Sisäpiiristä synkkä ennuste Tero Pitkämäestä, ei osallistu Kalevan kisoihin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Sisäpiiristä synkkä ennuste Tero Pitkämäestä, ei osallistu Kalevan kisoihin

Tero Pitkämäki ei osallistu Kalevan kisoihin. Onko veteraani luopumassa tavoitteestaan heittää MM-kisoissa?

Pitkämäki heitti edellisen kerran arvokisoissa MM-Lontoossa 2017.­

24.7.2019 12:42 | Päivitetty 24.7.2019 13:37

Suomen yleisurheilukauden kuumia kysymyksiä on ollut, koska keihäänheiton 7-kertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki, 36, aloittaa kilpailukautensa vai aloittaako lainkaan.

Pitkämäen vasemmasta polvesta hajosi eturistiside Turussa viime vuoden kesäkuussa, eikä operaation jälkeen rajusti kuntouttanut heittäjä ole ollut toistaiseksi omilla kriteereillään kilpailukuntoinen. Hän ei ole myöskään MM-valintakelpoinen, koska ei näyttöaikana ylittänyt 83 metrin valintarajaa.

Kun Pitkämäki päätti kesäkuussa luopua tavoitteestaan palata kilpailemaan kotikisoissaan Kuortaneella juhannuksena, manageri Tero Heiska totesi Ilta-Sanomille, että MM-tavoite ei ole pakkomielle, vaan asiat tehdään Tokion olympiatavoitteen ehdoilla. Heiska ei pitänyt mahdottomana, että koko kausi jää väliin.

Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas totesi kesäkuun puolivälin jälkeen, että MM-tavoitteen kohtalo ratkeaa 6–7 viikon aikana. Lausunnosta tulee 7 viikkoa täyteen juuri Lappeenrannan Kalevan kisoissa ensi viikon lopulla, ja tällä hetkellä tilanne näyttää kriittiseltä:

– Pitkämäkeä ei ole ilmoitettu mukaan. Tosin aikaa on keskiviikkoiltaan kello 24:ään saakka, kertoi Kalevan kisojen pääsihteeri Mauri Auvinen keskiviikkona aamupäivällä.

IS tavoitti viikonloppuna kolmannen kerran isäksi tulleen Pitkämäen lähipiiristä manageri Heiskan, joka ei suostunut kommentoimaan asiaa.

– Olen luvannut olla asiassa urheilijalle lojaali, Heiska totesi.

Keskiviikkona iltapäivällä Heiska tiedotti, ettei Pitkämäki kilpaile Kalevan kisoissa.

– Jalan kuntoutus on edennyt hyvin, ja Pitkämäki pystyy harjoittelemaan kivuitta. Jalan toiminta ei ole kuitenkaan vielä täysin sellainen, mitä huippuheittäminen vaatii. Pitkämäki ei halua kilpailla ennen kuin on jälleen haluamallaan tasolla, tiedotteessa kerrottiin.

Viimeiset MM-valinnat syyskuussa

Kalevan kisojen jälkeen 5. elokuuta ilmoitetaan lisää MM-kisoihin valittavia urheilijoita. Viimeinen valintapäivä on 2. syyskuuta. Sitä ennen kotimaassa järjestetään kaksi Tähtikisaa ja yksi Motonet GP, joiden ohjelmaan kuuluu miesten keihäänheitto.

IS tavoitti Pitkämäen tilannetta tuntevan lajin sisäpiiriläisen, jonka havainnot urheilijan tilanteesta eivät ole optimistisia.

– Erittäin epätodennäköistä, että Lappeenrannassa viivalla nähdään. Ristiaskelvauhdilla on tullut noin 70 metrin heittoja, mutta se on eri juttu, kun aletaan tulla ja törmätä kovilla vauhdeilla. Hän ei tule viivalle ilman vähintään 78–80 metrin perustasoa, josta pystyy kisatilanteessa nostamaan sen MM-valintarajan vaatimat metrit.

Kyse on ns. kuormitusfysiologisista asioista. Operoidun polven hermotus ja voimantuottonopeus eivät ole huippukeihäänheittoon riittävällä tasolla varsinkaan Pitkämäen kaltaiselle, vauhtijuoksusta ja jalkanopeudesta eläneelle heittäjälle.

– Asiassa on vielä se ongelma, että pitäisi pystyä heittämään kahtena peräkkäisenä päivänä, asiantuntija toteaa.

Jos Pitkämäki heittää pyyhkeen kehään kuluvan kauden osalta, valintakelpoisia heittäjiä jää toistaiseksi kolme: Antti Ruuskanen, Oliver Helander ja Toni Kuusela. Näistä kaksi ensin mainittua on jo MM-Dohaan valittu. Helanderin kylkivamma estää heittämisen ainakin Kalevan kisoissa.

Klo 13.36: Lisätty vahvistus, ettei Pitkämäki kilpaile Kalevan kisoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?