Therese Johaug sykähdytti ajallaan yleisurheilukisoissa – Euroopan mestari Jukka Keskisalo pani ylistetyn suorituksen kontekstiin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Therese Johaug sykähdytti ajallaan yleisurheilukisoissa – Euroopan mestari Jukka Keskisalo pani ylistetyn suorituksen kontekstiin

Maastohiihtokuningattarella kulkee myös juoksumatkoilla.

Therese Johaugin vauhtia on kehuttu myös yleisurheilupiireissä. Arkistokuva.­

4.8.2019 20:54

Maastohiihtokilpailuja talvella mielin määrin dominoineen Therese Johaugin vauhti tuskin hiipuu tulevallakaan kaudella. 31-vuotias norjalaistähti antoi viitteitä ylivoimastaan myös yleisurheilun Norjan mestaruuskisoissa.

Hiihtokuningatar voitti 10 000 metrin juoksukilpailun Norjan kautta aikojen viidenneksi kovimmalla ajalla 32.20,87. Eroa kisan kakkoseen kertyi lähes kaksi ja puoli minuuttia.

Ajalla olisi irronnut myös vastaavan matkan Suomen mestaruus, sillä tänä vuonna Kalevan kisojen kympin voittaneen Johanna Peiposen aika oli 33.59,63.

– Onhan se kova. Hän on tuolla Euroopan top 10 -tasoa eli aika on eurooppalainen huippusuoritus, entinen huippujuoksija ja kestävyysjuoksuvalmentaja Jukka Keskisalo, 38, sanoi Ilta-Sanomille.

– Maailmalla tuolla ajalla ei kuitenkaan vielä pärjää.

Viime kesän Berliinin EM-kisoissa Johaugin tulos olisi riittänyt neljänteen sijaan. Vuoden 2006 estejuoksun Euroopan mestari ei yllättynyt moninkertaisen hiihdon arvokisavoittajan huippuvauhdista juoksuradalla.

– Juoksu on hapenotto- ja kestävyysurheilua ja sikäli luonnollinen tapa liikkua, Keskisalo totesi.

– Yllättävää on ennemminkin, että hiihtäjät ovat tällä hetkellä kiinnostuneita juoksemisesta. Se on hyvä asia. Iivokin (Niskanen) on juossut ja nostanut sitä kautta lajin suosiota.

Hienon kestävyysjuoksu-uran tehnyt Jukka Keskisalo ei yllättänyt Therese Johaugin huippuvauhdista. Kuvassa Keskisalo vuoden 2012 olympialaisissa.­

Keskisalon mukaan on varsin luonnollista, että poikkeuksellisen hyvillä kestävyysurheilijan ominaisuuksilla siunattu Johaug kellottaa huippuaikoja yleisurheilukentällä.

– Johaug on ruumiinrakenteeltaan tosi kevyt, mikä auttaa. Usein yläkroppa on juoksussa haitaksi.

Mitä jos Johaugin päälajiksi olisi aikoinaan valikoitunut norjalaisten palvoman hiihdon sijaan kestävyysjuoksu? Keskisalo ei lähtenyt spekuloimaan, millaisen yleisurheilusuuruuden maailma oslolaisessa menetti.

– Onhan hänen ajassaan varmaan parannettavaa, mutta minä en pysty ainakaan ennustamaan, miten paljon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?