SM-liigan kulttipelaaja ryhtyi yleisurheilumanageriksi – nyt suojatti kisaa jo Timanttiliigassa, ja talliin on tunkua

Atte Pentikäinen ryhtyi yleisurheilumanageriksi. Hänen suojattinsa Toni Kuusela kilpailee perjantaina Monacon Timanttiliigassa.

Atte Pentikäisen (vas.) ja Toni Kuuselan yhteistyö on käynnistynyt ruusuisesti.

12.7.2019 7:39

Harva tiesi ennen tätä kautta, kuka on 25-vuotias keihäänheittäjä Toni Kuusela. Vielä harvempi tiesi, että hänen managerinaan häärii entinen ammattilaiskiekkoilija Atte Pentikäinen.

Pentikäinen tarttui manageriuransa neitsytpestiin täksi kaudeksi. Kaksikon yhteinen taival on saanut lentävän lähdön: Kuusela kiskaisi kaikkien yllätykseksi MM-rajan rikki jo kuukausi sitten, ja perjantaina hän heittää Monacossa Timanttiliigan osakilpailussa ensimmäisenä suomalaisena keihäsmiehenä liki kahteen vuoteen.

– Kieltämättä aika lennokkaasti on homma lähtenyt liikkeelle, Pentikäinen, 36, naurahtaa.

Kuuselan väkevät otteet ja lisääntynyt näkyvyys ovat helpottaneet myös Pentikäisen taustatyötä.

Kuuselan reissusta Timanttiliigaan hän ei kuitenkaan suostu ottamaan kunniaa vaan kertoo, että siinä näppinsä oli pelissä Kuuselan valmentajalla Petteri Piirosella.

Pentikäinen on kuitenkin ehtinyt jo paiskia töitä suojattinsa eteen. Manageri on muun muassa hoitanut vimpeliläisen keihäsmiehen menopeliksi komean katumaasturin.

– Toni oli ihan hämillään autosta. Kyllähän se vähän helpottaa, jos on aiemmin joutunut lainailemaan kaverin autoa tai liikkumaan bussilla Pohjanmaalla, jossa on pidemmät etäisyydet kuin kaupungeissa.

– Etsin Tonille tukijoita ja yritän helpottaa hänen elämistään yleensäkin. Hänelle on saatu järjestettyä auton lisäksi ruokaa ja ihan rahaakin, Pentikäinen kertoo.

Kuusela on parantanut tällä kaudella ennätystään lähes viidellä metrillä.

”Puhelin on pirissyt”

Pitkän jääkiekkouransa keväällä 2017 päättänyt Pentikäinen tunnettiin kaukaloissa takalinjojen raamikkaana perusluutana. Pudotuspelit mukaan lukien Pentikäinen tahkosi SM-liigassa komeat 501 ottelua. Maaleja niissä kertyi tasan seitsemän.

Uransa jälkeen supliikkimies suuntasi päivätöihin konsultti- ja tutkimusyhtiöön, jossa hän toimii nyt asiakaspäällikkönä yhdessä toisen ex-kiekkoilijan Ari Vallinin kanssa.

Sana Pentikäisen sivubisneksestä on kiirinyt urheilijapiireihin jo siinä määrin, että hänen manageritalliinsa on tunkua. Toistaiseksi hänellä ei ole Kuuselan lisäksi kuitenkaan muita suojatteja.

– Puhelin on pirissyt viime aikoina. Moni yksilölajien urheilija on kysellyt, pystyisinkö auttamaan. Se lämmittää, kun urheilijat ottavat itse yhteyttä. Kai tässä on tehty jotakin oikein.

– Olen luonteeltani sellainen, että jos johonkin lähden, lähden sitten 110-prosenttisesti.

Pentikäinen sukelsi 110-prosenttisesti tuntemattomaan ryhtyessään yleisurheilumanageriksi. Idea syntyi, kun aikoinaan puolustajan fysiikkavalmentajana Ilveksessä toiminut keihäsvalmentaja Piironen soitti Pentikäiselle viime vuonna loppukesästä.

– Sanoin ensimmäisenä, ettei minulla ole mitään hajua manageritoiminnasta saati yleisurheilusta!

Piironen valotti Pentikäiselle Kuuselan tarinaa: kuinka eteläpohjalainen oli kääntänyt pahat loukkaantumiset voitoksi ja aikoi tähdätä vielä kerran huipulle.

– Kysyin, mikä on rehellinen maksimi. Petteri sanoi, että uskoo Toniin ja on siksi itsekin mukana. Sanoin sitten, että jos te näiden puheiden jälkeen minut haluatte tiimiin, istutaan alas ja mietitään lisää.

– Kyllähän tuollaista Vaahteranmäen Eemelin ja Andreas Thorkildsenin sekoitusta haluaa totta kai auttaa parhaansa mukaan, Pentikäinen sanoo.

”Mieluummin isoveli”

Vauhdilla lähteneestä yhteistyöstä huolimatta Pentikäinen kertoo vierastavansa managerititteliä.

– Ajattelen, että olen enemmänkin isoveli. Kun Tonilla on ollut kisoja Tampereella päin, hän tulee meille, laitan ruokaa pöytään ja toimin olkapäänä. Tsemppaan ja koetan käyttää niitä vahvuuksia, joita on opittu kiekkouran aikana, Pentikäinen sanoo.

Tuelle oli tarvetta muun muassa tällä viikolla, kun Kuusela kilpaili tiistaina Sveitsin Luzernissa.

– Kaveri oli ensi kertaa elämässään yksin kilpailumatkalla ulkomailla. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Näihinkin tarvitsee kasvaa kokemusten kautta.

– Pyrin olemaan henkisenä tukena: lyön vähän hartioita suoremmaksi ja leukaa ylemmäs.

Pentikäisen viimeiseksi SM-liigaseuraksi jäi Oulun Kärpät, jota hän edusti kaudella 2015–16. Hän päätti uransa seuraavalla kaudella Saksan DEL-liigassa.

Pentikäinen ei ole vielä ottanut talliinsa muita suojatteja. Se on kuitenkin käynyt mielessä.

– Luin lehdestä, ettei pituushyppääjä Taika Koilahdella ole yhtäkään sponsoria! Näissä olisi kuitenkin uskomattoman hienoja tarinoita jaettavaksi, ja suomalaiset ovat urheilukansaa.

– Urheilijan veri vetää urheilumaailmaan. En missään nimessä sulje pois, ettenkö voisi tehdä tulevaisuudessa nykyistä enemmänkin näitä hommia. Tämä on haasteellinen, mutta erittäin mielenkiintoinen ala.

Pentikäisen lyhyen manageriuran kohokohta nähtiin kesäkuun alun Turun Paavo Nurmen kisoissa, jossa Kuusela rikkoi MM-rajan ennätyksellään 83,40. Pentikäinen seurasi huippuheittoa paikan päällä.

– Tunne oli vähän samanlainen kuin aikanaan Porin keväässä, manageri tiivistää viitaten kokemaansa Ässien hopeavuoteen 2006.

Klo 7.39: Otsikkoa muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?