappeenrannassa Suomen mestaruuden ja ylitti 83 metrin MM-rajan 1,11 metrillä.

Etelätalo tarttui tiukasti kolmanteen MM-paikkaan, mutta hänen taivaanrantaansa varjostaa vielä Tero Pitkämäen, 36, muotoinen seitsemän arvokisamitalin pilvi.

Pitkämäki kävi lähes päivälleen vuosi sitten kirurgisessa operaatiossa, jossa hänen tukijalkansa, vasemman, vammautunut eturistiside rakennettiin uusiksi.

Hän ei ole vielä operaation jälkeen kilpaillut eikä ole tällä hetkellä MM-valintakelpoinen.

Lassi Etelätalo heitti sunnuntaina keihäänheiton Suomen mestariksi Dohan MM-kisarajan ylittäneellä heitolla 84,11.

Leo Pusa toivoo Pitkämäen leiristä nopeaa tilanneanalyysiä ja realiteettien tunnustamista, jotta viimeisen paikan saava MM-heittäjä pystyy valmistautumaan Dohan kisoihin optimaalisella tavalla.

Pusan arvio Pitkämäen tämän kauden tilanteesta ja lopullisesta ratkaisusta kuuluu näin:

– Pidän todennäköisimpänä, että Tero älykkäänä ja suoraselkäisenä kaverina päättää laittaa luupin kohti Tokion olympiakisoja 2020.

– Nyt olisi fiksua keskittyä tuoreeseen perheenlisäykseen ja ja vahvistaa itseään kohti olympiakisoja, koska 2020 joka tapauksessa on uran takaraja.

Urallaan suomalaisista suurheittäjistä muun muassa Tapio Korjusta, Heli Rantasta ja Tiina Lillakia valmentanut Pusa korostaa, että Pitkämäen tapauksessa kyse ei olisi minkäänlaisesta luovuttamisesta.

– Seitsemän arvokisamitalin miehen ei tarvitse muille enää mitään todistella. Mutta on sekin selvää, ettei noilla taustoilla tulla metsästämään kisapaikkaa, jos kisoissa maksimi olisi loppukilpailupaikka. Terolla pitää olla alla sellaisia harjoituksia, että 86-alkuinen on realismia.

Leo Pusa on valmentanut monia menestyneitä keihäänheittäjiä.

Pusa myöntää pitävänsä varsin erikoisena Urheiluliiton ratkaisua täyttää kaksi ensimmäistä MM-paikkaa Oliver Helanderilla ja Antti Ruuskasella hyvin varhain, jo 1. heinäkuuta eli lähes kolme kuukautta ennen kisoja.

– Tuossa kahdessa on yksi liikaa. En ymmärrä, mitä siinä on haettu. Kumpikaan valittu tuskin olisi pahoittanut mieltään, jos valintaa olisi hieman pitkitetty.

Urheiluliiton kolmesta MM-valintakriteeristä Etelätalo on kahdessa neljännen MM-rajan ylittäjän eli Toni Kuuselan edellä. Hän voitti Kalevan kisat, ja kauden pisin heitto on 71 senttiä pidempi kuin Kuuselan kesäkuussa syntynyt ennätys 83,40. Kolmannessa kriteerissä eli keskinäisissä kilpailuissa Kuusela johtaa 4–2.

Urheiluliitto on kertonut nimeävänsä kolmannen heittäjän MM-Dohaan 2. syyskuuta.