EM-pronssia voittanut Ella Junnila paljasti riskipelinsä: ”Valmentajan kanssa päätettiin vähän ennen kisaa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

EM-pronssia voittanut Ella Junnila paljasti riskipelinsä: ”Valmentajan kanssa päätettiin vähän ennen kisaa”

Ella Junnila avasi Suomen mitalitilin yleisurheilun nuorten EM-kisoissa Gävlessä.

Ella Junnila saavutti korkeudenhypyssä nuorten EM-pronssia.

13.7.2019 22:23

Korkeushyppääjä Ella Junnila on osoittanut kylmäpäisen kilpailijan otteita usein aiemminkin, eikä yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Ruotsin Gävlessä nähty poikkeusta.

Junnila ylitti 175 ensimmäisellä, 180 kolmannellaan ja lopulta mitalin sinetöineen 192 ensimmäisellään. Kun hän kertaili kilpailuaan jälkikäteen haastattelualueella, käsikirjoitus vaikutti hämmentävän selvältä.

– No, siinä tuli muutama kokeiluhyppy, että millaisella teholla vauhtia juostaan. Kolmas oli sellainen, että nyt mennään yli ja laitetaan vauhtia reilusti, Junnila kertasi hyppyjään 180:sta.

Mitalin ratkaisseesta 192:sta pronssimitalisti sai tuoreeltaan sanottua sen olleen "ihan tosi hyvä".

– Kaarre tuli hyvin ja ponnistus lähti hyvin ylöspäin.

Junnila on parantanut SE:tä tänä vuonna kahdesti (ensin 194 ja sitten 195) ja rikkonut myös MM-rajan. Nuorten EM-kilpailuiden ja varsinkaan mitalin merkitys ei häntä kuunnellessa jäänyt millään tavalla epäselväksi.

– Minun ensimmäinen arvokisamitali. Tärkeät ja isot kisat, viimeiset junnu-EM:t. Halusin onnistua täällä, Junnila sanoi tunteikkaana.

Vaikka Junnila oli tilastojenkin pohjalta selvä mitalisuosikki, paineita hän ei ainakaan sanonut tunteneensa. Finaalipaikka oli hyvä tavoite, mutta sinne päästyään Junnila ei kaihtanut riskiäkään.

– Valmentajan kanssa päätettiin vähän ennen kisaa, että hypätään täydellä vauhdilla ja mennään fiiliksen mukaan. Kolmeen viikkoon en ole täydellä vauhdilla hypännyt. Se on vähän riski, mutta se riski kannatti. Fiiliksen pohjalta mentiin, Junnila kuvasi reseptiään.

Fiilistä oli tarjolla kilpailun jälkeenkin, kun Junnila Suomen lippuun kietoutuneena juoksi stadionilla kunniakierrosta muiden mitalistien kanssa.

– Tämähän on se, mitä haluan ja mitä varten tätä teen.

Mitali oli Suomen ensimmäinen sunnuntaina päättyvissä kilpailuissa.

Korkeuden Euroopan mestariksi pomppasi Ukrainan Julia Levtshenko tuloksella 197. Hopealle tuli Junnilan kanssa samalla tuloksella Saksan Christina Honsel, mutta hänellä oli vähemmän pudotuksia kuin suomalaisella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?