Tällainen on universiadeissa loistanut Miia Sillman – asiantuntija hehkuttaa ennätyssuoritusta: ”En näe mitään syytä, että hän jäisi tähän tulokseen”

Julkaistu: , Päivitetty:

Yleisurheilu
Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo kertoo, millainen urheilija on seitsenottelija Miia Sillman.
Miia Sillman, 24, saavutti perjantaina Napolin kesäuniversiadeissa kultaa seitsenottelussa. Tamperelainen otteli ennätyspisteensä 6209, mikä nosti hänet Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljännelle sijalle.

Hänen edelle menevät historiatilastossa Satu Ruotsalainen, Tiia Hautala ja Tina Rättyä. SE 6404 on Ruotsalaisen nimissä.

Edellinen 6000 pisteen rikkonut suomalainen oli Maria Huntington, joka teki ennätyksensä 6053 Uppsalassa kesäkuun alussa.

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo avaa IS:lle millainen ihminen ja urheilija Sillman on.

– Miia on hyvin rempseä ja positiivinen tyyppi, joka ei näytä paineita ulospäin. Menee ja tekee -tyyppinen luonnonlapsi. Tunnen Miian aika hyvin, sillä noin 10 vuotta olemme samoilla kentillä pyörineet viikoittain Tampereella.

– Miia ei ole ylianalyyttinen paineiden ottaja kuten moni suomalainen on. Eli pohditaan liikaa jokaista nyanssia ja pääkilpailua liikaa. Monilla tulee pelko, mitä jos epäonnistun nyt kauden pääkisassa.

Sillman pääsi perjantaina tuulettamaan mestarina.
Hollo kertoo, että Sillman on siirtynyt vasta vuonna 2014 otteluiden puolelle.

– Miia pohti pitkään lajivalintaa, että onko hänen lajinsa hyppylajit vai ottelu. Lopulta hän valitsi ottelun 2014, kun Hautalan Tiia alkoi valmentamaan häntä.

Lajiväen odottama tulos

Vaikka Miia Sillman on onnistunut pysymään poissa suuremman yleisön suurennuslasin alta, yleisurheilun sisäpiirissä oleva Hollo ei ole Napolissa syntyneestä huipputuloksesta lainkaan yllättynyt.

– Lajipiireissä on tiedetty, että hänellä on samanlaiset kyvyt suorituksiin kuin Maria Huntingtonilla. Sillman epäonnistui hieman kauden ensimmäisessä ottelussa Uppsalassa kesäkuun alussa, mutta silti pisteitä tuli 5930. Napolin tulos ei ollut suuri yllätys, vaikka mukana oli pari myötätuulitulosta.

Hollo pilkkoo Sillmanin kultamitaliin päättynyttä ottelua palasiksi.

– Miialla oli hyvä onnistuminen korkeudessa, missä hän on aina ollut hyvä.


Tampereen Pyrintöä edustavan urheilijan parhaimpia suorituksia Napolissa oli keihäänheitto, jossa hän heitti 50,07 ja paransi ennätystään yli viisi metriä. Hollon tietojen mukaan 50 metrin ylitys on ollut Sillmanilta vain ajan kysymys.

– Mitä olen Miian kanssa puhunut, niin harjoituksissa 50 metriä on ollut jo pitkään paperia, mutta nyt se meni viimein rikki kilpailussa, Hollo kertoo.

800 metrin juoksu heikkoutena

Hollo nostaa tuoreen 6000 pisteen rikkojan heikoksi lajiksi seitsenottelun päätöslajina käytävän 800 metrin juoksun. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei 800 metrin juoksu ole myöskään toisen suomalaisen kärkiottelijan vahvin laji.

– Pitää muistaa, että se on hankala laji myös Huntingtonille. Jos Miia saisi kehitettyä päätöslajin ajan 2.15 tuntumaan eli pinnistettyä kuusi sekuntia pois, niin se toisi vielä suuremman pistepotin.

Sillman kommentoi perjantaina seitsenottelun jälkeen Yleisurheilu.fi-sivustolla 800 metrin juoksua seuraavasti.

–  Vihdoinkin jaksoin juosta 800 metriä loppuun asti. Se on vain tahdosta ja päästä kiinni, Sillman sanoi.

Lauri Hollo muistuttaa, että 800 metrin brutaali juoksu vaatii muutakin kuin tahtoa.

– Ei se ihan tahdosta pelkästään ole kiinni, kunto on oltava taustalla. Oli kyllä upea venyminen, kun hän paransi yli viidellä sekunnilla omaa ennätystään juuri silloin kuin sitä tarvitsee. Pitää muistaa, että kisapaikalla oli yli 30 lämpöastetta molempien kisapäivien aikana. Se ei ole ottelijalle helppo keli urheilla pitkiä päiviä. Siihenkin peilaten uskomaton 800 metrin veto häneltä.

Sillmanin 800 metrin juoksusta Hollo nostaa esille taktisen kypsyyden.

– Miia tiesi, että toisena kisassa oleva Marthe Koala on parempi kasin juoksija ja hänelle voi jäädä kuusi sekuntia kisassa. Hän näki Koalan koko ajan edellä. Burkina Fason urheilija hyytyi toisella kierroksella, niin se antoi lisää tahtoa ottaa hänet kiinni ja juosta ohi. Pitää muistaa, että heidän parhaan 800 metrin juoksun ero oli ennen tuota kisaa yhdeksän sekuntia.

– Miia tarkkaili koko ajan, missä Koala menee ja lopuksi vielä viimeisellä 200 metrillä kantaan ja ohi. Miian 800 metrin juoksu oli komeaa katsottavaa.

Kehitysvaraa varastossa

Hollo uskoo, että tamperelaisella urheilijalla on kehitysvaraa kasvattaa pistepottiaan.

Pitkään yleisurheilun parissa ollut Hollo muistuttaa, että Sillmanin aikaisemman kehityksen mahdollisena tukkona ovat olleet runsaat valmennusvaihdokset.

Lisäksi loukkaantumiset ovat hidastaneet tämän urakehitystä. Vuonna 2016 Sillman kisasi vain kahdesti pituushypyssä ja neljästi korkeushypyssä.

– Miialla on vaihtunut aika tavalla valmentajat. Tiia Hautala valmensi 2014–2016, yhden vuoden valmensi Eduard Hämäläinen ja tänä vuonna valmentajaksi tuli Mika Vakkuri.

– Aina kun valmentaja vaihtuu, kestää hetki, kun päästään samalle sivulle, mutta Vakkurilla ja Sillmanilla ei ole kestänyt kauan. Voisin kuvitella, että kun he pääsevät jatkamaan erinomaisesti alkanutta yhteistyötä, niin saattaa löytyä kehityskohteita, joita Vakkuri näkee ja huomaa valmentajana.


Lauri Hollo povaa Sillmanin ja Vakkurin yhteistyölle lupaavaa tulevaisuutta.

– Kun ensimmäinen yhteinen vuosi on mennyt näin loistavasti, niin en näe mitään syytä, että Sillman jäisi tähän tulokseen. Uskon, että pari sataa pistettä on vielä otettavissa lisää jossain vaiheessa uraa, jos hän pysyy terveenä ja into säilyy. Mikä intoa ruokkisikaan paremmin kuin tällainen onnistuminen kauden pääkisassa.

Pitkään yleisurheilua valmentanut Hollo tuo esille, että kehitykset tapahtuvat pikkuhiljaa ottelun lajeissa.

– Ottelijan pitää harjoitella todella paljon kaikkia lajeja. Tulostasot kehittyvät sitä kautta pikkuhiljaa vuosi vuodelta. Veikkaisin, että vuodessa on realistista ottaa 800 metrin juoksusta pois pari sekuntia ajasta ja kolmen vuoden päästä olla kiinni 2.15 ajoissa, mikä toisi pelkästään yhdestä lajista 100 pistettä lisää.

Hollo antaa arvion siitä, kuinka paljon Sillman voi seitsenottelussa pistetasoaan nostaa.

– Varovaisella arvioilla uskon, että on mahdollista hilata tulosta 200 pisteellä ylöspäin jossain kohtaa uraa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt