Manuela Bosco teki huiman ennustuksen Suomen aiturinaisista - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Taiteilija Manuela Bosco, 37, voitti takavuosina SM-kultaa – teki nyt huiman ennustuksen Suomen pika-aiturinaisista

100 metrin aitajuoksun SM-kultamitalisti Manuela Bosco iloitsee lajinsa huimasta tasosta Suomessa.

Kuvataiteilija Manuela Bosco (oik.) on entinen yleisurheiluhuippu.­

26.7.2019 11:08

100 metrin aitojen SM-kultaa takavuosina voittanut Manuela Bosco riemastui keskiviikkona, kun Suomen pika-aiturinaiset juoksivat hurjia aikoja Joensuun GP-kisassa.

Annimari Korte pamautti uuden Suomen ennätyksen 12,72, ja Reetta Hurskekin alitti vanhan SE:n. Hurske juoksi ajan 12,78.

Entinen SE-nainen Nooralotta Neziri (ennätys 12,81) rikkoi hänkin 13 sekunnin rajan alkuerissä. Neziri teki tuloksen 12,95 ennen kuin vetäytyi finaalista kantapäävamman vuoksi.

– Olin tosi iloinen ja rohkaistunut, Bosco sanoi.

– Urheilijat buustaavat toisiaan ja aikaisemmin mahdottomilta tuntuneet asiat eivät olekaan enää mahdottomia.

Reetta Hurskeen ja Annimari Kortteen hurjat juoksut Joensuun GP-kisassa ilahduttivat Manuela Boscoa.­

Bosco, 37, oli vuosituhannen alussa yksi Suomen yleisurheilun suurimmista lahjakkuuksista. Hän voitti pika-aitojen mestaruuden vuoden 2000 Kalevan kisoissa, vain 18-vuotiaana.

Vuotta aiemmin Bosco nappasi EM-pronssia alle 20-vuotiaiden kisoissa Riiassa.

Urheilu-uransa jälkeen Bosco siirtyi kulttuurialalle. Hän työskentelee päätoimisesti kuvataiteilijana, mutta on myös näytellyt ja kirjoittanut kirjoja.

Manuela Bosco voitti urallaan mm. 100 metrin aitojen SM-kultaa. Hän myös juoksi Suomen pikaviestijoukkueessa Sydneyn olympiakisoissa vuonna 2000.­

Boscolla on selvä näkemys siitä, miksi Suomen naispika-aiturit tekevät hurjaa tulosta juuri nyt. Hän puhuu ns. peilausvaikutuksesta.

– Kun yksi näyttää tietä, porukka siinä ympärillä alkaa – usein tiedostamattomastikin – samaistua häneen. Silloin vahvistuu usko itseen ja siihen, että pystyy itsekin parempaan, Bosco sanoi.

Boscon mielestä Nezirin vaikutus juoksijakollegoihinsa on ollut valtava. Neziri on juossut jo vuosien ajan kovia aikoja ja toiminut siten esimerkkinä muille suomalaisille.

Bosco kertoi iloinneensa etenkin Kortteen puolesta. Uransa kauden 2006 jälkeen päättänyt Bosco ehti viimeisinä vuosinaan juosta samoissa kisoissa Kortteen, nyt 31, kanssa.

– Hän oli todella lahjakas juniori, jolla oli todella sähäkkä ja nopea askel, Bosco kuvaili.

Manuela Bosco muistaa, että Annimari Korte oli lahjakas junioriaituri. Kuva Kortteesta vuodelta 2007.­

Korte joutui vakavien terveysongelmien vuoksi panemaan uransa vuosikausien ajaksi hyllylle. Ongelmat selätettyään hän palasi vielä radoille ja nousi uudeksi SE-naiseksi.

– Hän on erinomainen esimerkki siitä, millaisia transformaatioita ihminen pystyy käymään läpi. Todella inspiroivaa! Bosco sanoi.

Yleisurheilun MM-kisat kilpaillaan tänä vuonna vasta syys-lokakuun vaihteessa Qatarissa. Bosco arvelee, että Suomen hurjan pika-aitavuoden huiminta näytöstä ei ole vielä nähty.

– Uskon, että Suomen ennätys vielä paranee ja pari muutakin naista voi vielä nousta Kortteen, Hurskeen ja Nezirin rinnalle. Tämä ei jää tähän!

Mitä odotat MM-Dohasta?

– Siellä yksi suomalainen juoksee finaalissa ja pari muutakin voi olla ainakin välierissä, Bosco vastasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?