Tommi Evilä ylistää yleisurheilukomeetta Taika Koilahden, 20, rohkeaa ratkaisua: ”Ihailtavaa itsetuntemusta” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tommi Evilä ylistää yleisurheilukomeetta Taika Koilahden, 20, rohkeaa ratkaisua: ”Ihailtavaa itsetuntemusta”

Taika Koilahti oli vielä viitisen vuotta sitten pikajuoksija. Nyt hän on Suomen puhutuin pituushyppääjä.

Taika Koilahti on noussut Suomen yleisurheilutähtien joukkoon.­

9.7.2019 10:29

Taika Koilahden, 20, kehitys pituushyppääjänä on ollut huimaa tällä kaudella. Oma ennätys on kohentunut viime kesästä peräti 35 senttiä, lukemiin 664. Merkkejä tulevasta oli nähtävissä jo hallikaudella, mutta näin valtava harppaus on ollut yleisurheilun seuraajillekin yllätys.

Urheilijalle itselleen hieno alkukesä ei ole tullut salamana kirkkaalta taivaalla.

– Kevään treenit ja leiri sujuivat niin hyvin, ettei tuloskehitys ole varsinaisesti yllättänyt, mutta en ehkä odottanut ihan tällaista alkukautta, Koilahti kertoo IS:lle.

Kehitys on ollut loogista. Hyppääjä on saanut harjoitella viime syksystä asti terveenä ja keskittyä pelkästään urheiluun. Tärkeitä tekijöitä, jotka kantavat nyt hedelmää.

Koilahden päälaji oli vielä 15–16-vuotiaana pikajuoksu. Häntä alusta asti valmentanut Tanja Nirkkonen kuitenkin näki ja koki, että Koilahdella olisi pituushypyssä vielä enemmän menestymismahdollisuuksia.

– Olin hypännyt ihan kohtalaisen hyvin nuorena, mutta huomasimme, että hypyssä oli paljon korjattavaa ja sitä kautta potentiaalia. Valmentajani tuntee minut todella hyvin ja näki pituushypyssä pikajuoksua suuremman mahdollisuuden kehittyä.

Panostus pituushyppyyn osoittautui nopeasti oikeaksi ratkaisuksi.

– Tykkäsin lajistakin paljon enemmän. Treenaaminen on monipuolisempaa ja kivempaa kuin pikajuoksussa.

– Kun valmentaja kannusti ja itse tykkäsin, oli helppo valinta jatkaa panostamista pituushyppyyn.

Koilahti on ottanut melkoisen kehitysharppauksen tällä kaudella.­

Pikajuoksutaustasta on monenlaista hyötyä pituushypyssä. Lajissa, jossa vauhdinotto on elintärkeä elementti, nopeus on valttia. Ei ole sattumaa, että turkulainen on tehnyt tänä kesänä ennätyksensä myös 100 metrillä.

Myös Suomen urheiluliiton Tampereen valmennuspäällikkö Tommi Evilä painottaa Koilahden pikajuoksutaustan merkitystä.

– Pituushyppy on sellainen laji, jossa täytyy olla nopea mutta myös räjähtävä. Lankulle täytyy tulla aika haipakkaa. Taikalla tämä tausta on hyvä, Evilä kertoo.

Vuoden 2005 pituushypyn MM-pronssimitalisti muistuttaa, että kyseessä on vasta kaksikymppinen, nuori urheilija.

– Taika on kehittyvä urheilija, jolla on vielä rutkasti varaa parantaa asioita, mutta nopeuspuoli alkaa olla aika hyvä.

Vaikka tulokset ovat olleet alkukauden aikana kovalla tasolla ja Dohan MM-raja yhä lähempänä, urheilijan kauden tavoitteet eivät ole muuttuneet.

Päätähtäin on edelleen tällä viikolla käytävissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Gävlessä. Tilastotulosten perusteella Koilahdelle voisi asettaa kisoihin jopa mitaliodotuksia, mutta hän itse on hieman maltillisempi.

– Tavoitteenani on hypätä hyvin. Kaksi vuotta sitten olin alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa kahdeksas, sitä sijoitusta haluan parantaa.

Dohan aikuisten MM-raja on tällä hetkellä vain kahdeksan sentin päässä, mutta niille kisoille Koilahti ei ole vielä liiemmin uhrannut ajatuksia.

Mahdollinen kisapaikka olisi loistavaan kauteen hieno lisä, mutta ei tärkein tavoite. Jos se tulee, urheilija lähtee reissuun intoa täynnä.

Evilä on Koilahden kanssa samoilla linjoilla.

– Doha olisi kirsikka kakun päälle, mutta Gävle on se kakku. Mitä tulee sen jälkeen, tulee, Evilä sanoo.

Koilahden ennätys on kohentunut jatkuvasti kesän edetessä. Liialliseen myötätuuleen meni jo 679. Ringa Ropon Suomen ennätys on vain kuusi senttiä pidemmällä. Kesä näyttää, kuinka monta kirsikkaa kakun päälle vielä saadaan.

”Ihailtavaa itsetuntemusta”

Evilä ei ole yllättynyt Koilahden kovista tuloksista.

– Alkutahdit lyötiin jo hallikaudella. Siellä meni jo 645, eikä ole poikkeuksellista, että ulkona tulee 20 senttiä lisää.

Koilahti on hypännyt tilastojen kannalta liian kovaan myötätuuleen jo lähelle Suomen ennätystä, mutta Evilä pitää tärkeämpänä, että hyppääjä saa nostettua perustasoaan.

– Kasan hilaaminen ylöspäin on tärkein asia. Kun perushyppy alkaa olla lähellä 650:ttä, se on oleellista. Tietysti tuollainen tuulitulos antaa tunteen siitä, millaista on hypätä pitkälle. Siitäkin on hyötyä.

Evilä arvostaa korkealle Koilahden päätöstä jättää kilpailu kesken viime keskiviikkona Tampereella. Käynnissä oli hyvä kilpailu nopealla alustalla, mutta urheilija tunsi, että kroppa on tyhjä.

– Erittäin kypsä ratkaisu nuorelta urheilijalta. Ihailtavaa itsetuntemusta.

Moni suomalainen hyppääjälahjakkuus on kadonnut viime vuosina kuvasta loukkaantumisten takia. Evilän mielestä keskiviikon kaltainen päätös on osoitus rohkeudesta kuunnella kroppaansa. Sitä tarvitaan, jotta pysyy kunnossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?