Asiantuntija äimistyi aituritähden uskomattomasta ME-juoksusta – ”Ei helkkari, en ole tuollaista aitomista ennen nähnyt” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Asiantuntija äimistyi aituritähden uskomattomasta ME-juoksusta – ”Ei helkkari, en ole tuollaista ennen nähnyt”

16 vuotta vanhan maailmanennätyksen murskannut hirmujuoksu sai yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollon äimistymään.

Dalilah Muhamad pinkoi naisten aidatun ratakierroksen maailmanennätyksen uusiksi.

29.7.2019 14:26

Dalilah Muhammad rikkoi sunnuntaina Iowassa USA:n kansallisissa mestaruuskisoissa naisten 400 metrin aitojen 16 vuotta vanhan maailmanennätyksen. 29-vuotiaan olympiavoittajan aika 52,20 paransi Julia Petshonkinan vuonna 2003 juoksemaa edellistä ennätystä 14 sadasosalla.

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntijan Lauri Hollon mukaan Muhammadin juoksu oli teknisesti ennennäkemättömän kova suoritus.

– 400 metrin aidoissa nähdään yleensä niin sanottua aidan päällä leijumista, mutta Muhammad tuli ensimmäiset seitsemän aitaa niin nopeasti ja terävästi aidalta alas, että se näytti vähän kuin satasen aiturin tekemiseltä. 400 metrin aiturilta tämä oli harvinaisen puhdas suoritus, Hollo hehkutti Muhammadin unelmajuoksua.

IS:n asiantuntija Lauri Hollo

Maalisuoralle Muhammad pääsi selkeästä johtoasemasta, ja välimatka muihin kasvoi entisestään viimeisen sadan metrin aikana. Eroa omalla kauden parhaallaan toiseksi sijoittuneeseen Sydney McLaughliniin kertyi 0,68 sekuntia.

– Olihan se loppu ihan uskomattoman huikea. Viimeisellä satasella muut jäivät täysin seisomaan.

Rion olympialaisissa 2016 kultaa voittanut Muhammad paransi sunnuntaina omaa ennätystään 0,44 sekunnilla. Sateisessa Iowassa nappijuoksu syntyi siitä huolimatta, että Muhammad oli kärsinyt vain kaksi viikkoa sitten aivotärähdyksen kaaduttuaan kesken harjoitusten.

– Katsoin, että ei helkkari, en ole tuollaista aitomista 400 metrillä koskaan ennen nähnyt, Hollo päivitteli.

”Klassinen kaksintaistelu”

Kokenut Muhammad ja 19-vuotias superlupaus McLaughlin muodostavat Dohan MM-kisoja ajatellen kiehtovan taisteluparin. McLaughin on kerännyt kaksikosta enemmän otsikoita, mutta Muhammad otti ennätysjuoksullaan yliotteen siellä missä sillä on merkitystä, eli radalla.

– Kyllähän siinä tuommoinen klassinen kaksintaistelu on. Jos mietitään, mitä legendaarisia taistelupareja Dohassa nähdään, niin kyllä tämä kaksikko varmaan yksi puhutuimmista on: huikean ME:n tehnyt juoksija ja sitten nuori nouseva supertähti, Hollo pohtii.

– Tietysti arvokisat on aina arvokisoja, siellä voi sattua ja tapahtua mitä vaan.

19-vuotias Sydney McLaughlin sijoittui 400 metrin aidoissa USA:n kansallisissa mestaruukisoissa toiseksi.

Vuonna 2015 nuorten maailmanmestariksi aitonut McLaughlin esiintyi USA:n joukkueessa Rion olympialaisissa vasta 17-vuotiaana ja on aitonut ratakierroksen ennätyksekseen viime vuonna 52,75. Hollo pitää nuorukaisen potentiaalia hurjana, mutta muistuttaa, ettei teinivuosien vauhti välttämättä realisoidu menestyksekkääksi uraksi.

– Onhan tuo noin nuorelle aivan älytöntä kyytiä. Pitää muistaa aina se, että varsinkin jenkeissä noita nuoria supertähtiä tulee ja menee, ja heitä saattaa kadota kartalta hyvin nopeastikin. Kovalla yliopistokisarumballa voi olla tekemistä asian kanssa, Hollo pyörittelee.

– Totta kai jos 19-vuotiaana painaa noin kovaa, niin potentiaali on ihan järjetön. Mielenkiintoista seurata jatkossa, miten hän kehittyy, vai kehittyykö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?