Kommentti: Asko Vehviläinen käänsi 13 vuotta sitten Antti Ruuskasen onnen – yleisölle tuntematon veijari oli urheilijoiden suuri sankari - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kohtaaminen 13 vuotta sitten käänsi Antti Ruuskasen onnen – yleisölle tuntematon veijari oli urheilijoiden suuri sankari

Yhteistyö Asko Vehviläisen kanssa oli avainasemassa, että Antti Ruuskanen pystyi kasvamaan kaikkien tuntemaksi keihästähdeksi, kirjoittaa Jelena Leppänen.

5.8.2019 16:24

Suomalaiset keihäänheittäjät hiljentyivät Kalevan kisoissa muistelemaan lajilegenda Jorma Kinnusen poismenoa. Aikansa ME-miehen ja olympiamitalistin tunsi koko Suomi, mutta Lappeenrannan Kimpisen kentälle kokoontunut keihäsperhe jäi hiljattain kaipaamaan myös huomattavasti tuntemattomampaa sankariaan.

Suonenjokelainen urheiluhieroja Asko Vehviläinen kuoli heinäkuun puolivälissä 78-vuotiaana. Siinä missä Jorma Kinnusen poismeno oli seurausta pitkäaikaisesta sairaudesta, voimapesä Vehviläisen elämänliekki sammui nopeasti ja arvaamatta äkillisen sairauskohtauksen vuoksi.

Yleisurheilupiireissä laajasti tunnetun ja erittäin pidetyn Vehviläisen kuolema oli lajiväelle shokki. Maanviljelijäperheeseen talvella 1941 syntynyt Vehviläinen toimi urallaan monen suomalaisurheilijan hovihierojana.

Takavuosina Urheiluliitossa keihäänheittäjien lajipäällikkönä vaikuttanut Mauri Auvinen muisteli Kalevan kisoissa ensikohtaamistaan Vehviläisen kanssa.

Auvinen näki Vehviläisen työnteossa liiton harjoitusleirillä ja vaikuttui syvästi. Ammattitaito, ahkeruus ja ystävällisyys olivat pettämätön yhdistelmä.

– Askon kanssa oli helppo ystävystyä. Hän löysi sanottavaa kaikille, ja huumori oli aina mukana, urheilu-urallaan parhaillaan lähes 83 metriä heittänyt Auvinen kuvaili IS:lle.

Itseoppinut Vehviläinen tunnettiin lähes maagisesta kyvystään löytää urheilijan jumit ja kipukohdat. Kovia otteita ei säästelty, mutta juuri se tuotti tulosta.

Erityisen läheinen Vehviläinen oli toiselle lupsakalle savolaiselle, Pielaveden omalle pojalle Antti Ruuskaselle. Kaksikon yhteistyö ja ystävyys pysyi vahvana loppuun asti.

Asko Vehviläinen koiransa Nasun kanssa viime talvena.­

Harvempi tietää, miten suuri merkitys oli Vehviläisen ja Euroopan mestari Ruuskasen kohtaamisella Suonenjoella vuonna 2006.

Lahjakkaan heittäjän ura näytti tyssäävän 2000-luvun alussa loukkaantumiskierteeseen. Kyynärpää- ja jalkavaivat nakersivat Ruuskasen uskoa tulevaan.

Yhteistyö Vehviläisen kanssa muutti suuntaa ratkaisevasti. Ruuskasen mukaan juuri se auttoi häntä kasvamaan tulevaisuuden Euroopan mestariksi ja olympiamitalistiksi – ja samalla suomalaisten symppaamaksi keihästähdeksi.

– Sen (hierontasuhteen alkamisen) jälkeen mulla ei ole leikkauksia ollut. En tiedä, pelkääkö ne vammat Vehviläistä sen verran, ettei uskalla tulla. Sen verran on kovakätinen vanhan liiton mies, Ruuskanen kertoi Ylelle vuonna 2015.

– Askolla oli saavutuksissani todella, todella iso merkitys. Menestys kun tulee yleensä sillä, että urheilija on terve, ystävänsä poismenoa sureva Ruuskanen summasi Kalevan kisoissa.

Ruuskasen lisäksi Vehviläistä jäi ikävöimään suuri joukko suomalaisen urheiluyhteisön jäseniä, eikä ihme.

Huippu-urheilu on raadollista puuhaa, jossa taustajoukot nousevat usein ratkaisevaan rooliin. Vehviläinen auttoi urheilijoita tervehtymään, mutta ennen kaikkea hän osasi luoda armottoman kilpailun keskellä ympärilleen kaikkien kaipaamaa lämpöä.

Kalastus oli Asko Vehviläiselle rakas ajanviete. Kuvassa Vehviläinen vesillä keväällä 2019.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?