Saga Andersson nuorten EM-finaaliin katkenneesta seipäästä huolimatta, moukarikarsinnassa upea suomalaistulos

Julkaistu:

Yleisurheilu
Sara Killinen, Saga Andersson, Eemil Helander ja Arttu Mattila saavuttivat finaalipaikat yleisurheilun alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa.
Sara Killinen oli alle 20-vuotiaiden EM-yleisurheilussa naisten moukarinheittokarsinnan ykkönen. Killinen heitti Ruotsin Boråsissa ensimmäisellään kauden parhaansa 63,49 ja eteni vakuuttavasti finaaliin.

– Se oli tosi helppo heitto ja vähän yllättävä siinä mielessä, että verryttelyheitot eivät onnistuneet. Rinki oli vähän nahkean tuntuinen. Itse pidän sileämmästä. Siksi kastelin nyt kengänpohjat, mutta en tiedä, auttoiko se vai oliko se enemmän henkinen juttu, Killinen sanoi SUL:n tiedotteessa.

Toiseksi karsinnassa heitti Ukrainan Valeria Ivanenko tuloksella 63,36. Karsintarajan 61 metriä ylitti viisi heittäjää. Finaali on lauantaina.

– Tarkoituksella on koetettu pidätellä kuntoa, etteivät ne pitkät heitot tulisi missään pikkukisoissa vaan täällä. Se näyttäisi toimineen hyvin, Killinen iloitsi.

Andersson finaaliin katkenneesta seipäästä huolimatta

Finaalipaikan Boråsin perjantaissa nappasi myös seiväshyppääjä Saga Andersson.

Andersson ylitti 390 ensimmäisellään, joka riitti 12 parhaan joukkoon. Karsintarajan 415 ylitti ainoastaan venäläinen Aksana Gataullina.

Anderssonin osalta kisapäivä alkoi ikävästi, kun hänen seipäänsä katkesi verryttelyn aikana. Hän selvisi tapahtumasta kuitenkin säikähdyksellä, vaikka satuttikin tärskyssä hieman sormeaan.

– Se oli ensimmäinen kerta minulle, kun seiväs katkesi niin, että olin sitä taivuttamassa. Etusormeen tuntumaan tuli vähän turvotusta, mutta sillä pystyi hyppäämään hyvin, hän kertoi SUL:n tiedotteessa.

– Ihan hyvillä fiiliksillä lähden finaaliin, Andersson ennakoi sunnuntaita.

Killisen ja Anderssonin lisäksi suomalaisurheilijoista finaalipaikat saavuttivat perjantaina estejuoksija Eemil Helander sekä korkeushyppääjä Arttu Mattila.

Helander tuli 3000 metrin esteissä maaliin oman alkueränsä seitsemäntenä, mutta tiesi jo siinä vaiheessa aikansa 9.08,46 riittävän vertailussa jatkopaikkaan.

– Valmentajalta kuulin matkan aikana tilanteen. Tavoite oli juosta sen verran hyvä aika, että menen varmasti ajoilla jatkoon, jos en ole erässä viiden parhaan joukossa, Helander kertoi.

Alkuerien vauhdikkain oli Helanderin kanssa samassa erässä juossut Tim Van De Valde. Belgialainen juoksi ajan 9.03,64, mutta hänen ennätyksensä on tätä lähes puoli minuuttia parempi.

Arttu Mattila teki korkeuden karsinnassa kolme onnistunutta suoritusta. Niistä viimeisellä syntyi tulos 209, joka riitti finaaliin. Kenenkään ei tarvinnut edes yrittää karsintarajaa 215.

Nuorempana ikäluokkaennätyksiä murskannut Mattila on ylittänyt tällä kaudella 210. Hänen ennätyksensä on kuusi senttiä enemmän, ja sen parantaminen on sopiva tavoite finaaliin.

– Nyt se voisi olla mahdollista. Hypyt tuntuivat siltä, että palaset alkavat loksahdella kohdalleen, ja kun jalat ovat niin sanotusti auki, se tuo hyvin, ja saan ponnistuksessa kehon nousemaan, Mattila purki hyppysuoritustaan SUL:n tiedotteessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt