Seppo Räty on huolissaan Suomen yleisurheilusta – jyrähtää keihäänheitosta: ”Painotetaan jonninjoutavia asioita” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Seppo Räty on huolissaan Suomen yleisurheilusta – jyrähtää keihäänheitosta: ”Painotetaan jonninjoutavia asioita”

Seppo Räty näkee suomalaisen yleisurheilun tulevaisuudessa vain harvakseltaan valopilkkuja.

Seppo Räty

19.7.2019 7:34

Suomen saldoksi Gävlessä viime viikolla käydyistä yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoista jäi yksi mitali, Ella Junnilan korkeushypystä tuoma pronssi.

20 vuotta sitten upean keihäsuransa päättänyt Seppo Räty, 57, ei löydä suomalaisen yleisurheilun tulevaisuuden näkymistä hurrattavaa.

– Niistä vähistä suomalaisista, jotka olivat alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa, oikeastaan yksi saa puhtaat paperit, Ella Junnila. Sitten tämä yksi moukarimies onnistui joten kuten, Räty toteaa viitaten viidenneksi sijoittuneeseen Aaron Kankaaseen.

– Loput ovatkin sitten vähän liian paljon jäljessä.

Tänä kesänä jo kahteen otteeseen korkeushypyn Suomen ennätystä parannelleella Junnilalla on mahdollisuudet pitkälle, mutta työtä on Rädyn mukaan vielä edessä rutkasti.

– Ellalla on vielä aikaa, ja hän on kehittynyt sopivasti, mutta maailmalla hypätään kuitenkin yli kahta metriä. Korkeussuunnassa viisi senttiä lisää on todella kova juttu.

Etenkin heittolajeissa Suomen nuorten taso huolettaa keihäslegendaa.

– Jos heittolajeissa ollaan nyt 15 metriä perässä voittajaa, ja keskimäärin 26-vuotiaana pitäisi olla maailman ykkönen, siinä on kolme vuotta aikaa parantaa tulosta 15 metriä. Tulostaso ei valitettavasti ole lähellekään riittävä, Räty arvioi.

Vaikka mitalisaldo jäikin Gävlessä pieneksi, pistesijoja kertyi kahdeksan. Täysin toivottomana Räty ei tilannetta pidä, vaikka pistesijat eivät juuri mieltä lämmitä.

– Hyvä, että siellä kuitenkin pistesijoja tuli, jos niitä arvostaa. Meikäläisen arvostus on sitä, että tulosurheilussa on kolme ensimmäistä sijaa, ja loput ovat ynnä muuta.

– Pikkuisen näkyy kuitenkin valoa tunnelin päässä, Räty myöntää.

Naispika-aiturien Annimari Korteen, Nooralotta Nezirin ja Reetta Hurskeen loistava menestys on ilahduttanut kesän aikana suomalaista yleisurheiluväkeä, mutta Räty kaipaisi riveihin syvyyttä.

– Yksi laji on nyt muutamana vuotena mennyt eteenpäin, mutta muut ovat jääneet sille tasolle, millä ne ovat olleetkin. Se taso ei ole lähellekään riittävä.

– Aiturien taso on noussut, mutta MM-kisoissa ja olympialaisissa vaaditaan vieläkin turboruuvia pikkuisen kireämmälle. Noita aikoja pitäisi pystyä juoksemaan tasaisesti läpi alkuerien, välierien ja loppukilpailun, Räty muistuttaa.

Keihäskauden ainoasta 90 metrin ylityksestä on vastannut Viron Magnus Kirt.

Suomen tilastoa johtavan Oliver Helanderin tulosta 86,93 pitemmälle ovat säännöllisesti heittäneet myös väkivahvat saksalaiset Andreas Hofmannin ja Bernhard Seifertin johdolla.

– Suomessa mennään liian pieneen kikkailuun ja painotetaan jonninjoutavia asioita. Loppujen lopuksi keihäänheitto on hyvin yksinkertainen laji, Räty jyrähtää.

– On otettava sellainen vauhti, mistä pystyy heittämään. Nyt näkee nuoria, jotka juoksevat kuin reikäpäät. Jos vauhdista ei kerkeä heittää oikein, sitä on aivan turha ottaa.

80 metrin kaarilla ei Rätyä hetkauteta. Sen pitäisi maailmanmestarin ja olympiamitalistin mukaan olla perustaso, josta ponnistetaan.

– Vaikka keskellä yötä herätetään, niin yli 80-metrinen pitäisi tulla alle kymmenen heiton, jos on kunnossa. Siihen ei tarvitse ottaa kuin kymmenen metrin vauhti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?