Kaikkien aikojen härskein huijaus? Senegalilaiskihon pankkitilien tutkiminen johti yhteen urheiluhistorian likaisimmista skandaaleista

Julkaistu:

Yleisurheilu
Diackin perheen valtakausi urheilumaailman huipulla päättyi rajuihin syytöksiin.
Kun urheilumaailman vaikutusvaltaisimpiin hahmoihin vuosia kuulunut Lamine Diack joutui vuonna 2015 kotiarestiin Pariisissa, hän vannoi viattomuuttaan.

Neljä kotiarestivuotta myöhemmin 86-vuotiaan senegalilaispomon puheisiin uskoo yhä harvempi. Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa IAAF:ssä ja Kansainvälisessä olympiakomiteassa KOK:ssa vaikuttaneen Diackin niskaan on vieritetty vuosien aikana raskaita korruptio-, rahanpesu- ja salaliittoepäilyjä, jotka huipentuvat pian Ranskassa järjestettävään oikeudenkäyntiin.

Syytelista on pitkä. Jos Diack todetaan syylliseksi häntä uhkaa yli kymmenen vuoden vankeustuomio.

Ranskan poliisi pääsi aikoinaan Diackin ja urheilun hyväveliverkoston jäljille tutkiessaan Diackin pojan, Papa Massata Diackin rahanpesua ranskalaisten pankkitilien kautta.

Tutkimukset ja loppuvuodesta 2014 julkaistu saksalaisen ARD-kanavan paljastusdokumentti Venäjän yleisurheilun doping- ja korruptiovyyhdistä herättivät epäilykset massiivisesta huijauksesta.

Poliisin ja IAAF:n tutkijoiden mukaan Lamine ja Papa Diack käyttivät vaikutusvaltaansa IAAF:ssä peitelläkseen venäläisurheilijoiden positiivisia dopingnäytteitä. Venäläinen kestävyysjuoksun EM-mitalisti Lilija Shobuhova kertoi maksaneensa maan lajiliiton kautta IAAF:lle lähes puoli miljoonaa euroa, jotta häntä koskeva dopingtutkinta lopetettaisiin ja hän saisi osallistua Lontoon olympialaisiin 2012.

Syytökset johtivat siihen, että Lamine Diack pakotettiin jättämään pestinsä IAAF:n puheenjohtajana.


Dopingvyyhdin selvittäminen on johtanut tutkijat muidenkin epäilyttävien tapausten äärelle. Keskiössä on muun muassa Singaporessa toimiva Black Tidings -yhtiö, jonka omistaja ja Papa Diackin liikekumppani Tan Tong Han tuomittiin tammikuussa vankeuteen viranomaisille valehtelusta.

Viranomaiset kiinnittivät huomiota Black Tidingsin tilille siirrettyyn 1,8 miljoonan euron summaan, jonka maksajana olivat Tokion vuoden 2020 olympiaisännät. Puolet summasta kilahti Black Tidingsin tilille heinäkuussa 2013 eli pari kuukautta ennen kuin KOK valitsi vuoden 2020 kesäolympiakaupungin Tokion, Istanbulin ja Madridin väliltä.

Yksi olympiakaupungin valitsijoista oli KOK:ssa tuolloin vaikuttanut Lamine Diack. Jälkimmäinen vajaa miljoona siirrettiin Black Tidingsille kuukausi sen jälkeen, kun Tokio oli julistettu hakuprosessin voittajaksi.

Joulukuussa 2018 ranskalaisviranomaiset kuulustelivat Japanin olympiakomitean puheenjohtajaa Tsunekazu Takedaa tapaukseen liittyen. Lahjussyytökset kieltänyt Takeda ilmoitti maaliskuussa eroavansa tehtävästään, koska halusi uuden sukupolven ottavan ohjat.


Poliisi on ollut erityisen kiinnostunut myös Black Tidings -yhtiöön linkitetystä Papa Diackin konsulttifirmasta Pamodzi Consultingista ja sen qatarilaisyhtiöltä saamista miljoonien eurojen rahasummista.

Viranomaiset epäilevät, että maksuliikenne liittyi Dohan kisahakuun. Qatarin pääkaupungissa järjestetään syys-lokakuussa yleisurheilun MM-kisat.

Pamodzi-yhtiö on yhdistetty myös toiseen korruptiotutkintaan. Brasilian olympiakomitean ja Rion olympialaisten 2016 järjestelykomitean entistä puheenjohtajaa Carlos Nuzmania syytetään sekaantumisesta lahjusvyyhtiin.

Tutkijoiden mukaan brasilialainen liikemies siirsi Pamodzille vajaat kaksi miljoonaa euroa juuri ennen kuin KOK:n piti äänestää vuoden 2016 olympiakaupungista.


Urheilumaailman johtopaikoilta syösty Diackin perhe on kiistänyt jyrkästi kaikki epäilyt ja syyttänyt tapauksen tutkijoita rasismista. Matkustuskieltoon asetettu Lamine Diack on vaatinut päästä kotimaahansa Senegaliin, mutta Ranskan viranomaisten mukaan riski, ettei urheilupomo enää osallistuisi tutkintaan, on liian korkea.

Senegaliin pian korruptiotutkinnan alkamisen jälkeen paennut Papa Diack on tästä esimerkki. Nuorempi Diack on kieltäytynyt tulemasta poliisin kuulusteltavaksi ja keskittynyt elämäänsä kotonaan Dakarissa.

Edessä olevaan oikeudenkäyntiin Papa Diack osallistuu etäyhteydellä kotimaastaan.

– Älkää kuvitelko, että istumme hiljaa emmekä tee mitään. Tähän saakka syytökset ovat olleet yksipuolisia. Ehkä joku päivä nämä syyttäjät ovatkin niitä, jotka joutuvat vastaamaan moniin rikossyytöksiin, Papa Diack julisti viime vuonna CGTN Africa -kanavan haastattelussa.


Lamine ja Papa Diack eivät ole ainoita, jotka joutuvat vastaamaan raskaisiin korruptiosyytöksiin Ranskassa alkavassa oikeudenkäynnissä.

Syytettyjen joukossa ovat muun muassa Venäjän yleisurheiluliiton entinen nokkamies Valentin Balahnitshjov ja entinen maajoukkuevalmentaja Aleksei Melnikov.

Lukuisat todistajat kertoivat kaksikon pyörittäneen vuosia laajaa dopingohjelmaa ja lahjoneen IAAF:n kontaktejaan kuten Diackia. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS on asettanut Balahnitshjovin ja Melnikovin elinikäiseen toimitsijakieltoon.

Entisestä liittopomosta Balahnitshjovista, 70, on annettu kansainvälinen pidätysmääräys, mutta Venäjällä pysyttelevä ex-johtaja on saanut elää rauhallista elämää kotimaassaan.

Venäläismedian mukaan Balahnitshjovia ja Melnikovia ei todennäköisesti uhkaa vankeustuomio ja kaksikko tuskin ilmaantuu Ranskaan oikeudenkäyntiä varten. Ei ole tietoa, miten toimitaan, jos oikeus toteaa venäläiset lajivaikuttajat syylliseksi.

Venäläislehti Sport Ekspressin mukaan todennäköisin vaihtoehto on, ettei kaksikko voi enää matkustaa EU:n alueelle, koska silloin heidät voitaisiin pidättää millä tahansa lentokentällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt