Lassi Etelätalon arvokisaura alkoi kuin sadussa – sitten alkoi keihäsmiehen painajainen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lassi Etelätalon arvokisaura alkoi kuin sadussa – sitten alkoi keihäsmiehen painajainen

Tuore Suomen mestari on sitkeyden perikuva.

Lassi Etelätalo on kulkenut pitkän tien Suomen mestariksi.

5.8.2019 9:57

17. elokuuta 2014, Zürichin Letzigrundin stadion.

Miesten keihäänheiton EM-finaalin 5. kierroksella arvokisadebytantti Lassi Etelätalo, 26, heittää itsensä kilpailun kolmospaikalle Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen kantaan. Suomi pitää hetken kolmoisjohtoa.

Lopulta neljänneksi sijoittunut joensuulainen farmasian opiskelija näytti lopulliselta vastaukselta kysymykseen, kuka heiluttaa kansallisen perinnelajin valomiekkaa, kun tuolloin jo kolmekymppiset tähdet Ruuskanen ja Pitkämäki ratsastaisivat kohti auringonlaskua.

Tämän jälkeen: kaudella 2015 ei yhtään tulosta, kausina 2016–18 ei kertaakaan yli 80 metrin. Ja sunnuntaina Lappeenrannassa komea Suomen mestaruus tuloksella 84,11, koko uran kolmanneksi parhaalla kilpailutuloksella ja parhaalla heitolla yli viiteen vuoteen.

Sitkeyden perikuva

Etelätalon ja veteraanivalmentaja Leo Pusan sitkeys hakeekin vertaistaan, sillä urheilijan kahdesti operoitu kyynärpää ja 2017 operoitu tukijalan nilkka asettivat kuningastielle sellaisia barrikadeja, että moni olisi nakannut pyyhkeen kehään.

– Ei tämä tietenkään oma visio ollut silloin Zürichin EM-kisojen jälkeen, naurahti tuore mestari, jolle SM-kulta oli missään kategoriassa ensimmäinen.

Vaikka Etelätalo oli rehellisyyden nimissä jo koko lailla kadonnut tutkakuvasta ainakin arvokisanäkymien osalta, miehen satsaus on kaikki viisi vuotta ollut totaalinen:

– Farmasian opinnot ovat olleet jäissä, olen ollut täysipäiväinen ammattiurheilija.

31-vuotiaan, Helsingissä asuvan ja harjoittelevan heittäjän uran jatkolle paikka Dohan MM-kisoihin ja menestys Qatarissa olisivat erittäin tärkeitä. Etelätalo on pudonnut tulostasonsa takia apurahoilta.

Dohan MM-raja 83,00 paukahti Lappeenrannassa komeasti rikki, ja Etelätalo kiilasi rankingissa selvästi kolmanneksi MM-mieheksi tähän saakka povaillun Toni Kuuselan edelle. Etelätalon heitto on pidempi, ja se on tehty lähempänä valintojen takarajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?