Harri Haatainen ei heitä Kalevan kisoissa – virittelee kuitenkin paluuta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huima 20 vuoden putki katkeaa Kalevan kisoissa – välivuotta pitävä keihäsässä Harri Haatainen, 41, virittelee silti paluuta: ”Kunnon pohjilla ensi kesään”

Harri Haataisen nimi loistaa poissaolollaan Kalevan kisojen osallistujalistassa.

Harri Haatainen osallistui vielä viime kesänä Kalevan kisoihin Jyväskylässä.

29.7.2019 15:47

Viikonloppuna Lappeenrannan Kalevan kisoissa ollaan erikoisen tilanteen edessä. Harri Haatainen ei nimittäin ole mukana tapahtumassa ensi kertaa sitten vuoden 1998.

Keihäsmies osallistui SM-mitalitaistoon ensi kerran jo vuonna 1995 ja joka kerta sen jälkeen lukuun ottamatta vuotta 1998, mutta huima 20 peräkkäisen kisan putki katkeaa viikonloppuna.

Urallaan muun muassa Sevillan (1999) ja Edmontonin (2001) MM-kisat, Sydneyn olympialaiset (2000) ja Münchenin (2002) sekä Barcelonan (2010) EM-mittelöt kiertänyt Haatainen heitti kahdella viime kaudella vain kolme kisaa kesässä, mutta oli silti sitkeästi mukana Kalevan kisoissa.

– Viime syksynä päätin, että tänä vuonna en heitä, 41-vuotias keihäskonkari kertoo.

Haatainen saapui viime vuonna kovin odotuksin Jyväskylän Kalevan kisojen keihäspaikalle, mutta tie tyssäsi niukasti karsintaan 69-metrisellä. Se oli naula myös tämän kauden arkkuun.

– Olin hyvässä tikissä, mutta se karsinta meni ihan vihkoon. Ajattelin, että antaa olla. Otetaan vuosi rauhallisesti.

– Vaikka en juuri kisoissa käynyt, pystyin viime vuonna ennen Kalevan kisoja heittämään kasikakkosia monta kertaa treeneissä. Sen takia se karsinnan epäonnistuminen oli henkisesti niin kova kolaus, kun tiesin, mihin pystyn.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että 82-metrisellä oltaisiin tällä hetkellä kauden kotimaisen tilaston neljännellä sijalla taistelemassa paikasta MM-Dohaan.

Vielä kerran?

Luokanopettajana työskentelevä Haatainen ei kuitenkaan ole ripustanut keihästä lopullisesti naulaan. Hän muutti kesäkuussa Vaasaan.

– En poissulje, että meikäläinen olisi vielä kisoissa. Seuraavat Kalevan kisat ovat vanhassa kotikaupungissani Turussa, joten ensi kesänä asia on ihan eri.

– Asun nyt aika lähellä Kaarlen kenttää, niin välillä vähän polttelee. Saas nähdä, koska otan kepit mukaan ja lähden heittämään. Kyllähän se aina välillä mielessä käy.

Vaikka Haatainen ei ole heittänyt tänä kesänä keihästä, hän kertoo treenaavansa lähes päivittäin. Tänä kesänä hänellä ei kuitenkaan ole aikomusta heittää keihästä kilpailumielessä.

– Aika hyvässä kunnossa olen muuten. Frantz Krugerin kanssa olemme treenailleet. Kovasti hän haastaa minua kisoihin mukaan.

Haatainen Edmontonin MM-kisoissa 2001.

Haatainen oli aikanaan huippulupaus. Hän kiskaisi vuonna 1996 19-vuotiaiden silloisen maailmanennätyksen 82,52 ja voitti 1999 alle 23-vuotiaiden EM-kultaa.

Muutamien aikuisten arvokisojen jälkeen loukkaantumiset piinasivat kuitenkin siinä määrin, ettei odotettua murtautumista maailman terävimmälle huipulle lopulta nähty.

Vuonna 2001 ennätyksensä 86,63 heittänyt Haatainen virittelee paluuta ensi kaudeksi. Varmaa se ei kuitenkaan vielä ole.

– Lähden rakentamaan syksyllä alusta koko hommaa. Otan jalkoihin vähän voimaa ja yläkertaan letkeyttä, niin lähden sitten kunnon pohjilla ensi kesään, jos lähden heittämään.

– Se on tuo keihäänheitto kuitenkin niin repivää touhua, ettei se enää tällä iällä ole niin kovin helppoa. Mutta maltilla kun viitsisi tehdä, niin se olisi ihan jees.

Juttua muokattu klo 22.31: Korjattu, ettei Haatainen ollut mukana vuoden 1998 Kalevan kisoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?