Ennätys nyt uusiksi? Topi Raitasen jänikseksi junailtiin maailmanluokan juoksija – ”Ei tämä ihan yhden päivän homma ollut”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Topi Raitanen sai huippukirittäjän Lapinlahden GP-kisojen 3 000 metrin estekisaan keskiviikkoillaksi.
Topi Raitanen, 23, sai Lapinlahden GP-kisojen 3 000 metrin estekisaan maailmanluokan kirittäjän.

Maailmantilaston 11. sijalla oleva Kenian Lawrence Kemboi, 26, tarjoaa Raitaselle vauhtiapua illan kisassa. Lapinlahden GP-kisojen urheilijasopimuksista vastaava Olli Toivola avasi Ilta-Sanomille Kemboin roolia illan kilpailussa.

– Lawrence on kilpailussa jäniksenä, mutta hän juoksee myös kisan loppuun asti. Hänen tehtävänään on hilata Topia sopivaan vauhtiin, Toivola kertoi IS:lle.

Raitasen ehdoilla

Viimeksi perjantaina Monacon Timanttiliigassa juossut kenialainen on saanut Toivolalta tarkat ohjeet, joiden mukaan hänen tulee juosta illan kilpailussa.

– Eilen iltapäivällä juttelin pitkään hänen kanssaan. Ajatuksena on vähän erilainen juoksu kuin Monacossa. Hän veti siellä 5.24 ensimmäiset 2 000 metriä. Tänään on tarkoituksena juosta 5.33 pintaan, mikä oli Topin toive kahden tuhannen metrin väliajaksi.


Kemboi on puheidensa mukaan kauden kärkitulostaan 8.11,26 kovemmassa kunnossa.

– Kemboi kertoi minulle olevansa 8.07 kunnossa tällä hetkellä treeniensä perusteella. Monacon perjantainen jänisjuoksu ja sen jälkeinen maalijuoksu ajassa 8.19 tukee aika hyvin käsitystä, että Kemboi on todella kovassa kunnossa tällä hetkellä, Toivola sanoi.

Toivolan mukaan kenialaiselle huippujuoksijalle on painotettu illan juoksun olevan Raitaselle rakennettu. Keskustelulla Toivola haluaa välttää Paavo Nurmen kisojen esteissä nähdyn näytelmän.

– Kun tämä juoksu rakennetaan Topin ehdoilla ja Topille rakennetaan vauhtia, niin juttelin Kemboin kanssa siitä, ettei vauhti nouse liian kovaksi, Toivola kertoi.

– Esimerkiksi kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa jäniksien vauhti meni aivan liian kovaksi, koska he olivat 30 metriä edellä. Kemboin tehtävänä on pitää vauhti tasaisena, että Topi pystyy seuraamaan häntä ja saamaan hyvän lähdön kisaan.

Keväällä alkanut projekti

Timanttiliigassa säännöllisesti kilpailevan Kemboin saaminen Lapinlahdelle ei ollut Toivolalta hetkellinen älynväläys, vaan kyseessä on ollut jo keväällä alkanut operaatio.

– Ei tämä ihan yhden päivän homma ollut. Satun tuntemaan huippujuoksijoiden managereita, joten tiesin, että tämän tason juoksijoiden aikatauluja rakennetaan hyvissä ajoin. Toukokuussa lähdin asian kanssa liikkeelle.

– Tiesin jo toukokuussa, missä kunnossa Topi on, niin lähdin siitä, että meillä on oltava maailmanluokan jänis täällä. Illan kilpailussa ei juosta sijoituksesta, vaan tarkoituksena on juosta kova aika, Toivola tunnusti.

Lapinlahdella piti olla mukana myös toinen maailmanluokan juoksija, mutta loukkaantumiset estivät sen.


– Minulla oli kaksi nimeä: Lawrence Kemboi sekä Monacossa jäniksenä ollut Barnabas Kipyego. Kemboin piti tulla aluksi kilpailemaan ja Kipyegon jänikseksi, mutta pari viikkoa sitten tilanne muuttui. Nyt Kemboi on jänis, ja Kipyego jää pois Lapinlahdelta pienten jalkavaivojen takia. Lisäksi hän keskittyy Kenian MM-karsintoihin Nairobiin, jonne Kemboi myös lähtee suoraan täältä Lapinlahdelta.

Sunnuntaista lähtien Suomessa

Kemboi saapui Suomeen suoraan Monacosta managerinsa Gianni Demadonnan toiveesta.

– Kemboin lento laskeutui sunnuntaina Suomeen ja Gianni halusi, että hän tulee suoraan Timanttiliigasta tänne rauhoittumaan, eikä lennä Italiaan, jossa asuu kesäisin. Lawrence on päässyt täällä lepäämään, että on valmiina illan kilpailuun.

– Gianni on hyvä ystäväni ja auttanut meitä monta kertaa jo silloin, kun teimme Jukka Keskisalolle kovia juoksuja.


Miesten esteet on Lapinlahden GP-kisojen toinen A-laji miesten pituuden kanssa. Molemmissa lajeissa palkintorahoja jaetaan 2 500 euroa viidelle parhaalle. Voittaja saa tuhat euroa ja toiseksi tullut 700 euroa.

Raitasella alla uusi kokeilu

Paavo Nurmen kisoissa ennätyksensä 8.21,47 juossut Topi Raitanen saapuu Lapinlahdelle suoraan vuoristoleiriltä. Helsingin Kisa-Veikkoja edustava Raitanen rikkoi Turussa juostulla ajallaan Dohan MM-rajan sekä Tokion olympiarajan.

Toivolan mukaan illan kilpailua edeltänyt leiri oli 23-vuotiaalle Raitaselle uusi kokemus.

– Ymmärsin Topin puheista, että tämä on sellainen kokeilu, kun tullaan suoraan vuoristoleiriltä alas kilpailuun. Jos tämä onnistuu, niin hän aikoo tehdä saman myös ensi vuonna EM-kisoihin valmistautumisessa.

Lapinlahdella käytävät kilpailut ovat tämän kesän neljännet GP-kilpailut. Huippujännittävä miesten estekilpailu starttaa kello 20.20 ja ensimmäinen laji kello 17.00.