Seppo Rädyn uran viimeisestä heitosta 20 vuotta – ”Helppo voittohan se oli” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Seppo Rädyn uran viimeisestä heitosta 20 vuotta – ”Helppo voittohan se oli”

Seppo Räty työskenteli heittouransa lopulla ja jälkeen Suomen Tullin palveluksessa.

Julkaistu: 20.7.2019 7:29

Seppo Räty lähti Tukholman tekemään kovaa tulosta ”ihan vain muistutukseksi”.

Seppo Räty heitti menestyksekkään uransa viimeisen keihäskilpailun 20 vuotta sitten, 20. heinäkuuta 1999 Tukholmassa, poliisien ja tullilaitoksen MM-kisoissa.

– Olin ollut silloin jo liki kaksi vuotta heittämättä ja tekemättä yhtään mitään. Joskus keväällä tuli tieto, että tämmöinen kisa on, ja sanoin, että käyn ensin kokeilemassa, vieläkö pystyy heittämään, Räty muistelee.

– Jostakin varastosta löysin vanhat piikkarit ja vanhan keihään. Kahden harjoituksen jälkeen heitin jonkun 83-metrisen. Totesin, että näköjään pystyy.

Räty lähti Tukholman tekemään kovaa tulosta ”ihan vain muistutukseksi”, mutta olot ja välineet veivät mahdollisuudet kunnon kiskaisuun.

– Ajateltiin, että Tukholmassa on aina hyvät välineet järjestäjien puolesta, joten en ottanut omia vanhoja kilpailukeihäitäni mukaan.

– Siellä olikin vain onnettomia harjoituskeihäitä. Jollain japanilaisella poliisilla oli Sandvikenin keihäs, jolla heitimme sitten kaikki, Räty naureskelee.

Viimeinen kisa tarjosi myös tuuliolojen osalta Rädylle ennennäkemättömän kokemuksen.

– Heittopaikalla oli aivan järjetön vastatuuli. Pituushyppypaikalta toisesta päästä kenttää lensivät hiekat keihäänheittopaikalle asti. Siellä oli suoranainen hiekkamyrsky!

Voitto irtosi lopulta vajaan 80 metrin heitolla.

– Helppo voittohan se oli. Sillä japanilaisella oli jokin 80 metrin tilastotulos. Kisan jälkeen hän tunnusti ajatelleensa voittavansa kisan, kunnes tajusi, että tuo jätkähän heitti Atlantassakin, Räty myhäilee.