Suomi jäi nuorten EM-yleisurheilussa vain yhteen mitaliin – asiantuntija katsoo taustalle: ”Antaa toivoa tulevaisuuden suhteen”

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat Ruotsin Gävlessä olivat suomalaisittain kaksijakoiset.

Ella Junnila (oik.) nappasi Suomen ainoan mitalin alle 23-vuotiaiden EM-kisoista.

15.7.2019 17:46

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat käytiin viime viikon lopulla Ruotsin Gävlessä.

Suomalaisittain odotukset olivat korkealla, sillä jopa viisi urheilijaa oli ennakkotilastoissa mitalisijoilla.

Suomen ainoaksi mitaliksi jäi lopulta Ella Junnilan pronssi naisten korkeushypystä. Sen lisäksi Suomi saavutti komeat kymmenen pistesijaa.

IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo ennusti ennen kisoja Suomelle 3–4 mitalia. Tähän joukkue ei yltänyt, mutta toisaalta pistesijoja tuli odotettua enemmän.

Hollon mukaan ei ole täysin yksiselitteistä, olivatko kisat niin epäonnistuneet, kuin mitalisaldosta voisi päätellä.

– Se on kaksipiippuinen juttu. Mitalien määrä on pettymys, mutta mitaleille ja pistesijoille pääsi yhteensä odotettu määrä urheilijoita, Hollo sanoo.

Tilastoissa kolmen parhaan joukossa olleista urheilijoista Junnila otti mitalin, Wilma Murto oli seipään viides, Aaron Kangas miesten moukarin viides, Krista Tervo naisten moukarin kuudes ja Taika Koilahti jäi pituusfinaalissa ilman tulosta.

– Murron sijoitus oli ihan hyvä, mutta tulos 420 tietysti vaatimaton. Kangas ehkä vähän jäätyi, 72 metriä riitti pronssiin, ja hän heitti edellisessä kisassaan ennätyksensä lähes 74 metriä. Tulos oli kuitenkin linjassa kauden keskiarvon kanssa. Tervo kangistui pahasti parissa viikossa ja jäi kauas 70 metristä, Hollo pohtii.

Taika Koilahti astui kaikki hyppynsä yli pituushypyn finaalissa.

Sijoituksellisesti mitalisuosikeista heikoiten suoriutui Koilahti. Hän lähti pituusfinaaliin tilastoykkösenä mutta astui kaikki hyppynsä yli.

– Pituus on tietysti herkkä laji, eikä arvokisoissa voi kauheasti varmistella. Se on kuitenkin epäonnistuminen, kun jää ilman tulosta. Hän on kuitenkin onnistunut tällä kaudella tasaisesti joka kilpailussa.

Kärjen takana vahvoja venymisiä

Vaikka terävin kärki ei onnistunut odotetulla tavalla, taustalta nähtiin ilahduttavia venymisiä. Moni selvästi heikommin tilastoissa sijoittunut urheilija väänsi itsensä pistesijoille.

Erityisesti Lotta Kemppinen vakuutti Hollon naisten sadan metrin kilpailussa.

– Todella vahvoja vastatuulijuoksuja. En olisi ikinä uskonut, että Kemppinen olisi sadalla metrillä peräti kuudes. Se oli ehdottomasti positiivinen suoritus.

Lisäksi Hollo nostaa esiin muun muassa Viivi Lehikoisen, Toni Keräsen, Helena Leveelahden ja Aleksi Jaakkolan suoritukset. He onnistuivat nousemaan pistesijoille selvästi heikommalla tilastosijoituksella.

Kisoja arvioitaessa taustalla tehdyt vahvat venymiset kuitenkin usein unohtuvat, jos mitalisaalis jää odotettua köykäisemmäksi.

– Vain mitalit muistetaan. Jos olisi tullut toinen mitali, voisi puhua onnistumisesta, Hollo näkee.

Valoisa tulevaisuus

Kisat osoittavat parillakin tavalla, että suomalaisen yleisurheilun tulevaisuus näyttää kohtalaisen valoisalta ainakin tämän ikäluokan osalta.

Jo se, että ilman Oliver Helanderin loukkaantumista Suomella olisi ollut peräti kuusi mitalisuosikkia tilastojen perusteella, kertoo että ikäluokassa on erityisen kovia urheilijoita.

Helanderin, Junnilan ja Koilahden tulokset alkavat olla Euroopan tasolla kovia myös aikuisten kisoissa, ja Murron potentiaalista kertoo kivikova ennätys 471.

Wilma Murrolta jäi 4.35 ylittämättä seiväshypyn finaalissa.

Toisaalta kärjen takaa rynnistettiin joukolla sijoille 6–8.

– Kyllä sekin antaa toivoa tulevaisuuden suhteen, vaikka nämä urheilijat ovat toki vielä kaukana aikuisten kärjestä. Hyvin pieni prosentti nousee aikuisissa huipulle, Hollo arvioi.

Nuorten kisoihin osallistuneista suomalaisista vain Junnilalla on tehtynä aikuisten MM-kisaraja. Tervo on päässyt moukarissa vajaan metrin ja Koilahti pituudessa kahdeksan sentin päähän.

– Tervo on lähellä, ja Koilahdella on mahdollisuus rajan tekoon. Muiden en usko ylittävän rajaa. Suurimmalla osalla päätähtäin on ensi kesän Pariisin EM-kisoissa.

Kaiken kaikkiaan Suomen tulos kisoista ei lopulta ollut Hollon mukaan erityisen yllättävä suuntaan tai toiseen. Kärki hieman epäonnistui, mutta taustalla venyttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?