Arttu Korkeasalo kärsii kovista kivuista – huippulupaus joutunut panemaan kuulantyönnön tauolle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kovat kivut piinaavat yleisurheilulupaus Arttu Korkeasaloa, 19 – ”Maailman kärkitulos olisi minulle ihan paperia terveenä”

Loukkaantumiset vaivaavat kuulantyöntäjälupaus Arttu Korkeasaloa. Nuorukaisen toinen perättäinen kausi menee pilalle rannevamman takia.

Loukkaantumiset ovat häirinneet kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalon, 19, uraa.­

18.7.2019 7:03

– Ottaahan tämä päähän. Taas ollaan samassa jamassa kuin vuosi sitten.

Arttu Korkeasalo istuu ylöjärveläisellä yleisurheilukentällä ja sitoo jalkoihinsa kenkiä. Suomen yleisurheilun yksi kirkkaimmista lupauksista on aloittamassa harjoituksiaan, mutta hänen treeneistään on puuttunut yksi oleellinen asia jo pitkään.

Kuulaa ei näy missään – eikä sitä ole viimeisen vuoden aikana näkynyt kuulamörssärin harjoituksissa oikeastaan ollenkaan.

Viime vuonna Korkeasalon kausi katkesi rannevammaan juuri ennen H-hetkeä eli Tampereella käytyjä alle 20-vuotiaiden MM-kisoja. Nyt samassa ranteessa on jälleen ongelmia, minkä takia kuluvan vuoden päätavoitteena olleet 19-vuotiaiden EM-kisat Ruotsissa jäävät väliin.

– Ranteessa on taas jotain häikkää. Magneetti- ja röntgenkuvat ovat olleet puhtaita, joten kyseessä on ilmeisesti tulehdus. Työnnössä ranteeseen kohdistuu joka tapauksessa niin kova kipu, että on mahdotonta tehdä täysipainoisia työntöjä.

– Henkisesti on ollut melkoisen raskasta. Kuulaa ei ole päässyt pitkään aikaan kunnolla työntämään, mutta samaan aikaan tietää, että se voisi lentää vaikka kuinka pitkälle. Maailman kärkitulos alle 20-vuotiaissa on tällä hetkellä 21,48, joka olisi minulle ihan paperia, jos olisin saanut olla terveenä.

Korkeasalon timanttisesta fysiikasta saa hyvän kuvan treenien aikana: Lähes kaksimetrisen ja noin 135-kiloisen järkäleen vauhti räjähtävyysharjoituksissa on niin kova, että oikeatkin sprintterit saisivat laittaa parastaan pärjätäkseen 19-vuotiaalle nuorukaiselle.

Ei ehdi kulua kovin montaa sekuntia, kun kuulamörssäri on kiitänyt noin 20 metrin mittaisen matkan.

– Kyllähän me kovaa juostaan, mutta ei kovin pitkään. Kuulantyöntöhän vaatii kaikista yleisurheilulajeista eniten räjähtävyyttä, Korkeasalo puhaltaa.

Arttu Korkeasalo tekemässä räjähtävyystreeniä Räikän kentällä Ylöjärvellä.­

Nuoren miehen tämänhetkinen kova fyysinen vire liittyy osittain vuoden takaiseen loukkaantumiseen.

Korkeasalo puhkui ennätyskuntoa Tampereen nuorten MM-kisojen alla, mutta valmistavissa kilpailuissa Kokemäellä sattui kohtalokas loukkaantuminen.

Viidennessä kisatyönnössä kuula lipsahti nuorukaisen sormien yli ja teki pahaa jälkeä. Ensimmäisissä tutkimuksissa selvisi, että ranteen nivelsiteisiin tuli repeämä ja myöhemmin veneluussa todettiin vielä rasitusmurtuma.

Alkoi pitkä tauko lajiharjoittelussa, kun työntökäsi oli kokonaan pois pelistä.

Laakereilla hän ei silti levännyt, vaan Korkeasalo puhisi painavien rautojen kanssa isovanhempiensa autotalliin rakennetulla kuntosalilla. Mika Halvarin laatimalla ja maailmanmestarin itsensäkin käyttämällä treeniohjelmalla nuori ylöjärveläinen alkoi hankkia alakroppaansa lihasta, kun ei muutakaan voinut tehdä.

Kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo on joutunut keskittymään fysiikkatreeniin, kun rannevamma kiusaa nyt jo toisena perättäisenä kesänä.­

Treeni tuotti tulosta ja voimatasot ottivat isoja harppauksia eteenpäin: esimerkiksi penkistä Korkeasalolla nousee nykyisin 160 kiloa ja tuore takakyykkyennätys on komeat 245 kiloa.

– Laitoimme myös ruokavalion kuntoon. Käytännössä aloin syödä kaksi kertaa enemmän kuin ennen: Aamulla menee pari desilitraa puuroa ja raejuustopaketti. Lounaaksi ja päivälliseksi syön 300 grammaa jotain lihaa ja pari desiä riisiä.

– Kun päivän ruoat laittaa pöydälle samaan aikaan, niin onhan siinä aika raju määrä syötävää. Mutta kyllä siitä selviää, eikä painokaan ole noussut, vaan olen itse asiassa laihtunut, Korkeasalo kertoo.

Ongelmat uusiutuivat tällä kaudella

Tänä keväänä, yli 10 kuukauden kisatauon ja rannevamman jälkeen Korkeasalo palasi kuularinkiin hyvässä iskussa. Hän pukkasi heti ensimmäisessä kilpailussaan kuuden kilon kuulalla lupaavasti 19,48, joka on ikäluokan kärkituloksia maailmassa. Viime kauden ikävä loukkaantuminen alkoi olla jo kaukaista historiaa ja Ruotsista oli lupa odottaa huippumenestystä.

Kevään toisessa kilpailussa kuula kantoi samoihin lukemiin, mutta ranne alkoi jälleen reistailla. Kilpailun jälkeen kipu on yltynyt niin kovaksi, ettei kuularinkiin ole ollut enää asiaa. Heinäkuun puolivälissä takana on jälleen noin kuukauden tauko, kun kuula ei ole ollut nuorukaisen isossa kämmenessä käytännössä kertaakaan.

– Ilmeisesti loukkaantumisen jälkeinen kuntoutus on ollut liian lyhyt. Rasitin rannetta liikaa ja liian nopeasti, Korkeasalo huokaisee.

Ruotsin 19-vuotiaiden EM-kisoihin pyrittiin lähtemään kaikin mahdollisin keinoin, mutta edes kortisonipistos ei poistanut kipua.

– Tällä hetkellä suunnitelma on se, että lepuutetaan rannetta kuukauden verran ja katsotaan sitten, mikä tilanne on. Reilun kuukauden päästä on PM-kisat Norjassa ja kesän lopussa vielä SM-kisat.

Arttu Korkeasalo

Syntynyt: 4.2.2000 Ylöjärvellä

Asuu: Tampereella

Seura: Lielahden Kipinä

Valmentaja: Isä Kari Korkeasalo. Taustalla vaikuttavat myös kuulalegenda Mika Halvari ja kokenut valmentaja Matti Yrjölä.

Ennätykset: 19,80 (kuula 6 kg), hallissa 17,99 (miesten kuula 7,26 kg)

Saavutuksia: European Youth Olympic Festival -kisojen voitto U15-sarjassa. 16-vuotiaana hän oli alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa neljäs. 19-vuotiaiden EM-kisoissa kymmenes kaksi vuotta ikäluokkaa nuorempana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?