Jorma Kinnunen itki Ylen studiossa poikansa MM-kultaheiton jälkeen – Juha Väätäinen paljastaa, mitä tv-kamerat eivät näyttäneet - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Jorma Kinnunen itki Ylen studiossa poikansa MM-kultaheiton jälkeen – Juha Väätäinen paljastaa, mitä tv-kamerat eivät näyttäneet

Jorma Kinnunen (oik.) valmensi poikansa Kimmon (vas.) keihäänheiton maailmanmestariksi.

Julkaistu: 26.7.2019 16:12

Torstaina kuollut Jorma Kinnunen saavutti oman urheilu-uransa lisäksi huippumenestystä myös keihäsvalmentajana.

Lempinimellä Äänekosken pikkujättiläinen tunnettu Jorma Kinnunen voitti keihäänheiton olympiahopeaa Meksikossa vuonna 1968.

Hänen opeillaan voitettiin MM-kultaa 23 vuotta myöhemmin. Jorman poika Kimmo Kinnunen heitti maailmanmestariksi Tokiossa 1991.

Oman pojan huippumenestys oli tunteellinen hetki Jorma Kinnuselle, joka seurasi keihäänheiton loppukilpailua Ylen tv-studiossa juontaja Kari Männyn ja asiantuntijana toimineen juoksijalegenda Juha Väätäisen kanssa.

Tv-kamerat taltioivat, kuinka Jorma Kinnunen tuuletti seisaaltaan Kimmon 90,82 kantanutta voittoheittoa, joka oli myös pojan uusi ennätys.

Hetkeä myöhemmin Jorma Kinnunen ei enää pystynyt pidättelemään onnenkyyneleitään.

– Tätähän tässä on rakennettu, Jorma Kinnunen sanoi, kun oli rauhoittunut hieman.

Väätäinen kertoi perjantaina Ilta-Sanomille, että isä-Kinnunen itki ensimmäisen kerran jo ennen kuin voittoheiton keihäs oli ilmassa. Tätä ei tv-lähetyksessä näytetty.

– Jorma näki jo vetovaiheessa, että nyt lähtee pitkälle, ja hän purskahti saman tien itkuun, Väätäinen kertoi.

Isä-Kinnusen kutsuminen studioon oli Väätäisen idea. Väätäinen ilmoitti Männylle, että Kinnunen pitää kutsua paikalle miesten keihäsfinaalin ajaksi. Kinnunen lensikin paikalle ja loppu on historiaa.

– Jorma oli herkkä, jopa yliherkkä kaveri, mikä näkyi myös televisiossa, Väätäinen sanoi.

Isä-Kinnusen kyyneleitä nähtiinkin lähetyksen aikana televisiossa useaan otteeseen. Kotikatsomoissakaan tuskin vältyttiin liikutukselta, kun Jorma Kinnunen soitti kotiin Äänekoskelle Liisa-vaimolleen.

– No niin, miltäs mami nyt tuntuu, Jorma Kinnunen sai kysyttyä ennen kuin alkoi jälleen vapista liikutuksen voimasta.

Kun Seppo Räty varmisti viimeisellä heitollaan Suomeen kaksoisvoiton, Jorma Kinnunen otti Väätäisen karhunsyleilyyn.

Myös Suomen urheiluliiton puheenjohtajan Ilkka Kanervan onnittelupuhelu sai Jorma Kinnusen tunnekuohun valtaan.

Ehkä kaikkein liikuttavin hetki kuitenkin nähtiin, kun Kimmo Kinnunen sai kultamitalin kaulaansa. Isä-Kinnunen ja muu studioväki kuunteli Maamme-laulun seisaaltaan.

Sen jälkeen Kari Mänty sanoi Jorma Kinnuselle, että pojan menestys taisi merkitä isälle enemmän kuin oma menestys koskaan.

– Kyllä se täytyy näin sanoa, Jorma Kinnunen sanoi.