Kalevan kisoihin palaava kestävyysjuoksulegenda Annemari Kiekara kertoo onnellisen rakkauselämänsä salaisuuden – ”Ei mene päivääkään”

Julkaistu:

Kalevan kisat
Kestävyysjuoksulegenda Annemari Kiekara, 42, palaa perjantaina Kalevan kisojen starttiviivalle 10 vuoden tauon jälkeen.
Heinäkuussa 1994 Suomen kaikkien aikojen menestynein naiskestävyysjuoksija Annemari Kiekara (o.s. Sandell) pinkoi Tuusulassa Kalevan kisojen 10 000 metrillä uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Lahjakkuuden menoa ihasteltiin, mutta kovinkaan moni olisi tuskin pannut roposiaan likoon sen puolesta, että Kiekara esiintyisi Suomen mestaruuskisoissa 25 vuotta myöhemmin.

Ei sitä oikein osannut kuvitella Lappeenrannan Kimpisen kentälle torstaina saapunut Kiekarakaan, 42.

– Tuntuuhan se aika jännältä, edellisen ratakisansa tasan kymmenen vuotta sitten juossut Kiekara naurahtaa.

– Tuntuu hurjalta, että ”Annukka” on viivalla 25 vuoden jälkeenkin. Siinä nähdään, miten suuri lahjakkuus hän on, Kiekaran puoliso ja valmentaja Mika Kiekara sanoo.

Kiekara asettuu lähtöviivalle perjantai-iltana juostavalla naisten 10 000 metrillä. Ehdokkaana kevään eduskuntavaaleissa ollut takavuosien urheilutähti kävi alkuvuodesta juoksemassa lähinnä tuulettaakseen päätään yrittäjyys- ja vaalikiireiltä.

Kun vaalirumba oli ohi, juoksuharjoittelu lisääntyi ja mieleen hiipi ajatus osallistumisesta Kalevan kisoihin.

– Se lähti rakkaudesta juoksuun. Ajattelin, että olisi hyvä päästä vielä juoksemaan tänne. Tuomarineuvosto halusi että juoksen kisoissa, vaikken saanutkaan tehtyä tulosrajaa.


Treenikilometrejä on kertynyt viime aikoina viikkotasolla 100–120. Valmistautumista on jarruttanut urheilu-uran aikana useaan kertaan leikattu takareisi, mutta Kiekara luottaa jalan kestävän perjantain kisassa.

– Olemme huoltaneet jalkaa LPG-hoidoilla kerran, pari päivässä. Viimeistelyharjoitukset ovat menneet hyvin, joten minulla ei ole paineita. Luulen, että ne ovat enemmänkin muilla, moninkertainen Suomen mestari ja maastojuoksun arvokisamenestyjä sanoo.

10 000 metrin SM-taistossa nähdään muun muassa Alisa Vainio, 21, ja Johanna Peiponen, 28, – aikansa superlupaukset, joiden uraa ovat varjostaneet viime vuosina vaikeat loukkaantumiset.

Itsekin lukuisten vammojen kanssa paininut Kiekara kokee, että suomalaisessa kestävyysjuoksussa on sama iso ongelma kuin hänen huippuvuosinaan.

– Kestävyysjuoksijalle käy helposti niin, että kun pääsee hyvään kuntoon, myös löysät lenkit mennään liian kovaa. Niin kävi minullekin. Tuntui, ettei ole mitään rajaa, kunnes huomasin, etten palautunut. Sitten alkoikin tulla vaivoja.

Kiekara toivoo harjoittelukulttuurin muuttumista maltillisempaan suuntaan.

– Olisi todella tärkeää, että kokeneet juoksijat neuvoisivat nuorempia, jotta nämä eivät toistaisi samoja virheitä.


Annemari Kiekara päätyi muutama vuosi sitten otsikoihin kerrottuaan itseensä ja puolisoonsa Mika Kiekaraan kohdistuneesta kiusaamisesta. Juoksija jätti edellisen puolisonsa kanssa avioeropaperit syksyllä 2015. Pian urheilijaa valmentanut Mika Kiekara (ent. Myöhänen) muutti Annemarin ja hänen kolmen lapsensa luo.

Suhdetta ei katsottu hyvällä. Pari joutui sanojensa mukaan laajan kiusaamisen kohteeksi ja joutui muuttamaan kestävyysjuoksijan kotikylästä Kalannista.

Nykyään perhe asuu 2300 asukkaan kunnassa Koski Tl:ssä Varsinais-Suomessa. Elämä on mennyt kaksikon mukaan huomattavasti parempaan suuntaan. Rakkaus on leiskunut vahvana kaikista vaikeuksista huolimatta.

– Vaikeina aikoinakaan emme murtuneet tai luovuttaneet. Olemme luottaneet tulevaan ja yrittäneet pitää yläkertaankin hyvät välit. Käymme kirkossa ja hengellisissä tilaisuuksissa, syvästi uskonnollinen pari sanoo.

– Nyt elämä on ollut mukavaa ja seesteistä.

Kiekarat nimeävät toimivan suhteensa salaisuudeksi rakkauden, kunnioituksen ja runsaan yhteisen ajan.

– Ei mene päivääkään, ettemme sanoisi rakastavamme toisiamme. Sanomme sen monta kertaa päivässä, Mika Kiekara kertoo.

– Koskaan ei voi sanoa liikaa, kuinka paljon toisesta välittää. Olen sanonut sitä lapsillenikin, Annemari Kiekara komppaa.


Kiekarat pyörittävät omaa juoksukouluaan. Yrittäjyyden ohella Annemari kokeili keväällä siipiään politiikassa. Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaaksi Varsinais-Suomen vaalipiirissä asettunut Kiekara koki pettymyksen käytännön vaalityössä.

– Piirihallitukselta tuli ihmisille viesti, että pitää äänestää kärkiehdokasta. Se oli kurjaa. Luulen, että puoluekin menetti siinä ääniä.

Paikkaa eduskuntaan ei tullut, mutta politiikka voisi kiinnostaa Kiekaraa jatkossakin.

– Korjattavia epäkohtia on paljon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt