Kommentti: Nooralotta Nezirillä on kosolti mietittävää - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nooralotta Nezirillä on kosolti mietittävää

Nooralotta Neziri puolustaa Suomen mestaruuttaan kaikkea muuta kuin ihanteellisissa olosuhteissa, kirjoittaa Jelena Leppänen.

1.8.2019 8:38

Kantapäävammasta toipuva Nooralotta Neziri, 26, kertoi eilen osallistuvansa perjantaina juostavaan Kalevan kisojen aitakisaan.

Päätös syntyi eilen iltapäivällä Jyväskylässä tehdyissä harjoituksissa, jotka vedettiin Nezirin mukaan läpi ilman suuria kipuja. Kaikkien aikojen aitajuoksukesästä nauttiva urheiluyleisö ja kisajärjestäjät ottivat huippuaiturin ilmoituksen riemulla vastaan, mutta porilaislähtöinen Neziri puolustaa Suomen mestaruuttaan kaikkea muuta kuin ihanteellisissa olosuhteissa.

Lajia vuosia hallinneen Nezirin alkukausi oli hänen parhaansa koskaan, ja 13 sekunnin raja meni rikki jo kauden avauskisassa. Heinäkuun alussa Sveitsin Luzernissa aituri huomasi kuitenkin kantapäänsä oireilevan. Kipu paheni viime viikolla pisteeseen, jossa Joensuun GP-kisan finaali piti jättää väliin.

Magneettikuvat kertoivat Nezirin kärsivän kantapään ja akillesjänteen ympärillä olevien limapussien tulehduksesta ja mahdollisesti pienestä repeämästä. Nousujohteisen kisakauden katkeaminen juuri ennen Kalevan kisoja epäilemättä turhautti, varsinkin kun kilpasiskot Annimari Korte ja Reetta Hurske pinkoivat Joensuun illassa Suomen tilastokärkeen huippuajoilla 12,72 ja 12,78.

Asiantuntijoiden mukaan ilman kantapääkipua Nezirikin olisi suurella todennäköisyydellä liittynyt 12,7:n kerhoon.

Vaikeat jalkavammat

Kantapää- ja akillesvammat eivät ole yksinkertaisimmasta päästä hoitaa. Toipumisen kanssa on pelattava varman päälle suurempien takaiskujen välttämiseksi. Moni veikkasikin, että kortisonilla ja levolla jalkaansa hoitanut Neziri jättäisi Kalevan kisat suosiolla väliin etenkin kun MM-kisaraja (12,98) on jo rikottu.

Aituri sanoi eilen, että jos kyseessä ei olisi taistelu Suomen mestaruudesta, toipumiseen voisi suhtautua huomattavasti rennommin. Nezirin mukaan Kalevan kisojen seuraaminen kotisohvalta olisi kirpaissut syvältä. Samaan aikaan on pidettävä mielessä, että kaikki on tehtävä kauden päätavoitteen eli syyskuun lopulla järjestettävien Dohan MM-kisojen ehdoilla.

Neziri korosti, ettei aio ottaa mitään riskejä, jotka vaarantaisivat MM-matkan.

– Lähden juoksemaan Kalevan kisoihin loppuun asti, mutta täytyy mennä koko ajan jalan ehdoilla. Kisaan, jos jalka ei tästä ärry ja pysyy kisaverryttelyssä kunnossa, Neziri sanoi IS:lle.

SM-kultakandidaatilla riittää siis mietittävää ennen perjantai-iltana juostavaa aitafinaalia. Sääolosuhteista ei ole luvassa helpotusta, sillä ennusteiden mukaan lämpömittarit näyttävät Lappeenrannassa vain 15–16 asteen lukemia.

Lisäksi Neziri joutuu taistelemaan mieltä kalvavan epävarmuuden kanssa. Nezirin kantapää ei ole ollut vielä urheilusuorituksessa täysin oireeton. Sillä on väkisinkin vaikutusta – siitäkin huolimatta, että aitajuoksijat saavat harvemmin nauttia täysin kivuttomasta olotilasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?