Caster Semenya ei saa juosta MM-kisoissa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tuomioistuimelta kova päätös – Caster Semenya ei juokse yleisurheilun MM-kisoissa: ”Olen valtavan pettynyt”

Juoksija Caster Semenya ei puolusta naisten 800 metrin matkan mestaruuttaan syyskuussa alkavissa Dohan MM-kisoissa.

Caster Semenya ei saa puolustaa 800 metrin MM-kultaansa Dohassa.­

30.7.2019 21:09

Eteläafrikkalainen Caster Semenya ei osallistu syyskuussa Dohassa alkaviin yleisurheilun MM-kisoihin. Semenya on naisten 800 metrin matkan kaksinkertainen olympia- ja kolminkertainen MM-voittaja. Hän on hallitseva maailmanmestari.

Semenyan päätöksen syynä on Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n määräys, jonka mukaan poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien naisjuoksijoiden pitää laskea testosteronitasoaan lääkkein saadakseen kilpailla tietyillä matkoilla.

Semenya ei ole ainoa keskimatkojen huippujuoksija, jota IAAF:n testosteronirajat ovat koskeneet. Semenya valitti asiasta Sveitsin korkeimmalle oikeudelle, joka kesäkuussa kumosi väliaikaisesti IAAF:n määräyksen.

Semenyan edustajat kertoivat tiistaina, että oikeus on väliaikaisesti perunut aiemman päätöksensä. Semenyan valitusprosessi kuitenkin jatkuu, joten lopullista ratkaisua asiassa ei ole vielä tehty.

– Olen valtavan pettynyt, että en saa puolustaa kovalla työllä voittamaani titteliä. Tämä päätös ei kuitenkaan pysäytä taisteluani kaikkien naisurheilijoiden ihmisoikeuksien puolesta, kaksinkertainen olympiavoittaja Semenya sanoi tiedotteessaan.

IAAF:n määräys koskee matkoja 400 metristä mailiin tietyissä kilpailuissa. Testosteroniraja koskee ainoastaan XY-sukupuolikromosomin omaavia naisten sarjan kilpailijoita, joilla on korkeat testosteroniarvot.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?