Kolumni: Suomalainen yleisurheilu ei koskaan aiemmin ole ollut tällaista kuin nyt – naiset vievät ja miehet vikisevät

Julkaistu:

kolumni
Suomalainen yleisurheilu ei koskaan ole ollut niin naisvetoista kuin tällä hetkellä.
Kysyipä asiaa Lappeenrannan Kalevan kisoissa keneltä tahansa pitkän aikaperspektiivin yleisurheiluihmiseltä, vastaus kysymykseen pysyi samana: suomalainen yleisurheilu ei koskaan aiemmin ole ollut niin naisten dominoimaa kuin nyt. Mittasipa asiaa sitten lajin julkisella imagolla tai jopa absoluuttisella tulostasolla.

Tällä kaudella ovat säväyttäneet koko lailla seuraavat nimet: Reetta Hurske, Annimari Korte, Nooralotta Neziri, Ella Junnila, Taika Koilahti, Maria Huntington ja Miia Sillman. Kun tähän lisätään kilpailutauolta palannut Kristiina Mäkelä, kokonaiskuva alkaa hahmottua.

Riitta Salin, Mona-Liisa Pursiainen, Pirjo Häggman, Nina Holmen, Tiina Lillak, Heli Rantanen tai Mikaela Ingberg ovat nimiä, jotka eivät pitkän linjan lajiseuraajaa jätä kylmäksi. Mutta samaan aikaan huipulla urheili sellaisia legendaarisia nimiä kuin Lasse Viren, Hannu Siitonen, Pentti Kahma, Antti Kalliomäki, Arto Bryggare, Martti Vainio, Juha Tiainen, Kimmo Kinnunen, Valentin Kononen, Arsi Harju tai Aki Parviainen.

Tällä kaudella naiset ovat vieneet ja miehet vikisseet. Tero Pitkämäen pakkopoissaolo kisoista tai Oliver Helanderin pitkä tauko selittää asiaa niin pienin osin, että tämän virkkeen olisi voinut yhtä lailla jättää kirjoittamatta.

Kalevan kisojen tasolla miehet ovat historian aikana iskeneet tilastoanalyysien mukaan parasta tulostasoa tiskiin vuosina 1982–84, naiset taas aivan viime vuosina.

– Daniel Ståhl olisi voittanut kultaa seitsemällä metrillä, vaikka olisi heittänyt paikaltaan, arveli eräs takavuosien kiekkomestari maailman parhaan suomea puhuvan yleisurheilijan iskukyvystä äitinsä synnyinmaan mestaruuskilpailuissa.

Seiväshypyn pronssiin tarvittiin 40 vuotta sitten tulos 540, nyt 501. Lajin tila pakottaa pohtimaan, onko suomalaisen yleisurheilun pariin koskaan palkattu ulkomailta tyhjempää arpaa kuin lajivalmentaja Steve Rippon.

Naiset kärjessä monessa lajissa

Kun kuluvan kauden naisinvaasion juurisyitä pohtii, on syytä laittaa läpivalaisuun myös muita suomalaisille tuttuja ja perinteisiä urheilumuotoja, joissa on lähihistoriassa saavutettu menestystä.

Äskettäin päättyneissä uinnin MM-kisoissa finaalipaikan saavutti vain Ida Hulkko. Pian alkavissa suunnistuksen MM-kisoissa ainoa realistinen suomalaismitalisti on Marika Teini. Kaisa Mäkäräisen asemaa ampumahiihdossa ei tarvinne erikseen kerrata. Jos hiihdosta puuttuisi Iivo Niskanen, lähes täysin naisten varassa oltaisiin sielläkin.

Petra Olli on maan ylivoimainen niskanvääntäjä, Mira Potkonen nyrkkeilijä, Lotta Lepistö pyöräilijä, Tuula Tenkanen purjehtija ja Anni Vuohijoki painonnostaja.

Pojat pelaavat

Yleisurheilun osalta on saavutettu erään loogisen kehityskulun väliaika-asema. Lajin pariin on jo vuosia tullut selvästi enemmän tyttöjä kuin poikia, eikä vain yleisurheiluun, vaan moniin muihinkin yksilölajeihin. Kuten hiihtovalmentaja, suuri yleisurheilun ystävä ja jääkiekon antiystävä Kari-Pekka Kyrö viime vuoden Kalevan kisoissa allekirjoittaneelle totesi:

– Kehitys kulkee siihen, että tulevaisuudessa suomalaiset pojat pelaavat ja suomalaiset tytöt urheilevat.

Kun yleisurheilun pariin saadaan uusia nuoria, on tyypillistä, että tyttöjä tulee voimisteluseuroista ja poikia salibandykentiltä. Arvannette, kumpien lähtövalmiudet ovat paremmat.

Pika-aituri Korte on tänä kesänä tuonut suomalaiseen yleisurheiluun muutakin kuin tulostasonsa – piiskansivallusta muistuttavan habituksensa. Kortteen olemus on Kalevan kisoissa poikkeus, Timanttiliigassa se on normi, kun Korte sillä tasolla aikanaan debytoi.

Tampereen Pyrinnön taloudellisesti auttama satsaus näkyy myös Huntingtonin ja Sillmanin olemuksessa. Radalta poistui lauantaina 800 metrin jälkeen kaksi loistavaa huippumoniottelijan aihiota.

Pariisin EM-kisat Tokion olympiakisojen jälkeen ensi kesänä saattavat olla suomalaisten naisten sadonkorjuuaikaa.

Ja vielä...

Yksi ajanjakso lähenee loppuaan, kun legendaarinen yleisurheilumanageri Jukka Härkönen, 66, ajaa toimintaansa alas. Talliin kuuluvat enää Samuel Purola ja kenialaiset Manangoin maileriveljekset. Mukana on myös Caster Semenya, mutta tälle ei sattuneesta syystä ole kisoja tarjolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt