Kommentti: Venäjän yleisurheilussa velloo riita, jota yritetään lakaista paniikissa maton alle – supertähden sanat masensivat ministerinkin

Julkaistu:

Kommentti
Maria Lasitskene sanoi ääneen sen, mitä muut eivät uskalla, kirjoittaa Jelena Leppänen.
Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajan Dmitri Shljahtinin järjestämän kokoontumisen piti olla tie sopuun ja keskinäiseen ymmärrykseen. Siitä tulikin kaikkea muuta.

Shljahtin tapasi pari viikkoa sitten Himkissä Venäjän yleisurheilumaajoukkueen jäseniä, joille urheilupomo halusi selittää, miksei dopingkriisissä rypevä liitto ole vieläkään vapautunut kilpailukiellostaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta vuonna 2015 maassa paljastuneen laajan dopingohjelman vuoksi. Venäjän urheilijat ovat esiintyneet siitä asti yleisurheilun arvokisoissa ns. neutraalilla statuksella ilman maansa lippua tai muita kansallistunnuksia.

Shljahtinin organisoiman tapaamisen taustalla oli maan kirkkaimman yleisurheilutähden, korkeushyppääjä Maria Lasitskenen turhautuminen vallitsevaan tilanteeseen.

Kaksinkertainen maailmanmestari purki tuntojaan Instagram-päivityksessä ja sanoi ääneen sen, mitä monet eivät uskalla.

Lasitskene koki, ettei liitto ole tehnyt lähellekään tarpeeksi puhtaan urheilun eteen. Hän kirjoitti olevansa väsynyt jatkuviin lupauksiin Venäjän kilpailuoikeuksien palauttamisesta ja korosti, etteivät urheilijat ole tyhmiä.

Korkeushyppääjä vaati Venäjän urheilupäättäjien eroa maan lajikulttuurin pelastamiseksi.

– En puhu vain yleisurheiluliiton johdosta vaan myös aktiivisista valmentajista, jotka ovat vieläkin varmoja, että ilman dopingia on mahdotonta voittaa. Heidän on ollut jo kauan sitten aika siirtyä syrjään. Uuden yleisurheilusukupolvemme pitää kasvaa toisenlaiseen filosofiaan, Lasitskene kirjoitti.
Supertähden ulostulo oli Venäjän urheilujohdolle äärimmäisen kiusallinen. Urheiluministeri Pavel Kolobkovin mukaan Lasitskenen sanat tuntuivat ”epämiellyttäviltä”. Ministeri kehottikin liittopomo Shljahtinia hoitamaan välit maan huippu-urheilijoihin kuntoon.

Shljahtinin tehtävä Himkissä järjestetyssä tapaamisessa oli yksinkertainen, mutta sen toteutus ei olisi voinut mennä enempää pieleen.

Korkeushyppykuningattaren sanat herättivät urheilujohtajassa ilmeisesti sen verran kovan paniikin, että tämä yritti lakaista koko tapauksen maton alle tuttuakin tutummalla keinolla – uhkailulla.

Shljahtin korosti väsymätöntä työtään liiton eteen ja vihjaili, että kriittisten lausuntojen jälkeen Lasitskenelta voidaan ottaa pois neutraali status ja sen myötä oikeus kilpailla.

Lasitskenen reaktio oli vähemmän yllättäen jäinen.

– Yllätyin (en oikeasti) herra Shljahtinin yrityksistä pelotella minua. Hänellä on upea fantasia, että minulta voitaisiin viedä neutraali status, koska en tue Venäjän yleisurheiluliiton toimia, Lasitskene sivalsi.

Vanhat keinot eivät enää toimi

Venäjän yleisurheiluliitto on nyt varsinaisen pr-katastrofin keskellä.

Maan urheilujohto on yrittänyt vuoden 2015 dopingpaljastuksista saakka kiistää venäläisen yleisurheilun synkän tilan.

On puhuttu kateellisista länsimaista, vähätelty lajipäättäjien osuutta kohta neljä vuotta jatkuneeseen dopingpannaan ja lupailtu, että kaikki kyllä järjestyy.

Lasitskene osoitti, että vuodesta toiseen toistuva virsi kyllästyttää maan omia urheilijoitakin. Epäluottamusta ei hälvennä, että dopingskandaaliin yhdistettyjä persoonia on nähty edelleen täydessä touhussa valmennuskeskuksissa ja kenttien laidoilla.

Harva yleisurheilija on hallinnut lajiaan yhtä suvereenisti kuin Maria Lasitskene viime vuosina. Jos ihmeitä ei tapahdu, vuosien 2015 ja 2017 maailmanmestaruudet saavat jatkoa syys-lokakuussa Dohan MM-karkeloissa.

Kun Lasitskenen tasoinen urheilija peräänkuuluttaa systeemin muutosta, urheilujohtajien luulisi viimein kantavan vastuunsa. Sen sijaan surkuhupaisaan vaientamisyritykseen sortunut Shljahtin onnistui kaivamaan itselleen entistä syvemmän kuopan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt